Mikonos

Mykonos, kosmopolitsko grčko ostrvo, ima internacionalnu reputaciju i privlači veliki broj turista svake godine, kako božanstvenim prizorima, tako i vrhunskim noćnim životom. Ovde letuju neumorni clubberi i bekpekeri, kao i porodice sa decom…i mnogo VIP posetilaca, umetnika, ljudi iz modne industrije, političara, sportista, glumaca i ostalih poznatih ličnosti iz celog sveta.

Od Pireja udaljeno 88 pomorskih milja, leži ostrvo prave zabave i božanstvenih prizora.

Prema mitologiji, Mykonos je formiran od okamenjenih tela divova koje je Herkules pobio. Kasnije, ostrvo je nazvano po heroju Mikono-u. Prvi stanovnici ostrva bili su Feničani i Krićani.

Deleći sudbinu ostalih Kiklada, potpalo je pod dominaciju Sparte, zatim Rimljana. U srednjem veku, bilo je pod vlašću Venecije pa Turske.

Kanije, ostrvo je postalo pomorski centar a u 19. veku, gusarsko uporište. Naseljenici su aktivno učestvovali u grčkoj revoluciji 1821., a Manto Mavrogenous postaje nacionalni heroj.

Chora Mykonos, za razliku od većine gradića sagrađenih u maniru amfiteatra na obroncima brda, pruža se preko ravne površine i izgleda kao pejzaž sa razglednice. Blistave kockaste kućice sa balkonima i belo okrečenim ogradama, prelepe crkve, šarmantne taverne i radnje sa suvenirima i ostalom robom, grupisane su u uskim belim kamenim uličicama. Na ostrvu postoji oko 700 crkvi sa finim drvenim svetilištima; u okrugu Castro, postoji crkva Panagia Paraportiani iz vizantijskog vremena, sa glavnim zvonikom i jednim jedinim vratima. Autentični ostrvski pejzaž dopunjavaju i vetrenjače, a jedna od najvećih atrakcija je pelikan Petros koji slobodno šeta po gradu.

Plaža i odmaralište Paradise beach svrstava se među deset najpoznatijih na svetu! Neverovatan pejzaž, kvalitetan smeštaj, kafići, barovi i klubovi u kojima svaku noć nastupaju najpoznatiji svetski dj-evi (Erick Morillo, Kenny Dope Gonzales, Armin van Buren, Sander Kleinenberg, Axwell i Steve Edwards)… Žurke na plaži počinju oko podneva i traju do uveče, a onda se nastavljaju u dva najveća kluba Paradise Club i Cavo Paradiso i traju do podneva…pa ukrug, nema spavanja! Dugačka plaža prepuna je urbanih mladih likova iz celog sveta, koji znaju šta znači ludilo bez granica!

Paradise Beach nalazi se 4,5 km severno od Mykonos Chore. Prilikom dolaska i odlaska, na aerodromu ili u luci, čeka vas bus koji će vas transportovati do kampa. Pristup je moguć i taksijem ili kolima. Lokalni bus vozi do luka, Chore i ostalih plaža, koristi ga većina mladih smeštenih na Paradise Beach-u. Cena karte je 1,20 €; iznajmljivanje motora je 15-25 € dnevno. Rent-a-car je 50-80 € dnevno, u zavisnosti od veličine vozila.

Na plaži možete uživati i u brojnim vodenim sportovima (skijanje, banana, skuteri)… Cena se kreće se od 10 do 15 €. Cena ležaljki i suncobrana je od 3 do 8 € dnevno.
`
Na tihim delovima ostrva, nalaze se vrhunske plaže, sa predivnim zlatnim peskom: Super Paradise, Agios Stefanos, Psarou, Kalafatis, Platys Yialos, Ornos, Elia i Panormos, namenjene odmoru i opuštanju. Odvezite se busom do mirnih oaza, uživajte u sitnom pesku, vetru i hladnoj lubenici…pa nazad na rejv!

Ulaz u neke klubove se ne plaća, a u nekima se cena kreće od 10 do 35 €. Cena skače na svakih sat vremena, od ponoći pa nadalje. Pivo i sokovi koštaju max 5 €, kokteli – 7 do 12 €. Pušta se klupski house, Mtv hitovi, hip hop irnb… U klubovima su bazeni po sredini, imaju izlaz na plažu, pa se i u sred noći možete odmoriti na ležaljci u društvu crnkinja, Brazilki, meleza

Cene hrane i pića u supermarketima su 50 % više od cena u beogradskim marketima. Najpovoljniji market nalazi se u luci, radi do 21h. Svuda po ostrvu je veliki izbor brze hrane: Gyros – 3 €, grčka salata – 6€, špagete-8€, burger sa pomfritom 10€…Probajte grčka tradicionalna jela i pića. Nemojte krenuti na večeru bez 15€ po osobi!

Ukoliko vam bude potreban doktor, na ostrvu imate ambulante, a za svaki slučaj ponesite kućnu apoteku sa lekovima koje najčešće upotrebljavate. Mada, nadamo se da vam se jedino može slošiti od preterano burnog života! Zato se dobro pripremite za nezaboravnu zabavu i krenite sa nama putem Mikonosa.

* NAPOMENA: cene proizvoda i usluga su postavljene na osnovu prošlogodišnjih

podataka