Minhen

Minhen je glavni grad nemačke pokrajine Bavarske. Prvi podaci o Minhenu potiču iz VI veka kada su Bavarci, pleme Alemana, osnovali više naseobina na reci Izar. Danas, te naseobine možemo prepoznati po nastavku –ing, kao što su delovi Minhena: Švabing,Aubing,Sendling…Krajem X i početkom XIveka monasi osnivaju manastir koji se zvao Apud Munihen. Smatra se da odatle potiče današnje ime ovoga grada. Minhen je osnovao saksonski vojvoda Henry The Lion (Henri Lav), u XII veku, kao centar trgovine i kovanja novca. Posle Prvog svetskog rata, postao je centar ideje o nacionalnom socijalizmu koja je dovela do uspona Adolfa Hitlera. Grad je bio teško oštećen za vreme Drugog svetskog rata ali je kasnije obnovljen. Mnogi smatraju da je Minhen nemacki grad koji ima najviše prestoničkog duha posle Berlina. Njegove grandiozne palate bavarskog doba  daju izgled metropole od velike važnosti. Kada se tome dodaju neverovatni posleratni ekonomski uspesi ( hi-tech giganti kao sto su BMW, vazdušna kompanija MBB i grupa za elektroniku Siemens), kao i njegov tesko zarađen status nacionalnog modnog arbitra, nije teško shvatiti zašto je Minhen magnet za dosljake.

Marienplatz je srce Minhena i mesto na kome su njegove najvažnije istorijske zgrade. Trgom dominira Gradska opština u neo-gotskom stilu pored čuvene Glockenspiel, obe izgrađene u 19-om veku. Glockenspiel privlači posetioce kada počne zvonjava svakog dana u 11, 12, 17 i 21 sat, sa svoja 43 zvona, zajedno sa pokretanjem figura na satu koje predstavljaju vinjete iz minhenske istorije. Gradska opština ima toranj koji je pristupačan uz pomoć lifta. U centru trga koji je nekada bio glavna pijaca farmera, nalazi se statua Device Marije po kojoj je trg i dobio ime. Turisti takođe mogu da istraze muzej igracaka u staroj vecnici na trgu kao i Frauenkirche, minhensku katedralu, koja datira jos iz 15. veka.

Olimpija park Masivni kompleks Olimpijskog parka je konstruisan za potrebe olimpijskih igara 1972. godine, ali predstavlja sjajnu modernu arhitekturu i inženjering. Njegov glavni stadion je kao ogromni šator u koji se može smestiti oko 70.000 gledalaca, sa najvećim krovom na svetu načinjenim od akrilik stakla. Krov sakuplja kišnicu koja se koristi za veštačko olimpijsko jezero. Postoje ture obilaska krova. Posetioci sa ovog mesta mogu da uživaju u spektakularnom pogledu iz restorana u kupoli koja se okreće. U blizini tornja je BMW muzej, koji prikazuje istoriju nemačke najpoznatije automobilske proizvodnje. Udaljen od upečatljivog “belog slona”, park je još uvek u konstantnoj upotrebi kao živi rekreativni centar  grada, u više od 200 dana u godini on je glavna arterija rok i pop koncerata, sportskih događaja, izložbi i sajmova.

Nimfenburg palata Negde oko osam kilometara od centra grada, nalazi se interesantna Slos Nimfenburg palata-  originalna letnja kuća za minhensku aristokratiju. Palata je bila proširena, izmenjena i opremljena raznim ekscentričnostima od strane svojih budućih vlasnika tokom vekova u odnosu na ono kako je izgledala kada je izgrađena 1664. Danas ona privlači i oduševljava turiste koji uživaju da istražuju vilu i terene. U glavnom holu palate se nalaze interesantne freske. Galerija, sva u svodovima i lukovima, prikazuje kolekciju od 36 provokativnih slikara počev od Kralja Ludviga I koji je slikao najlepše žene svog doba. Park koji se nalazi u okruzenju je posebno interesantan zbog paviljonima koji su sakriveni u okviru bašta u engleskom stilu. Ovde takođe postoji i kolekcija Ludvigovih elaborata prikazanih u izložbi kao i muzej porcelana.

Alte Pinakotek Minhenski muzej umetnosti sadrži jednu od najvažnijih kolekcija u Evropi na dva sprata velike zgrade u neo-klasičnom stilu. Blizu 1000 slika je izloženo, pokazujući rad najvećih evropskih umetnika od 14-tog do 18-tog veka.  Posebnu pažnju pivlače radovi Dac i Flemis majstora, kao i italijanskih majstora kao što su Botičeli i Ticijan.

