Lefkada

Ostrvo maslina, vinove loze i agruma – Lefkada, spada u grupu Jonskih ostrva.
Od kopna je odvojeno uzanim moreuzom, širokim oko 2 km, danas premošćenim mostom na baržama. Severno od Lefkade nalazi se Krf, a južno Kefalonija i Itaka. Od Atine je udaljena 400 km.
Ostrvo Lefkada predstavlja jedinstveni dragulj Grčke, koje vas svojim prirodnim lepotama, predivnim plažama, bisernom bojom mora i bujnom vegetacijom ostavlja bez daha. Na Lefkadi preovlađuju planine, prekriveno je gustom vegetacijom na istočnoj i južnoj strani. Atmosfera je pretežno opuštajuća i romantična.
Glavni grad je Lefkada, koji se nalazi na krajnjem severoistoku istoimenog ostrva, na mestu gde je ono najbliže kopnu. Iza grada uzdižu se planine, većim delom gole i obešumljene.

Znamo da je teško napustiti prelepe plaže, more, sunce i uživanje u sportovima na vodi ili u tračarenju u kafićima, ali obavezno odvojite malo vremena za posetu srednjevekovnom dvorcu koji nosi italijansko ime – Santa Maura.
U poslednjih nekoliko godina, destinacija postaje sve atraktivnija za turiste. Na ostrvu se nalazi veliki broj taverni, restorana, kafea, barova i hotela. Noćni provod u diskotekma je zagarantovan.

Turisti mogu obići celo ostrvo autobusima, taxijem ili kolima. Sportovi na vodi su zastupljeni na plažama. Lokalni festivali su veoma šaroliki i interesantni. Ukoliko letujete na Lefkadi u vreme nekog od festival – berbe vina, maslina, voća, meda, obavezno ih posetite i opustite se u društvu raspevanih i razigranih  Grka. Odigrajte koji sirtaki! Definitivno će to biti odmor koji ćete prepričavati…