Mongolija

MONGOLIJA je azijska zemlja koja se graniči sa Rusijom na severu i Kinom na jugu.U starijim dokumentima može se naći još i ime Spoljna Mongolija- za razliku od Unutrašnje Mongolije koja je autonomna oblast Kine. Do promene Ustava 1992. zvala se Narodna Republika Mongolija. Ime „Mongol“ potiče iz tunguskih jezika i znači „nepobedivi“. Nekada se naziv odnosio na malo  pleme koje je živelo u srednjem toku reke Onon, ali se, za vreme Džingis-kana, ustalilo kao grupni naziv za čitav narod. Prostirući se na oko 1,6 miliona km² ona zauzima osamnaesto mesto na svetu. Po površini je nešto manja od Irana, ali sa svojih 2,8 miliona stanovnika ima samo 4% njegovog stanovništva- kao i 140 puta manja Jamajka. Ona nema izlaz na more, južni deo zemlje zauzima pustinja Gobi dok zapadni i severni deo zauzimaju planinski predeli Altaja. Mongolija je podeljena na 21 provinciju i jedan grad.

ULAN BATOR je prestonica Mongolije smeštena na reci Tul. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1350 metara i sa  prosečnom godišnjom temperaturom od -2 °C važi za najhladniju svetsku prestonicu Ime grada, koje u prevodu znači “crveni heroj”,  datira iz 1924. kada je Mongolija proglašena za narodnu republiku. Odnosi se na nacionalnog junaka Damdina Suhbatora koji je uz pomoć Crvene armije oslobodio Mongoliju od Kineza. Njegova statua se nalazi na glavnom gradskom trgu. Procenjuje se da broji oko 1,04 miliona stanovnika što je oko 40% stanovništva zemlje. Ulan Bator ima prelepe budističke hramove. Po svojoj velicini prednjači Gandan, hram u kome se nalazi druga najveća uspravna statua Bude.

DEMOGRAFIJA I RELIGIJA Prema podacima iz 2004. godine, Mongolija je imala 2.751.314 stanovnika. Većinu stanovništva sacinjavaju Mongoli, malobrojni Kazahstanci koji nastanjuju zapadni deo zemlje, kao i brojni drugi narodi. Prirodni priraštaj stanovništva iznosi oko 2,2%, a gustina naseljenosti je oko 1,7 stanovnika po km². Ova izuzetno retka naseljenost se, po nekim procenama, ni u ovom veku nece značajnije promeniti iako je u poslednjih tridesetak godina stanovništvo udvostručilo. U pogledu religije, u Mongoliji je najzastupljeniji Lamaizam, poseban oblik Budističkog učenja karakteritičan za Tibet i područje Himalaja. Značajno učešce uzima i Šamanizam, koji se odnosi na verovanja da svetom vladaju nepoznate sile i duše umrlih, sa kojima može da komunicira samo posebna osoba- šaman. Islamu je priklonjeno  4% stanovništva, a smatra se da ima oko 20.000 hriscana.

KLIMA Mongoliju karakteriše suva, izrazito kontinentalna klima. Tokom cele godine temperatura značajno oscilira. Zimi se prosečna dnevna temperatura kreće oko -25°C, a leti oko 25°C čime su razlike 2-3 puta veće nego u Zapadnoj Evropi. Srednja godišnja količina padavina je jedva iznad 200 mm.

Osvajanja Džingis-kana

ISTORIJA Još u antičko vreme su Mongoliju zbog izuzetno surove klime naseljavala isključivo nomadska plemena. U to vreme dolazilo je do napada pojedinih plemena na Kinu i na put svile koji je prolazio zapadnom i centralnom Azijom. U srednjem veku je uspelo Džingis-kanu da ujedini mongolska plemena u imperiju koja je nekoliko vekova vladala svetom. Celokupna teritorija je 1240. godine dosezala čak do srednje Evrope. Njegov unuk Kublaj-kan osnovao je u Kini Huan dinastiju, i budističkim sveštenicima preneo pravo upravljanja Tibetom. Nakon sloma Kving dinastije 1911. Mongolija proglašava nezavisnost, ali je to ipak potrajalo do 1921. kada su kineske snage konačno isterane iz zemlje. 1924 godine proglašena je Narodna Republika Mongolija, koja je postala zemlja-satelit SSSR-a. Na krilima promena u istočnoj Evropi pojavio se 1990. demokratski pokret, a prvi slobodni izbori održani su 1992. Danas je demokratija u Mongoliji stabilnija nego u bilo kojoj drugoj državi centralne Azije.

