Kuba

Prvi utisak koji osetite kada nakon više od deset časova prekookenaskog leta sletite na Hose Marti International jeste da ste stigli negde stvarno daleko. Tamo odakle ste poleteli,  bilo je hladno, bila je zima. Ovde gde ste sleteli je toplo i sparno. Tamo je noć, ovde je dan. Tamo je zima, ovde je… Doduše, i kod njih je zima, ali to nikako ne odgovara našem pojmu zime. Zima je kada je hladno. A kada sunce prži – to je leto. Februar ili novembar, svejedno, ako je trideset stepeni – za mene je to leto i tačka.

I to je prva dobra stvar na ovom tropskom ostrvu. Leto, kad mu vreme nije. Leto uvek. Leto kada ja to hoću.

Još u avionu dali su nam neki formular da ga popunimo ličnim podacima, gde je, između ostalog, trebalo da popunimo i adresu našeg prvog odredišta na Kubi, hotela, privatnog smeštaja ili nešto tako. Sa tim papirom i pasošem opušteno sam prošao pasošku kontrolu, dobivši nazad neki crveni papirić koji (pažnja!) treba sačuvati i pokazati sa pasošem pri izlasku iz zemlje.

Druga dobra stvar u vezi sa Kubom je što nam, zahvaljujući tradicionalno dobrim odnosima dveju komunističkih zemalja (i pretpostavljam neažurnosti ostrvskih vlasti) još ne treba viza za prijateljsku nam i dragu republiku Kubu. J

Pare! Odmah na aerodromu promenio sam evre za convertibilne pesose (CUC). Prva cakak na Kubi! Imaju dve valute. Prva je nacionalni pesos (CUP) ili moneda nacional i vredi 25 za jedan convertibilni pesos ili moneda convertibile (CUC) koja se vrlo često označava i sa $ iz prostog razloga što isto toliko i vredi, kao jedan američki dolar. Nacionalnu monetu CUP koriste Kubanci. CUC koriste turisti. Cene su dvojake, za domaće u CUP i mnogo niže, za strance u $ odnosno CUC i mnogo više. Na primer, na ulazu u pozorište velikim slovima piše: za domaće 5 CUP, za turiste 20 CUC. Da, odnos je 1:100 u korist domaćih. Razlog ovome leži u činjenici da je prosečna kubanska plate oko 10 $, te su se lukavi Kubanci setili kako da opelješe bogate Evropljane a da za svoje stanovništvo sačuvaju kakvu-takvu socijalnu uljuljkanost u poslednjoj oazi komunizma.

Kao turista bićete prinuđeni da koristite CUC jer jedino njega možete dobiti u menjačnicama i on je jedino sredstvo plaćanja u hotelima, restoranima i na sličnim mestima namenjenim turistima. U običnim radnjama namenjenim svima, kako turistima tako i domaćim stanovnicima, može se plaćati i nacionalnim pesosima, ali samo ako uspete da ih prevarite da ste domaći, što je vrlo lako – na primer ako imate tamnu kožu i (vrlo glasno) govorite španski sa kubanskim akcentom.

Dakle, za početak, držite se CUC-a.

Za lakše snalaženje, ako je ikako moguće uprostiti:

1€ = 1.3$ = 1.3 CUC

1 CUC = 1 $ = 25 CUP

1 € = 32 CUP

Iako ćete svuda viđati znak $, to ne znači da možete plaćati u dolarima. Naprotiv, dolari nisu baš popularna moneta na Kubi (kao i bilo šta drugo iz USA). Jedino se pri zameni dolara u menjačnici plaća provizija. Od plastičnog novca, možete koristiti VISA i Master, ako pronađete bankomat, i to samo kartice koje nisu izdate od strane neke banke iz USA. Maestro, American Express i druge kartice se ne mogu koristiti na Kubi, ali zato postoje neke druge, njima specifične, kao što je Caribbean Transfers.

Ok. Neću se više zadržavati na aerodromu. Rano je prepodne, napoju je 28 stepeni, laki povetarac šuka po palminim krošnjama…

Taksi! Love vas odmah na izlazu iz aerodroma. 25 $ do centra Havane. Mnogo. Kod drugog – 30$. Mnogo. Kod trećeg 25$. Prevrnem očima, pogledam u onu svoju torbu slomljenih točikća i kažem „Esta bien!“.