Lloret de Mar

Lloret de Mar – Biser Costa Brave

Kao jedna od najlepših zemalja Evrope, Španija privlači veliki broj posetilaca iz svih delova sveta. Godišnje, ovu prelepu državu poseti preko 50 miliona turista. Pored 2 000 km dugačkih plaža, Španiju odlikuje veliko istorijsko bogatstvo. Osam vekova vladavine Arapa, i veliki napredak srednjovekovne hrišćanske Španije, stvorili su neverovatnu mešavinu obe kulture, koje se oličavaju u španskoj tradiciji, hrani i raznim vidovima umetnosti. U okviru svakog grada možete videti građevine iz rimskog perioda, islamske palate i džamije, kao i srednjovekovne tvrđave. Pored svega ovoga, Španiju čine posebnom i njeni širom sveta poznati umetnici – Servantes, Goja, Dali, El Greko, Miro, Velaskez…

Južni i istočni deo Španije zapljuskuje Sredozemno more, na kojem se nalazi i jedna od najpopularnijih španskih regija, Kosta Brava, sa svojim biserom i turističkom prestonicom, Ljoret de Marom. Ljoret de Mar (Lloret de Mar), mali katalonski grad sa svojih 30 000 stanovnika, u sezoni se pretvara u turističku metropolu. Tokom letnjeg perioda u ovom interesantnom gradu, kojeg odlikuje veliki broj hotela i diskoteka, broj ljudi često dostiže 200.000, što i govori o njegovoj popularnosti.

Ljoret de Mar je osnovan tokom velikog napretka regije Kosta Brava, 70-tih godina prošlog veka. Uzrok napretku ove oblasti, je bio dolazak holivudske dive i tada zvanično najlepše glumice na svetu Ave Gardner. U ovoj oblasti Ava je snimila film „Pandora i leteći Holanđanin“, i uz pomoć njenog trećeg muža, Frenk Sinatre, podigla popularnost ove oblasti na najviši nivo. Nakon toga, Kosta Brava i Ljoret de Mar, nastavili su da se razvijaju svojim pravcem, pravcem jedne od najposećenijih regija u Španiji.

Trenutno, Ljoret de Mar se smatra najživljim mestom za odmor na ovom delu španske obale. Popularan je kod mladih od 18 do 30 godina, zbog velikog broja klubova, diskoteka i barova na plaži. Ipak, popularan je i kao porodično odmaralište, jer pruža dosta zanimljivih sadržaja za decu poput jednog od najvećih vodenih parkova u Evropi, vodenog zoološkog vrta i Univerzalovog parka Port Aventura. Pored dodatnih sadržaja, Ljoret de Mar ima svojih pet plaža sa ukupnom dužinom od 7 kilometara, i sve su dobitnice plave zastavice EEC. Plava zastavica garantuje da su voda, plaža i usluga na njoj odličnog kvaliteta. Sa prosečnih 22°C do 28°C leti, leškarenje na ovim plažama predstavlja zaista idealan odmor, tako da ovde već u aprilu počinje sezona sunčanja.

Reljefna kombinacija mora i planina, razlog je vrlo raznovrsne kuhinje. Od ribe i morskih plodova, pa sve do plodova iz vrtova i divljači, možete pronaći na trpezama mnogobrojnih hotela i restorana Ljoret de Mara. Piletina ili zečetina sa morskim plodovima, krompir sa pečenim gamborima i razni drugi delikatesi prikazuju tu zanimljivu kulinarsku kombinaciju. Naravno, kao i u svakom drugom delu Španije, najpoznatije jelo je paelja. Ali, u skladu sa prirodnim osobinama oblasti, ovde je najpopularnija paelja miksta, koja sadrži morske plodove i meso razne divljači. Uz lokalno piće kavu, pravi katalonski šampanjac, u velikom broju barova na plaži možete konzumirati i sangriu, koja se po pravilu služi u litarskim bokalima. „Krv bika“ (prev. sangria) će vam definitivno pokazati zašto se bikovi ražeste kada vide crvenu boju.