London

London je najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva. Leži na obalama Temze u jugoistocnoj Engleskoj. Smatra se da je osnovan jos davne 50. godine nove ere pod imenom Londinium kao glavni grad Rimske provincije Britanije. Iako nema dokaza od postojanju naselja prije toga, veruje se da naziv potiče iz perioda prije dolaska Rimljana. London je do 1925. godine bio grad sa najbrojnijim stanovništvom da bi ga prestigao Njujork. Danas, sa svojih 7.429.200 stanovnika (prema popisu iz 2004.), London je drugi najnaseljeniji grad Evrope. Grad koji ne spava, centar sveta, samo su neki od epiteta kojima se u par reči želi predstaviti grad koji svojim čarima jos nikoga nije ostavio ravnodušnim.

NIKAKO NE PROPUSTITI…

Madam Tussauds je jedan od najpoznatijih muzeja voštanih figura u kom je izlozeno više od 400 modela poznatih zvezda, političara, kraljevske porodice i sportista, kao i brojnih poznatih kriminalaca i mafijaša. Ubrzo nakon smrti, izložena je i nova fugura “kralja popa” Majkl Dzeksona koja je prvobitno bila namenjena u cest njegove povratničke turneje. Nedaleko od muzeja se nalazi i londonski planetarijum, takođe jedan od najvećih, spreman da zapanji turiste pogledom u univerzum.

London eye (Oko Londona) je jedna od najspektakularnijih zdanja nove gradnje. Sa visinom od 135 metara, težinom većom od od 250 autobusa i neverovatnim pogledom na većinu londonskih atrakcija je idealno mesto sa koga se pruža pogled na panoramu grada. Gotovo svaki turista sa oduševljenjem čeka da se provoza u ovoj neverovatnoj spravi za čiju gradnju je bilo potrebno šest godina i više od hiljadu eksperata širom Evrope da bi se zamisao pretvorila u stvarnost.

Tower of London (Londonska kula) je verovatno najpoznatija tradicionalna građevina. Centralni deo tvrđava je izgradio engleski kralj Viljem Osvajač, a kralj Ricard I Lavlje Srce je naredio da bude opasana odbrambenim zidom I jarkom. Tvrdjava je do sredine 20. veka služila kao zatvor za pojedine važne zatvorenike. Zanimljivost je da je jedan od poslednjih zatvorenika bio i nacistički komandant Rudolf Hes koji je u maju 1941. proveo četiri dana zatvoren u kuli. Izmedju ostalog, to je i muzej kraljevskog nakita, koji prikazuje najfinije dijamante.

Houses of Paliament ili Palace of Westminster (Kuća parlamenta) je sagradio Edvard Konfesor pre 1000godina, a 400 godina nakon izgradnje postala je rezidencija za britanske monarhe.  U 19 veku dolazi do požara u kom je zapaljena cela zgrada osim Westminster Halla. Ova zgrada je  možda najpoznatija po svom satu zvanom Big Ben.

Shakespeares Globe (Pozorište Glob)- pozoriste stacionirano kraj reke Temze, vratiće vas u vreme prve produkcije Hamleta, Romea i Julije. Rekonstrukcija ovog pozorišta trajala je 10 godina i koštala preko 40 miliona funti.

Buckingham Palace and the Queens Gallery (Bekingemska palata I Kraljičina galerija) Obilazak Londona ne bi bio potpun ukoliko ne biste videli ceremoniju menjajućih gardista ove palate. Danas posetioci mogu ući i videti neke od kraljičinh privatnih umetničkih kolekcija na novootvorenoj Queens Gallery. Pored toga što je to oficijalna rezidencija kraljevske familije, Bekingemska palata je takođe administrativni centar monarhije i ima najverovatnije najpoznatiju fasadu od bilo koje palate na svetu. Iako je palata ukrašena i dekorisana dragocenim umetničkim delima kraljevske kolekcije, jedne od najvećih umetničkih kolekcija u svetu danas, ovo nije galerija niti muzej. Ona je uglavnom u funkciji članova kraljevske porodice. Godišnje poseti je oko 50 000 ljudi kao gosti na prijemima, ručkovima i večerama i na kraljevskim baštanskim žurkama.
Westminster Abbey (Vestminsterska opatija) je velelepno arhitektonsko zdanje i mesto velikih istorijskih trenutaka engleske prošlosti i tradicije. Kuća kraljeva, kako je drugačije zovu, nalazi se u centralnoj zoni Londona. Osnovana je kao benediktinski manastir, pre 1000 godina, što samo po sebi govori o njenoj istorijskoj vrednosti.. Unutrašnjost zdanja je svojevrsno remek-delo gotske arhitekture. Na dan Božića 1066. godine, dok je London treperio od svetlosti slavlja, prvi put je u ovoj crkvi obavljeno krunisanje Vilijama Osvajača. Od tada, pa sve do danas to je postala tradicija. U Vestminsterskoj opatiji se održavaju sve važne ceremonije vezane za kraljevsku dinastiju.

