Lisabon

Lisabon je glavni grad Portugala. Nalazi se na obali Atlantika na ušću reke Tagus. Osnovali su ga Feničani pre 3200 godina, a nakon pobede nad Kartaginom na ove prostore dolaze Rimljani pod kojima se razvija u važnu luku i centar trgovine. Oko 711. godine grad osvajaju Mavari pod čijom vlašću se još više razvija. 1255. postaje glavni grad Portugala. Grad obiluje lepim građevinama svih stilova, a centar grada je pod zaštitom  UNESCO-a. Lisabon je 1998. bio grad domaćin Svetske izložbe EXPO, a bio je i Evropski glavni grad kulture 1994. godine.

Tvrđava Sao Jorge

Zidine tvrđave Svetog Đorđa su smeštene povrh brda koje se uzdiže nad rekom Tagus i datira još iz X veka. Tvrđava je proglašena postojbinom Lisabona a danas omogućava panoramski pogled na reku Tagus i Alfama srednjevekovnu oblast. Turisti mogu da šetaju travnjacima, penju se uz bedeme, ili posmatraju multimedijalni program kojim se oživljava istorija Lisabona.

Alfama

Najstariji deo Lisabona, kvart Alfama se nalazi u podnožju brda, ispred  tvrđave Svetog Đorđa. Sačuvala je mnogo od tradicionalnih boja i atmosfere iz dana kada je bila sedište antičkih Saracena. Duž uskih kaldrmisanih aleja prostiru se taverne i ulične prodavnice, izmešane sa kućicama u posebnom stilu. Tu se nalazi i čuvena Lisabonska buvlja pijaca, Feira da Ladra, koja se otvarala svakog utorka i subote. Alfama je isto tako puna istorijskih zgrada i crkava, koje obavezno treba obići i istražiti. U nekim zgradama se prikazuju krzneni kaputi i oružje što svedoči da je Alfama nekad bila sedište aristokratije. Noću Alfama poprima misteriozni oblik sa uličnim fenjerima i lampama koje bacaju senke na zidine tvrđave.

 

Largo da Se Katedrala

Iako katedrala Largo da Se u Alfama oblasti nije spolja sređena, ona je prva crkva u Lisabonu, izgrađena na mestu Saracen džamije, nakon što su grad okupirali Crusaderi u 12.veku. Unutra, ova antička crkva sadrži neke vrednosti, kao što je krstionica gde je u ceremoniji bio Sveti Antonije Padue 1195. godine, kao i brojne značajne relikvije, slike i ikone.

 

Muzej fondacije Kalouste Gulbenkiana

Gulbekian je bio jermenski naftni magnat koji je umro 1955. godine i ostavio za sobom objedinjenu, jednu od svetski najfinijih umetničkih kolekcija. Kolekcija je sada smeštena u modernom centru, gde je Fondacija Kalousta Gulbekiana sponzorisala umetničke projekte domaće kulture i izložbe umetnika iz Portugala kao i stranih umetnika. Privatna kolekcija Gulbekiana sadrži egipatske, grčke i rimske antikvitete, islamsku keramiku i tekstile, sirijske vrednosti, kinesku keramiku i evropske srednjevekovne ručno izrađene skripte. Kolekcija je ogromna a stalna postavka varira. Među slikama su i dela Rembranta, Rubensa i Renoara.

 

Bairro Alto

Bairro Alto(Gornji grad) je, kao i Alfama, istorijska enklava koja datira iz 1513. godine. Živopisan kraj odzvanja od poziva trgovaca i prodavaca ribe, a prozori i balkoni su ukrašeni ptičijim kavezima i šarenim vešom. Noću ovaj kraj oživljava sa nekim od najfinijih gradskih fado kafića, duž ulica sa Viktorijankim fenjerima i lampama. Fado je poznati brend muzike i plesa koji su doneli u Portugal afrički robovi u 19. veku, karakterišu ga pesme pune tuge i očaja. Ne postoji bolje mesto u Portugalu da se doživi ovaj muzički stil nego sto je Bairro Alto u Lisabonu.

 

Spomenik otkrićima

Jedan od najpoznatijih simbola Lisabona je impozantan spomenik, smešten na obali reke u Aveniji de Brasilia u oblasti Belem. Dizajniran je za komemoraciju Portugalskom dobu otkrića. Belem, gde se Targus uliva u more, je mesto odakle su pomorski istraživači nekada davno usmeravali svoje brodove u pravcu nepoznatog kako bi istražili svet. Spomenik je otkriven 1960. godine povodom proslave petstogodišnjice smrti princa Henrija Navigatora u 1460. godini. Spomenik je u obliku karavana sa Princom Henrijem na brodu sa slikama čuvenih moreplovaca koji su učestvovali u zlatnom dobu otkrića.

 

Kula Belem

Čuvena kula Belem je zaštićena od Unesco-a i jedna je od Lisabonskih ‘naslikanijih’ atrakcija, jer je vrlo dekorativna u svojoj okolini. Spoljašnji izgled kule krase prelepi otvoreni balkoni, maorske osmatračnice i puškarnice u obliku štitova. Kula je sagrađena u 16. veku kako bi služila kao utvrđenje na sredini reke Tagus.

Posle zemljotresa 1755. godine dolazi do izgradnje Donjeg grada (Baixa), s reprezentativnim trgovima, kao što su Praça do Comércio u njegovu južnom delu i Praça de Dom Pedro IV poznata i kao Rossio s monumentalnom zgradom Nacionalnog teatra. U neposrednoj blizini nalazi se i zivopisna četvrt Chiado, koja je delom uništena za vreme velikog požara 1988. godine. Zaštitni znak Lisabona ipak je Elevador de Santa Justa, gradski lift u obliku tornja. Projektovao ga je Raoul Mesnier du Ponsard, i spaja Donji grad s Gornjim gradom poznatijim kao Bairro Alto.  Jedna od znamenitosti su i karakteristični tramvaji žute boje, za turiste zanimljiva vožnja linijom br. 28. Ono po čemu je Lisabon prepoznatljiv svakako su i azulejos – ukrasne pločice kojima su prekrivene fasade čitavih zgrada i ulica. Grad je bogat peščanim plažama u priobalnim delovima kao što su Costa da Caparica Estoril i Cascais. Podjednako je lepa i šumovita oblast Sintra i sasvim poseban manastir Mafra. Raspoloženje Lisabona je vedro i sjajno, prisno i sveže, i uvek spremno da pruži dobrodošlicu svetu.

Devedesetih godina 20. veka odlučeno je da se uloži u rekonstruisanje grada i da mu se vrati onaj pređašnji sjaj, po kome je ranije bio poznat kao „zlatni grad“ južne Evrope. Infrastruktura je unapređena, preko reke Tagus izgrađen je Most Vasko da Gama, koji je povezao gradski aerodrom s mrežom puteva i učinio dostupnijim ostale krajeve Portugala. Izgrađen je i nov železnički čvor, Gare de Oriente, koji povezuje Lisabon s ostatkom Evrope. Dizajnirao ga je Santiago Calatrava I predstavlja vrhunac moderne tehnologije I arhitekture.

Uz zvuke fada, portugalske muzike koju su stvorili mornari, studenti i ribari kada su bili daleko od svojih domova, probudite optimizam skriven duboko u sebi. Upoznajte zemlju velikih moreplovaca, divite se arhitektonskim čudima, pomozite Lisabonu da vrati stari zlatni sjaj…