Salcburg

Bili ste već u Salcburgu? Mislite da znate nešto o njemu? Grešite! To je grad koji osim njegovih stanovnika niko ne poznaje, jer ispod se ispod perike rodnog mesta jednog od najvećih kompozitora svih vremena Volfanga Amadeusa  Mocarta, baroknih kuća i palata, krije nešto ne tako graciozno. Međutim, to neće sprečiti građane Salcburga da budu ljubazni prema vama kao turistima.

Reč Salcburg u prevodu znači „slani grad“i datira iz srednjeg veka kada je rekom Salzah  prevožena so iz nalazišta nedaleko od grada. Salcburg je poznat i po blizini Alpa i čuvenih alpskih zimskih centara, pa ga zovu i „Vratima Alpa„. Važan detalj je i duboka povezanost grada sa rimokatoličkom crkvom, pa je Salcbrug i važno hodočasničko središte. Njegovi skijaški regioni Zel am Si, Salbah-Hinterglem, Obertauern, Gastein ponuda ili Amade svet sporta je za većinu turista broj jedan u skijaškom raju. Biciklizam i dugo pešačenje po planinama su dve najpopularnije aktivnosti za letnje posetioce Salcburga.

Panorama nekadašnje keltske prestonice asocira na reklame Coca-cole o novogodišnjim čarolijama. Dok prelazite most na reci Salzah, gledate u džinovsku tvrđavu na vrhu brda i stižete do pešačke zone u stilu baroka koja odstupa od arhitekture velikih svetskih metropola. Starom barokno jezgro, jednim od najočuvanijih u srednjoj Evropi, na listi je UNESCO-ove  svetske kulturne baštine. Ima veliki broj umetničkih galerija i muzeja: Prirodnjački muzej, Muzej Karolina Augusteuma, internacionalno čuveni Rupertinum, Rezidencijalna galerija i jedinstveni muzej na otvorenom u blizini Grogsmejna. Fasade boje kajsije i stakla prodavnica okićeni su zimzelenim novogodišnjim vencima.

Pored mišljenja da je Salzburg Mozarta nedostojno tretirao, postoji i druga strana koja tvrdi da katolička crkva nije sputavala Genija, nego je njemu svaka sloboda, osim apsolutne, bila nedovoljna. Priznat kako dolikuje tek posle bedne smrti, s godinama sve više eksploatisan, danas su njegovo ime i lik neizbežni u najrazličitijim prilikama – od slatkiša i suvenira do naziva kafića i koktela. Neotporni na ovu turističku opsesiju, uskoro i sami postajemo umazani čokoladom Mozart kugli.

Getreidegasse je najpoznatija gradska ulica paralelna sa šetalištem pored reke. Puna butika, parfimerija, ali i kafana I prodavnica instrumenata, izgleda paradoksalno, ali ipak tako privlačno. Ulica u kojoj možete čuti I zvuke srpskog folka koje obično Turci zaposleni u kafićima puštaju ne bi li zbunili turiste.

Gradska katedrala iz doba ranog baroka sa troje bronzanih vrata(Ljubavi, Veri i Nadi) predstavlja simbol moći i nezavisnosti  salcburških nadbiskupa, mesto krštenja Mocarta i Vunderkindove inspiracije.

Hochensalzburg je najočuvanija tvrđava Centralne Evrope, jer nikada nije osvojena od strane neprijatelja. Deluje kao gorostas iznad grada.

“Grad klasične muzike” klasičan je I po bakšišu konobarima, taksistima. Na standardnu uslugu zaračunavaju 10-15% od sume potrošene u restoranu I dodatnih 5% ukoliko se prevarite I pohvalite hranu. Novac treba dati direktno kelneru, a ne ostaviti na stolu. Sa druge strane, taksisti očekuju bakšiš od 10%.

Čuli zvuke vionine ili onog iznenadnog folka, bili  ljubitelji baroka ili ne, nikako ne možete reći da Salcburg niste doživeli, jer je grad apsolutno van građevinskih čuda koje je doneo treći milenijum ali i bez užurbanosti Iigradske verve. Pronađite I vi svoj violinski ključ u Mocartovom gradu!