Piccadilly Circus ( trg Pikadili) jedno je od najposećenijih turističkih mesta u Londonu. Na samom trgu, koji ujedno predstavlja I najstrozi centar Londona, nalazi se poznata krilata statua grčkog boga ljubavi Erosa.

Oxford street -najposećenija ulica za kupovinu, u kojoj se nalaze velike robne kuće kao što su „Selfridges“, „John Lewis“, „Marks & Spencer“….

Trafalgar Square (trg Trafalgar) se nalazi u srcu Londona I najveći je u celom Ujedinjenom Kraljevstvu. Na njemu se podignut spomenik u cast Viscount Horatio Nelson, komandanta Britanaca koji je dao svoj zivot u bitci na Trafalgaru

SIMBOLI LONDONA

LONDONSKI TAXI …iako najskuplji, Londonski taksiji su nedavno proglašeni za najbolje na svetu zbog izuzetnog kvaliteta usluge I neprikosnovene ljubaznosti njihovih vazača. Zanimljivo je to da za izradu vozila u tradicionalno crnoj boji postoji posebna fabrika u Engleskoj.

LONDONSKI AUTOBUSI popularnog modela Routemaster su prepoznatljivi širom sveta. Ovaj model je konstruisan jos davne 1954, a sa serijskom proizvodnjom je zapoceto 1958. Ovi harizmatični autobusi na dva sprata, karakteristične crvene boje daju poseban šmek prestonici Ujedinjenog Kraljevstva.

METRO– najstariji sistem podzemne zeleznice na svetu, cija je prva linija otvoren 10. januara davne 1863. godine.

POŠTANSKI SANDUČICI I TELEFONSKE GOVORNICE su poznati po tome sto na sebi imaju sliku krune. Ispod krune na postanskim sanducicima nalaze se inicijali monarha. Na pojedinim sandučićima se nalaze inicijali VR( Victoria Regina)- kraljica Viktorija, a na nekima- GR( Gogeus Rex)- kralj Džordž na latinskom jeziku.

FISH & CHIPS je najpopularnije jelo- ne samo u Londonu- vec I u citavom Kraljevstvu (nesto poput  pljeskavice u Srbiji). Prvi put se spominje u Carls Dikensovom romanu “Oliver Tvist”. Jos davnih pedesetih godina XIX veka na londonskim ulicama su se mogli sresti prodavci koji su prodavali ribu I kuvani krompir. Smatra se da je prvi objekat u kome se mogao kupiti popularni “fish & chips” izgradjen šezdesetih godina XIX veka.

ENGLESKI ČAJ Prve količine čaja stigle su na Stari kontinent tek sredinom 17. veka. U najvećem broju zemalja ova biljka dugo je korišćena kao lek, sve dok je Englezi nisu potopili u toplu vodu i doživeli radost stoleća. Tradiciju ispijanja uveo je kralj Čarlsa II, nakon vencanja sa portugalskom princezom Katarinom od Bragance. Čaj je došao kao deo miraza i to ne u vidu lekovite travke, već kao izvor svakodnevnog uživanja. Upravo iz dvorskih krugova u 18. veku potekao je i čuveni engleski običaj poznat kao – čaj u pet.

KRALJICINI GARDISTI (Queen’s Guard) dobro poznati, tema brojnih londonskih razglednica, nepomični momci sa neobičnim šubarama su zapravo zaduženi za čuvanje Bakingemske palate. Veoma je interesantna smena straže koja se dešava svakoga dana u podne. Zanimljivo je I to da se iste te šubare prave od medveđeg krzna, sto u poslednje vreme dovodi do revolta društava za zaštitu životinja.