Neuschwastein Tvrđava iz neverovatnih priča o vilama, izgrađena u vreme kralja Ludviga II (poznat je kao “Ludi kralj Ludvig” nakon sto je umro 1886.godine) postala je zašitni znak i simbol Bavarske, sa svojim gotskim radovima, kupama u obliku svadbene torte i tornjem. Unutrašnjost tvrđave je podjednako ekstravagantna. Posebno su interesantni kraljevski apartmani koji su dekorisani ručno rađenom i vezenom svilom čije zidove pokrivaju sjajne slike i rezbarije.

Takodje, vredi pomenuti:

·         Tropical Islands- jedinstveni tropski raj. To je ujedno najveca zgrada na svetu I najveci hol bez potpornih stubova. Unutar zgrade se mogu videti orhideje, palmino drvece, kisne sume, plaze,…

·         Englischer Garten- Ogromni park (veci od Central Parka u NYC), sa povrsinom od 3. 7 km², pogodan za razne sportove, ali je najpoznatiji po nudistima koji se sunčaju kada su im naklonjene vremenske prilike.

·         Chinesischer Turm- čuveni kineski toranj

·         Belgradstrase- Beogradsku ulicu

Prica o Minhenu bi bila nepotpuna ukoliko se zanemari jedna od najbitnijih stavki u svakodnevnom zivotu Nemaca- PIVO (I sve ostalo vezano za njega)

 

Oktobarfest najveća atrakcija Minhena i najveći svetski narodni festival koji traje 16 dana i održava se svake godine u periodu od pretposlednje nedelje septembra pa sve do prve nedelje oktobra.

Istorija Oktobarfesta datira iz davne 1810 godine, kada je prvi put i to 12. oktobra održana velika svetkovina u čast venčanja prestolonaslednika, princa Ludviga sa princezom Therese von Sachsen-Hildburghausen. Tom prilikom je organizovana i velika trka konja, koja je i narednih godina počela tradicionalno da se organizuje, da bi na kraju prerasla u festival koji je danas poznat kao Oktobarfest.

Pivo na Oktobarfestu je intenzivnijeg ukusa, tj većeg je procenta alkohola i zaista je bolje. Ono se ,namenski za festival čuva i priprema na poseban način, a velike pivnice na tržište izbacuju ograničenu količinu piva za vreme trajanja Oktobarfesta.

Hofbrauhaus Pivo se ispija u svetski poznatoj taverni u centru Minhena koja je postala kraljevska pivnica jos davne 1605. Velika zabava i gošćenje, poznato kao gemuchtlikheid, poteklo je direktno iz Hofbrauhaus zajedno sa pivom koje slobodno teče ovde svakoga dana. Serviraju ga jedre i rumene mlade žene odevene u bavarsku nošnju a služi se u kriglama od po litar. Vesela atmosfera vlada konstantno u holovima taverne, a potpomognuta je trupkanjem uz muziku tradicionalnih bavarskih om-pah bendova i pesmama o pijenju.

Mali gastro rečnik i korisne “pivske” informacije

 

Weißbier /vaisbir/-  belo pivo

Dunkel /dankel/- tamno pivo

Radler / / – miks piva i limunovog soka

Maß /mas/ – reč bavarskog porekla koja označava meru ili količinu, a koja se danas ustalila kao termin koji označava količinu piva. Danas Maß predstavlja tačno 1 litar piva

Krigle za pivo su izuzetno raznovrsne i mogu biti u raznim oblicima i veličinama, izrađene od različitih materijala

Weißwurst /vaisvurst/- bele kobasice, čuveni bavarski specijalitet koji se načešće jede u kombinaciji sa senfom I sveze ispečenim pecivom(bretz)

Schweineshaxe /švajnšaks/ -svinjske kolenice

Schweinebraten /švajnbraten/ -pečena svinjetina

Bretz /brec/ -perece napravljene na poseban način, tako da su hrskave I slane, a istovremeno mekane iznutra; savršeno se slažu sa pivom

Knödel /nudl/- knedle od krompira ili belog hleba

Obazda / / -nalik našoj urnebes salati, samo sto se umesto belog sira stavlja camamber i sluzi se sa velikim kolutovima luka; sa bretz-om i pivom se slaže perfektno

Apfelstrudel /apfelstrudl/ -štrudla od jabuka, postoje I verzije sa razlicitim prelivima, ali i jedinstvena štrudla sa sirom

Prinzregententorte /princregententorte/ – tradicionalni bavarski čokoladni kolač