BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

Maroko

MAROKO – Biser Afrike

Maroko - Sahara

Maroko – na sudaru Evrope i Afrike! Ova ponosna zapadna kraljevina (kako glasi prevod arapskog naziva) vas nikako neće ostaviti ravnodušnim. Zemlja na sudaru kultura dva kontinenta, jedinstvene tradicije, Berberskih plemena, neverovatne istorije i vrhunca moći kada je vladala Iberijskim poluostrvom. Moćne dinastije iz srednjeg veka koje su ostavile neizbrisiv pečat na tlu Španije, Portugalije i severu Afrike i dalje evociraju uspomene na slavna vremena. Moderni gradovi i luke, nastali pod uticajem Evrope, samo su dodatno ulepšali sve ono što Maroko ima u ponudi: moćni snegom prekriveni Atlas, mistične gradove, opuštajuću atmosferu Atlantika. Nikada kolonijalizovan, pod kratkim francuskim protektoratom, Maroko je danas  jedna od najvećih tajni turizma. Očekuje nas kraljevska prestonica Marakeš, crveni grad, pustinjski biser, glamurozan i mističan pun kontrasta. Ova urbana metropola u kojoj su živeli Aristote Onazis, Iv Sen Loran, Tenesi Vilijams, Orson Vels I mnoge druge poznate ličnosti i danas privlači svetske zvezde, glamur Holivuda i francuski crème de la crème. Staro gradsko jezgro – Medina, opasana srednjevekovnim zidinama, unutar kojih se nalaze mnogobrojne palate, džamije i spomenici, mami turiste pričama iz 1001 noći, dok u večernjim satima moderni Gueliz preuzima primat. Dalje nas očekuje odmor na okeanu i uživanje u morskim specijalitetima, kao i sjajan shopping u Esauiri, najboljem mestu za kite surfere u čitavoj Africi. Na kraju odlazimo u Agadir, po još sunca, prelepih plaža i dobre klope.

Kraljevina Maroko je država na krajnjem severozapadu Afrike. Glavni grad je Rabat, a drugi veći gradovi su Kazablanka, Tangier, Marakeš, Fes.

 

Maroko - Trgovci

STANOVNIŠTVO

Većinsko stanovništvo Maroka čine Berberi i Arapi, ili mešavina jednih i drugih. Državna religija je islam, a većina stanovnika su sunitski muslimani. Po broju stanovnika Maroko je četvrta najbrojnija arapska zemlja, a zanimljivo je i to da je Maroko jedina država Afrike koja se nije priključila Afričkoj uniji (zato što Unija priznaje Zapadnu Saharu kao nezavisnu državu). Što se tiče stranih državljana koji žive u Maroku, većinu čine Francuzi i Španci.

Službeni jezik  je arapski, a nedavno je status službenog jezika dobio i berberski jezik. U severnim delovima  govori se španski jezik, dok se francuski uglavnom koristi među poslovnim svetom, a takođe se uči i kao obavezan jezik u školi.

PRIVREDA  

Privredne grane koje beleže najveći rast  su turizam, informacione tehnologie, telekomunikacije i proizvodnja tekstila, a takođe i poljoprivreda znatno doprinosi razvoju ekonomije. Najveći investitor i glavni ekonomski partner Maroka je Francuska. Maroko je jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika fosfora, a i jedan od najvećih proizvođača hašiša na svetu.

Zvanična valuta ove zemlje je marokanski dirham (1EURO= oko 10.8dirhama).

KRATKA ISTORIJA

Prostor Maroka već hiljadama godina naseljavaju Berberi. Dolazak evropskih trgovaca krajem 19.veka, doveo je do kolonizacije, pa 1912.godine Maroko postaje kolonija Francuske sve do 1956.godine  kada stiče nezavisnost. Godinu dana kasnije se sultan Muhamed V proglasio za kralja. Danas Marokom vlada  Muhamed VI čiji je prioritet ekonomski razvoj države, borba za zaštitu dece i prava žena i socijalna politika.

RABAT – glavni grad Maroka i drugi po veličini grad posle Casablanke . Predstavlja spoj daleke prošlosti i moderne sadašnjosti.