BEEFEATER– mnogima poznatiji po istoimenoj marki popularnog viskija, zapravo predstavlja gardistu Londonske kule (Tower of London). Originalan naziv ovih gardista, čije je prvobitno zaduženje bilo čuvanje zatvorenika I obezbeđivanje kraljičinog nakita, je Yeoman Warders. Danas se njih dvanaest nalazi ispred kule i, kao svojevrsna atrakcija u tradicionalnim uniformama, služe za upoznavanje turista sa istorijatom starog zdanja.

DA LI STE CULI …

 

…DA BIG BEN USTVARI I NIJE NAJVECI SAT U LONDONU Da, dobro ste čuli…Iako najpoznatiji Big Ben (St. Stephen’s Tower- zvanicni naziv) nije najveći londonski sat. Najveci sat ikada napravljen u Londonu zapravo pripada zgradi Shell Mex house u ulici The Strand (pruza se istocno od Trafalgar Square-a) koja je bila sedište Shell petroleum company.

…ZA MUZEJ NEOBICNIH PREDMETA Privatni muzej „Verovali ili ne“ kompanije „Ripley entertainment“, inspirisan zbirkom američkog istraživača Robert L. Ripley- a, otvoren je nedavno na Piccadilly Circus- u.U izloženim zbirkama se može videti preparirani albino aligator, automobil marke mini kuper prekriven kristalima, maketa čuvenog londoskog mosta „Tower bridbe“ urađena od šibica, pojas nevinosti i džemper koje je slavna Marilyn Monroe nosila dok je pozirala za fotografije snimane na plaži u Kaliforniji.

…DA SE U LONDONU NALAZI NAJVECI VISECI VRT NA SVETU „Viseći vrtovi Padingtona“, sto je originalan naziv ovog vrta, predstavlja korpu visoku tri, siroku sest metara I tesku 250 kilogtama. Ova ogromna korpa sa preko sto vrsta razlicitog cveća i biljaka, se nalazi na prednjem zidu hotela „Indigo“ u londonskoj četvrti Padington..

…ZA RUZICASTI TAKSI Kompanija Pink Ladies Cab je uvela nova taksi vozila u Londonu i to- ruzicaste boje. Ovi taksiji su namenjeni iskljucivo zenama, dok je muskarcima je zabranjen ulaz u vozilo.

…ZA ZABAVNI PARK NA TEMU SEX-A Park pod nazivom „Amora“,  koji se reklamira kao „škola za ljubav i veze“, nalazi se na Piccadilly-ju, preko puta statue Erosa. U ovom parku se organizuju interaktivne izložbe koje istražuju različite aspekte seksualnih odnosa, od flertovanja do fetišizma, a ulaz je dozvoljen samo odraslima, kojima organizatori obećavaju pomoć u obogaćivanju seksualnog života.

…DA U LONDONU POSTOJI BAR U KOJEM GOSTI MOGU DA UDISU ALKOHOLNA ISPARENJA G&T je bar u kome gosti mogu da se napiju tako što udišu alkoholna isparenja. Pre ulaska u bar gosti oblače posebna odela kako im odeća kasnije ne bi mirisala na alkohol. Zbog ogromnih slamki i veštačkih limunova u unutrašnjosti bara posetioci imaju utisak da se nalaze u velikoj čaši pića. Mlađima od 21 godinu ulazak u bar nije dozvoljen

PUNK’S NOT DEAD!!! London je, između ostalog i kolevka jednog od najavangardnijih pravaca koji je napravio svojevrsnu revoluciju u novijoj istoriji muzike- punk. Nastao u siromašnim delovima Londona još davne 1976. godine, punk predstavlja politički angažovan muzički pravac koji se, svojim najvećim delom bavio socijalnim problemima. Glavna tema I lait-motiv bio je bunt mladih protiv vlasti koja koja je svojom politikom prouzrokovala izuzetno težak život radničke klase tog vremena. Rodnačelnici ovog pravca su I danas poznate grupe Sex Pistols, The Clash,…

“Kada je čovek umoran od Londona,umoran je od života,jer se u Londonu nalazi sve što život može da pruži” rekao je o prestonici Velike Britanije Samjuel Džonson,engleski pisac i publicista iz XVIII veka.