Peru

PERU je država na zapadu Južne Amerike koja se na severu graniči sa Ekvadorom I Kolumbijom, na istoku saBrazilom, na jugoistoku sa Bolivijom, na jugu saČileom, dok ga sa zapadne strane zapljuskuju talasi Pacifika. Sa  površinom od 1.285.220 km², zauzima devetnaesto mesto na svetu. Naziv drzave potiče od imena lokalnog vladara Birú, koji je živeo nedaleko od panamskog zaliva San Miguel početkom šesnaestog veka.

LIMA je prestonica Peru-a. Nalazi se na reci Rimak na zapadu Perua, između Pacifička i planinskih venca Anda, koje predstavljaju prirodnu granicu grada ka istoku. To je ubedljivo najveći grad u zemlji, na čijem području živi blizu 7 miliona stanovnika. Nedaleko od Lime se nalazi lučki grad Kaljao sa 813.264 stanovnika. Neprekidnim širenjem, došlo je do spajanja ova dva grada koji danas sačinjavaju region „Velika Lima“ sa ukupno 7.767.847 stanovnika.

Lima je najvažniji saobraćajni, privredni i kulturni centar Perua, sa mnogobrojnim univerzitetima, školama, muzejima i spomenicima. Stari deo grad Lima je 1991. stavljen na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine. Katedrala u Limi je izgrađena između 1535. I 1625. u kojoj se nalazi grob osnivača Lime, Franciska Pizara.

DEMOGRAFIJA I RELIGIJA Sa blizu 27 miliona stanovnika, Peru se nalazi na tridesetosmom mestu na svetu. Pored Bolivije i Gvatemale, jedna je od tri Američke države sa većinskim indijanskim stanovništvom . 45% stanovništva je indijanskog porekla, 37 % stanovnika su mestici, 15 %  je evropkog porekla, a preostalih 3 % su afričkog ili azijskog porekla.Oko 90-95% stanovništva pripada katoličkoj veri. Ovo je posledica misionarske aktivnosti iz vremena španske kolonizacije.

KLIMA Peru se nalazi u tri sasvim različita klimatska regiona:

  • Obalska klimatska zona (Costa) – zauzima oko 11 % površine i pod uticajem je hladne Humboltove struje. Temperature variraju od 12 °C zimi do 35 °C leti.
  • Planinska klimatska zona (Sierra) –  zauzima oko 15 % teritirije, region Anda. Srednja godišnja temperatura na visini od 3.300 m je oko 11 °C. Karakterišu je česti pljuskovi u periodu oktobar-april.
  • Šumska klimatska zona (Selva) – prostire se na oko 64 % teritorije, istočno od Anda. Prosečna godišnja temperatura u ovom regionu iznosi oko 26 °C. U ovo regionu izviru brojne pritoke Amazona

ISTORIJA Na teritoriji Peru-a su se hiljadama godina razvijale brojne civilizacije. Prvi naseljenici su se pojavili između 20.000 i 10.000 godina p. n. e. Prva razvijena kultura bila je Čavin, nazvana po arheološkom nalazištu Čavin de Huantar. Razvijala se od oko 800. godine p. n. e. do 300. godine p. n. e. Uz obale jezera Titikaka , od 1. veka p. n. e. do 10. veka nove ere, postojala je kultura Tiahuanko. Pre pojave Inka, grad Čančan je bio najrazvijenija gradska zajednica (kultura Čimu).

Carstvo Inka je nastalo oko 1200. godine. Obuhvatalo je velike delove današnjih država Ekvadora, Kolumbije, Perua, Bolivije, Argentine i Čilea. Španci su zauzeli ovu državu 1532. i osnovali Vicekraljevinu Peru, koja je bila pod okriljem kraljevske kuće. Teritorija vicekraljevine se protezala od Paname do krajnjeg juga Amerike. Hoze de San Martin i Simon Bolivar konačno oslobađaju Peru1821. godine i proglašavaju njegovu nezavisnost.

KULTURA I TRADICIJA Kultura Perua je mešavina Španske i kulture Indijanaca. Čak i pre carstva Inka, Peru je bio centar umetnosti na južno američkom kontinentu. Kulture indijanaca poput Čavin, Parakas, Vari, Nazka, Čimu i Tihuanako su se još davno bavile pravljenjem kipova i nakita. U carstvu Inka, ova tradicija je uspešno nastavljena I u oblasti arhitekture- gradovi Maču Pikču i Kuzko. U dvadesetom veku, pokret „indigenismo“ je vratio interesovanje za starom indjanskom kulturom. Danas, Peruanski umetnici, pisci i intelektualci učestvuju u raznim međunarodnim pokretima i stilovima.

JEZIK Većina stanovništva govori španskim jezikom (80%). Indijanski jezici su bili sve manje u upotrebi u 20-om veku, iako su ranije korišćeni od strane većine stanovništva. Danas postoji pokret za promociju indijanskih jezika.

HRANA I PIĆE Izvorna peruanska kuhinja predstavlja mešavinu američke I španske, iako su svoj pečat ostavile brojne druge kulture poput afričke, arapske, itlijanske, kineske I japanske. Različiti klimati koji karakterišu područje Perua zaslužni su za zastupljenost brojnih biljnih (kukuruza, krompira, paprika..) I životinjskih vrsta (alpake, lame, morsko prase..) u svakodnevnoj ishranui Peruanaca. Najpopularniji peruanski specijalitet je „cebiše“ (cebiche), koji se priprema od komada presne ribe ili školjki u marinadi od zelenog limuna I crnog luka. Popularna pića su čiča (chicha) – sok koji se dobija blagim previranjem kukuruza, mate di koka (čaj od koke) koji pomaže u navikavanju na uslove visoke nadmorske visine, I Inka Kola – vrsta žutog gaziranog pića koje je peruanski ekvivalent Koka Kole.

SAVETI ZA TURISTE

NACIONALNA VALUTA je Nuevo Sol. U jednom Nuevo Sol- u sadržano je 100 centimos-a (centi). 1 USD=2.97 nuevo sol. Američki dolar je prihvatljiv u većini hotela, supermarketa I prodavnica kako u Limi, tako I u drugim većim gradovima. Preporučljivo je razmeniti novac u banci I izbegavati ulične dilere

KREDITNE KARTICE Visa, Master Card and Diners Club se mogu koristiti u Peruu, ali postoji mogućnost da ih pojedine ustanove neće prihvatiti

VREMENSKA RAZLIKA –6h

VODA ZA PIĆE Iako je voda hlorisana, postoji mogućnost da neke vrste mikroorganizama nisu sasvim uništeni, pa se preporučuje flaširana voda