Prag

PRAG je najočuvanija evropska prestonica. Preživeo je ratove i ostao skoro netaknut. Božanstvena arhitektura sreće se na svakom koraku, naročito u centru – starom gradu koji je pešačka zona. U XIV veku pod vladavinom Karla IV, Prag postaje prestonica Svetog rimskog carstva. Karlo podiže najznačajnije građevine- čuveni Karlov most, katedralu Svetog Vita i najstariji slovenski univerzitet, Karolinum. Od II svetskog rata do 1989. godine, Čehoslovačka je komunistička, totalitarna država. Komunistički režim je svrgnut Plišanom revolucijom 1989. godine a 1993. Česi i Slovaci se mirno razilaze u dve države, Češku i Slovačku. Danas je Republika Češka članica Evropske Unije i jedna od najrazvijenijih država bivšeg Istočnog bloka.

STARI GRAD (czech: Staré Město) je najlepši deo Praga. Astronomski sat je srednjovekovni sat na južnom zidu Gradske većnice na trgu Starometske Namesti. Obavezno sačekajte da otkuca pun sat i da se pred vama izređaju figure apostola.

Karlov most, poznat i kao Most zaljubljenih ili Most umetnika bio je najvažnija spona između starog grada i praškog zamka. Dugačak je 515 m a širok 10 m, i ima 3 kule. Ukrašen je sa 30 statua u baroknom stilu. Na njemu se smenjuju najrazličitiji pevači i bendovi, i slikari kojima je arhitektura Praga večna inspiracija. Posebnu čar Pragu daju ljudi obučeni u kostime iz Mocartove epohe, koji promovišu koncerte klasične muzike, kao i crnci obučeni u mornarska odela koji prodaju karte za krstarenje po Vltavi.

Malá Strana, biser barokne arhitekture, nalazi se ispod praškog zamka i spojena je mostom sa Starim gradom.

Tramvajem se stiže na brdo na kome je čuveni dvorac Hradčani, najveći zamak na svetu, gde generacije vladara i predsednika imaju kancelariju. Sadrži sve arhitektonske stilove prošlog milenijuma. Tu su grandiozna Katedrala svetog Vita, romaneskna bazilika Svetog Đorđa, manastir i nekoliko palata, vrtovi i zidine. U blizini se nalazi i nekoliko muzeja, ukljujući i Nacionalnu galeriju sa kolekcijom češke barokne umetnosti, muzej igračaka i galerija praškog zamka. U okviru ovog kompleksa nalazi se i Zlatna uličica, u kojoj su kuće toliko male, da ih mogu naseliti Hobiti. U Pragu možete posetiti Dvoržakovu kuću, Smetanin muzej, Crkvu sv. Mikulaše u kojoj je Mocart svirao orgulje…Ljubitelji likovnih umetnosti najčešće posećuju Muhin muzej, Nacionalnu galeriju i muzej smešten u bivšem sajamskom prostoru Veletržni palac) gde su izložena dela P.Pikasa, Munka, Kokoške, Van Goga, i čeških umetnika. U Josefov – u, nekadašnjem jevrejskom getu, nalazi se rodna kuća Franca Kafke. Žižkov TV Toranj nekonvencijalne strukture, nalazi se na brdu Žižkov, najopuštenijem kvartu grada.

Metro sistem savršeno funkcioniše. Mapa metroa postoji na svakoj karti grada i olakšava snalaženje. Postoje 3 metro linije (crvena, zelena i žuta) koje voze s kraja na kraj grada. Svaka stanica ima naziv koji je jasno prikazan na samoj stanici i displeju u metrou, a postoji i glas koji obaveštava putnike. Metro stiže na svakih nekoliko minuta; prvi polazak je u 05:00 h, a poslednji je u ponoć. Autobusi i tramvaji, takođe, odlično funkcionišu.Karta za prevoz je univerzalna i košta 20 CK(0,8 €). Važi za metro, bus, tramvaj, čak i za žičaru. S njom se možete neograničeno voziti 75 minuta radnim danima, 90 minuta vikendom. Karta se poništava na automatu pre ulaska na metro stanicu ili u busu, tramvaju. Čuvajte kartu jer su kontrole na stanicama česte! Postoje i noćni autobusbusi koji voze na svakih pola sata. Taksi je pristupačan.

Prodavnice rade od 10h do 20h, subotom do 17h. Možete šopingovati po povljnim cenama, jer u Pragu postoji bogata ponuda koja zadovoljava svaki džep.

Izbegavajte restorane u centru, jako su skupi. U sporednim uličicama, možete jesti jeftinu a dobru kinesku hranu – 1,5- 3 €, tradicionalna jela (gulaš sa knedlama) – 2,5 € , Hermelin sir – 1€ … Brzu hranu možete klopati po cenama od 2 € za kobasica, 1,5- 3 €, za kinesku 2,5 € za falafel… Probajte tradicionalna jela: gulaš – komadići svinjskog ili goveđeg mesa u sosu, sa pirinčem ili krompirom i svinjetinu sa knedlama. Češko pivo je najpoznatije na svetu – Plzensko, Gambrinus, Krusevice, Staropramen…Možete naći točeno pivo za 1 €.Cene hrane i pića u supermarketima su slične onima u beogradskim marketima.


Cene pića po klubovima
su pristupačne: Pivo i sokovi – max 4 €, kokteli – 4 do 7€, ali mnogo klubova i pabova ima happy hour, gde po ceni jednog, možete dobiti dva pića.

Ponesite cigarete od kuće! Cena je 2-3 €.

Vreme u Pragu je slično kao u Beogradu.

*NAPOMENA- sve cene u tekstu su napisane na osnovu proslogodišnjih podataka