KUTURA I TRADICIJA Mongoli su tradicionalno nomadski narod, narod jahača. Do sredine prošlog veka njihov svakodnevni život bio je neraskidivo povezan sa konjima. Još i danas izvan gradova deca nauče da jašu jos pre nego što prohodaju. Posle promena nastalih devedesetih godina prošlog veka, prodesničarska vlada je pokušala da ponovo uvede tradicionalno pismo, koje se koristilo samo u verske svrhe, ali zbog njegove složenosti se odustalo od te reforme. Sada ćirilicu znaju svi, a tradicionalno pismo je takođe zvanično, iako ga poznaje samo oko 20% populacije. Takodje, Mongoli su narod bez prezimena! Imaju samo dugačka imena, koja zbog svoje identičnosti dovode do zabune. Stoga su vlasti odlučile da svako dobije i prezime- kako ko izabere, sâm

Jezik Mongolski jezik, koji je ujedno I zvanični, pripada grupi Uralsko- Altajkoj grupi jezika. Danas, više od 10 miliona ljudi se služi ovim jezikom. Osim na teritoriji Mongolije značajno je zastupljen i na teritoriji Kazahstana I Unutrašnje Mongolije- Kineske pokrajine.

Odeca Tradicionalna odeca Mongola je u skladu sa teškim klimatskim uslovima koji karakterišu ovu zemlju. Za nas neobična i izuzetno živopisna, sa okruglim kapama i šiljatim šeširima, uglavnom u sivoj i plavoj boji reprezentuje nomadski način života.

Ger Mongolska verzija jurte (vrsta šatora, koji koriste nomadska plemena u Aziji). Struktura je napravljena od drveta, a pokriven je raznim platnima ili tepisima. Ger tj mongolska jurta je karakteristična po tome što ima bogato obojena drvena vrata iz jednog dela koja se otvaraju ka spolja, a šare na vratima govore o statusu porodice koja tu živi.

HRANA I PIĆE Najznačajniji sastojci mongolske kuhinje su meso(naročito konjsko, jer najviše gaje upravo konje) i pirinač (očigledan kineski uticaj). Takodje, vredi probati riblje specijalitete, pošto mnogi stanovnici žive upravo od ribolova. U Mongoliji je najvažniji obrok doručak. Čaj slanog ukusa, suutei, je neizostavni deo njihove svakodnevice. Nacionalno piće je fermentirano konjsko mleko (ajrak) sa 3% alkohola, a često ga mnogi Mongoli prave i sa 12% alkohola. Dva prepoznatljiva mongolska brenda upravo dolaze iz prehrambene industrije. To su  „Chinggis“ votka i pivo marke “Borgio”.

SAVETI ZA TURISTE

NACIONALNA VALUTA je Tugrik i preporučljivija je za svakodnevne kupovine (suveniri, hrana, pice,…) iako se USD i EURO prihvataju u Ulan Batoru. Takođe, iz nepoznatih razloga ne primaju USD štampane pre 1988. godine

VREMENSKA RAZLIKA +6h

KREDITNE KARTICE primaju samo u nekim boljim hotelima u Ulan Batoru

BAKSIS Očekuje se da ostavite bakšiš u restoranima, pogotovo onim boljim

CENJKANJE Na pijacama se pripremite za cenjkanje, ali koliko god snizili cenu, platićete više nego lokalno stanovništvo

PRAVILA PONASANJA Mozeteposetititradicionalnu mongolsku porodicuu svako doba tokom “uobicajenih” dana, jer Mongoli su poznati po svom gostoprimstvu. Oni uvek nude hranu I piće gostima koje su dosli iz udaljenih krajeva. Glava porodice u tradicionalnom “geru” će se potruditi da se osećate kao kod kuce, ali upamtite sledece:

 • Nakon pozdravljanja porodice obavezno sedite jer se ovde, za razliku od Evrope poštovanje ukazuje sedeci
 • Dok sedate, ne prekrštajte ruke- u predelu grudi(pomislice da ste bolesni) ili noge(smatra se ponižavajućim)
 • Ne pokazujte prstom na ljude, jer se smatra da to donosi zlo
 • Čaj se za razliku od evropskih obicaja u Mongoliji služi pre jela
 • Dok pijete caj, šolju držite pri dnu
 • Uobicajeno je da Mongoli nude hranu pa nije potrebno da im zahvaljujete
 • Kada vam ponude nešto, prihvatite to desnom rukom
 • Kada dajete nešto, to činite sa obe ili desnom rukom
 • Nepristojno je odbiti čaj kojim vas ponude pri ulasku u ‘ger’
 • Kada krenete da uzjašete konja, učinite to sa njegove leve strane(isto vazi pri silaženju)
 • Muskarac koji odbije votku (arhe) smatra se slabićem