Monako – Monte Karlo

Kneževina Monako, posle Vatikana druga najmanja država na svetu(1.95km2), glavni je turistički centar Azurne obale. Nadaleko poznat po velikom broju kazina, koji su glavni izvor prihoda, Monako je atraktivan i za duži boravak. Pošto se ne ubira porez, obale Sredozemnog mora opkoljene Francuskom, su mesto na koje se doseljava sve veći broj ljudi kako bi izbegli oporezivanje u matičnim zemljama.

Po Heraklesu Monoikosu kome su grčki doseljenici još u periodu pre nove ere podigli hram, čitava oblast dobija ime Monako. Istoriju današnje kneževine najvećim delom je ispisala porodica Grimaldi koja je više od dva veka vladala Monakom dok nije pao pod vlast Francuske. Međutim, ubrzo im je vraćen da bi posle Bečkog kongresa 1860.g. pripao Italiji. Francuska je uvek pretendovala da preuzme Monako.

Zanimljivost iz ne tako davne istorije vezana je za ženidbu princa Renijea III. Da ne bi Monako pao pod vlast Francuske, Renije je morao imati naslednika. Na Kanskom festivalu upoznaje holivudsku divu i oskarovku Grejs Keli prosi tri dana nakon upoznavanja sa porodicom. Venčali su se 19.aprila 1956.g, imali troje dece od kojih je Albert II postao naslednik prestola.

Danas je na čelu  konstitucionalne monarhije princ Albert III. Monarhija se sastoji od četiri istorijska dela: Fontvil (najnoviji deo države), Monako (stari grad), Kondamen (zahvata deo luke) i Monte Karlo (deo sa kockarnicama i luksuznim hotelima).

Monako je jedna od najgušće naseljenih država na svetu. U njoj žive Francuzi, Itlijani, Monačani i čak 21% „nacionalnih manjina“ (125 različitih nacionalnosti). Službeni jezik je francuski uz široku upoteru engleskog i italijanskog. Postoji široka sloboda veroispovesti koja je garantovana Ustavom.

Zanimljivo je to da je  Monako država koja zvanično nema glavni grad, ali Monte Karlo vrši tu funkciju. Raj na zemlji za bogate i poznate, pun kockarnica i luksuznih hotela, sija od glamura, naročito iz Holivuda. Osim toga, nešto što pojačava slavu Monte Karla je staza na kojoj se vozi jedna od najprestižnijih trka formule 1 – Velika nagrada Monaka. Na trci duge istorije, ali i velikog rizika, trijumfovalo je 11 vozača, od kojim je najveći broj pobeda ostvario legendarni Brazilac Aerton Sena (6 pobeda). Od sprotskih manifestacija nikako ne smemo zaboraviti  Masters turnir u tenisu koji se igra na šljaci i jedan je od omiljenih Rafaela Nadala.

Glamur, igre na sreću, trke formule 1 i teniski turnir asocijacije su na malu državu koju zapljuskuju talasi Sredozemnog mora. Lepote Azurne obale se ne mogu, ali i ne smeju zaobići kada se putuje u južnu Francusku i Španiju. Raj na zemlji u Monaku je jedna od omiljenih destinacija svetskih zvezda, zašto ne bi bila i vaša?!