BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

Lloret de Mar

Lloret de Mar – Biser Costa Brave

Kao jedna od najlepših zemalja Evrope, Španija privlači veliki broj posetilaca iz svih delova sveta. Godišnje, ovu prelepu državu poseti preko 50 miliona turista. Pored 2 000 km dugačkih plaža, Španiju odlikuje veliko istorijsko bogatstvo. Osam vekova vladavine Arapa, i veliki napredak srednjovekovne hrišćanske Španije, stvorili su neverovatnu mešavinu obe kulture, koje se oličavaju u španskoj tradiciji, hrani i raznim vidovima umetnosti. U okviru svakog grada možete videti građevine iz rimskog perioda, islamske palate i džamije, kao i srednjovekovne tvrđave. Pored svega ovoga, Španiju čine posebnom i njeni širom sveta poznati umetnici – Servantes, Goja, Dali, El Greko, Miro, Velaskez…

Južni i istočni deo Španije zapljuskuje Sredozemno more, na kojem se nalazi i jedna od najpopularnijih španskih regija, Kosta Brava, sa svojim biserom i turističkom prestonicom, Ljoret de Marom. Ljoret de Mar (Lloret de Mar), mali katalonski grad sa svojih 30 000 stanovnika, u sezoni se pretvara u turističku metropolu. Tokom letnjeg perioda u ovom interesantnom gradu, kojeg odlikuje veliki broj hotela i diskoteka, broj ljudi često dostiže 200.000, što i govori o njegovoj popularnosti.

Ljoret de Mar je osnovan tokom velikog napretka regije Kosta Brava, 70-tih godina prošlog veka. Uzrok napretku ove oblasti, je bio dolazak holivudske dive i tada zvanično najlepše glumice na svetu Ave Gardner. U ovoj oblasti Ava je snimila film „Pandora i leteći Holanđanin“, i uz pomoć njenog trećeg muža, Frenk Sinatre, podigla popularnost ove oblasti na najviši nivo. Nakon toga, Kosta Brava i Ljoret de Mar, nastavili su da se razvijaju svojim pravcem, pravcem jedne od najposećenijih regija u Španiji.

Trenutno, Ljoret de Mar se smatra najživljim mestom za odmor na ovom delu španske obale. Popularan je kod mladih od 18 do 30 godina, zbog velikog broja klubova, diskoteka i barova na plaži. Ipak, popularan je i kao porodično odmaralište, jer pruža dosta zanimljivih sadržaja za decu poput jednog od najvećih vodenih parkova u Evropi, vodenog zoološkog vrta i Univerzalovog parka Port Aventura. Pored dodatnih sadržaja, Ljoret de Mar ima svojih pet plaža sa ukupnom dužinom od 7 kilometara, i sve su dobitnice plave zastavice EEC. Plava zastavica garantuje da su voda, plaža i usluga na njoj odličnog kvaliteta. Sa prosečnih 22°C do 28°C leti, leškarenje na ovim plažama predstavlja zaista idealan odmor, tako da ovde već u aprilu počinje sezona sunčanja.

Reljefna kombinacija mora i planina, razlog je vrlo raznovrsne kuhinje. Od ribe i morskih plodova, pa sve do plodova iz vrtova i divljači, možete pronaći na trpezama mnogobrojnih hotela i restorana Ljoret de Mara. Piletina ili zečetina sa morskim plodovima, krompir sa pečenim gamborima i razni drugi delikatesi prikazuju tu zanimljivu kulinarsku kombinaciju. Naravno, kao i u svakom drugom delu Španije, najpoznatije jelo je paelja. Ali, u skladu sa prirodnim osobinama oblasti, ovde je najpopularnija paelja miksta, koja sadrži morske plodove i meso razne divljači. Uz lokalno piće kavu, pravi katalonski šampanjac, u velikom broju barova na plaži možete konzumirati i sangriu, koja se po pravilu služi u litarskim bokalima. „Krv bika“ (prev. sangria) će vam definitivno pokazati zašto se bikovi ražeste kada vide crvenu boju.