Znamenitosti: Arheološki muzej; Muzej umetnosti; Džamija Hassan-najpoznatije obeležje Rabata,zamišljeno je da minaret ove nedovršene džamije bude najviši u muslimanskom svetu; Mauzolej Muhameda V -grobno mesto oca i dede današnjeg kralja  Maroka; Kraljevska palata

KAZABLANKA – je najveći i najpoznatiji grad, ali i najveća luka Maroka; ime je dobila po belim kućama;nalazi se u zapadnom delu Maroka, na obali Atlantskog okeana i ima preko 3 miliona stanovnika; osnovali su je Portugalci 1575. godine kao Casa Branca; pre osvajanja Maroka od starne Francuza 1912.godine, Kazablanka je bila mali lučki grad, da bi ubrzo potom počela da se razvija; osim modernog dela grada, Kazablanka ima i svoju medinu-stari deo grada sa uskim ulicama i trgovima gde se mogu kupiti brojni suveniri;

Znamenitosti: Trg Muhamed V – spaja stari i novi deo grada, kvart Habus -pun je tradicionalnih zanatskih radnji u kojima se prodaju predmeti od kože, tradicionalna ručno rađena keramika, džamija Hassan II-vidljiva je sa udaljenosti od 36km i okrenuta je u pravcu Meke, i za razliku od drugih marokanskih džamija ulaz je dozvoljen svim ljudima..

Kazablanka je poznata po istoimenom filmu (Casablanka) u kojem Humphrey Bogart i Ingrid Bergman igraju glavne uloge, pa mnogi barovi nose naziv Rick’s caffe (kafe iz filma Casablanca).

U okrugu Anfa nalaze se luksuzni hoteli, kada se oni prođu nastupaju nepregledne plaže a na samom kraju plaža (tamo gde pesak prelazi u stene) smeštena je grobnica sveca Sidija Abdel Rahmana koju skoro u celosti okružuje voda.

MARAKEŠ – je grad koji se nalazi u jugozapadnom delu Maroka, u podnožju planine Atlas; to je bivša prestonica Maroka poznata i po nazivima “crveni grad”, ili “biser juga”.

Znamenitosti: trg Jemaa El Fna- tradicionalno mesto okupljanja seljaka, trgovaca, postalo je centralno mesto Marakeša, oivičen je prodavnicama i zanatskim radnjama. Popodne i uveče muzičari, pripovedači, ukrotitelji zmilja i zabavljači sa majmunima, preplave ovo mesto i pretvore ga u živo pozorište;najveći trgovački centar u medini-Souks- ova pijaca je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija; botanička bašta “Jardins Majorelle“; Menara-maslinjak sa velikim neuređenim bazenom; Bahia palata; Gradski muzej…

FES – nalazi se u severnom delu Maroka, najstariji je od četiri kraljevska grada i u više navrata je bio prestonica Maroka; Medinu čine dva dela: Fes el Bali medina izgrađena u IX veku i Fes el Džedid izgrađena u XIV veku;

Znamenitosti: Bab Boujloud (Plava kapija)-smatra se najlepšom kapijom kroz koju se ulazi u Fes el Bali, sama kapija je relativno mlada u odnosu na okolinu; Muzej marokanske umetnosti i zanata; Džamija Kairaouine- je sve do izgradnje džamije Hassana II u Kazablanki bila najveća džamija u Maroku; Jevrejska četvrt

Fes je poznat po tradicionalnoj obradi kože-koriste se isključivo prirodne boje, a voda se u bazenima menja nakon sedam dana.

Zanimljivosti:

  • Šefšauen(Chefchaouen)- plavi grad; nalazi se na severozapadu države; ovde je sve plavo, pa i odeća žitelja, natpisi, molitveni tepisi; boju su izabrali sami stanovnici, jer je usko vezana sa njihovim religioznim ubeđenjima.
  • Kupovina – kao i u ostalom arapskom svetu i ovde je cenkanje sastavni deo kulture.
  • Hrana i piće- čuveni gastronomski specijaliteti su couscous i tagine, koji je ime dobio po keramičkoj posudi u kojoj se kuva i služi- a većina specijaliteta se priprema sa različitim vrstama mesa i mnogo povrća; najpopularnije piće u Maroku je čaj od mente.
  • Društveni život Marokanaca – zanimljivo je da ljudi OBAVEZNO izlaze na ulice i trgove posle 17h i ostaju do kasnih večernjih sati.

Maroko - Grad u Pustinji