Krug po Salzburgu

Salzburg, nekadašnja keltska naseobina nazvana po brojnim rudnicima soli, prestonica je klasične muzike večno obeležena nenadmašnim Mozartovim talentom. Ušuškan ispod brda Mönchsberg na granici Austrije i Nemačke, grad sa 150 000 stanovnika očarava brojne posetioce prebogatim kulturnim nasleđem, brojnim umetničkim festivalima i blistavom arhitekturom.

Izdaleka, panorama lepog gradića asocira na novogodišnje čarolije i ispunjenje želja koje se zamišljaju u ponoć. Slika živopisnog Salzburga sa divovskom tvrđavom na vrhu brda, još iz busa deluje kao scenografija zimske bajke. Prešavši most na reci Salzah, stižemo na levu obalu gde je pešačka zona baroknog centra, operisanog od čuda trećeg milenijuma.

Na malom trgu Rathaus, divimo se starovremenskoj arhitekturi i harmoniji prošlosti koja isijava iz svakog ćoška. Glatke fasade boje kajsije i stakla prodavnica okićeni su zimzelenim novogodišnjim vencima. Prošavši izlog sa perverzno primamljivim kolačima, skrećemo desno u Getreidegasse, najpoznatiju gradsku ulicu. Paralelna sa šetalištem pored reke, provučena je između dva reda zbijenih zgradica sa uskim prozorima i balkonima. U prizemlju svake su markirani butici, šljašteće parfimerije, autentične kafane i prodavnice instrumenata. Natpisi od kovanog gvožđa iznad svakog lokala, doprinose retro ambijentu. U jarko žutoj kući br. 9 rođen je Genije Lično, čiji je 250. rođendan slavljen čitave godine. Na ovoj adresi danas je muzej, jedan u nizu objekata brendiranih njegovim imenom. Pored mišljenja da je Salzburg Mozarta nedostojno tretirao, postoji i druga strana koja tvrdi da katolička crkva nije sputavala Genija, nego je njemu svaka sloboda, osim apsolutne, bila nedovoljna. Priznat kako dolikuje tek posle bedne smrti, s godinama sve više eksploatisan, danas su njegovo ime i lik neizbežni u najrazličitijim prilikama – od slatkiša i suvenira do naziva kafića i koktela. Neotporni na ovu turističku opsesiju, uskoro i sami postajemo umazani čokoladom Mozart kugli.

Na kraju ljupke i prometne ulice je kamena stara kuća, Spielzeug muzej. Suprotno od kazaljke na satu je ulica koja ide duž samog podnožja brda. Na horizontu se nazire gigantska kupola gradske katedrale visoke 71m, odmah ispod tvrđave Festung Hochensalzburg. Nagovešten izdaleka, prizor impresivne rano-barokne katedrale, izbliza je veličanstven! Prednja fasada pokrivena je planinskim mermerom, bogato dekorisanim statuama i grbovima, a troje bronzanih vrata nazvana su po Ljubavi, Veri i Nadi. Sa obe strane su kule-zvonici, iza kojih dominira kupola oksidirano-zelene boje. Velelepna katedrala nastala na mestu keltskog žrtvenika, izgorela pa nanovo izgrađena i proširena, prva je građevina ovog stila severno od Alpa. Simbol moći i nezavisnosti salzburških nadbiskupa, ona je i mesto Mozartovog krštenja i institucija za koju je Vunderkind pisao brojna duhovna dela, dok su bili u ljubavi.

S Kapitol trga put nas dalje vodi ka Festung-u. Plativši 10 € , prolazimo kroz mini – muzej i stižemo na lansirnu platformu staklene žičare! Svemirska kapsula nas brzinom svetlosti transportuje na vrh! Vrisak jedne od Japanki sa kojima se guramo na 1m ², osvešćuje me za treptaj oka potreban za let!

Našavši se, iznenađeni, na silnom utvrđenju, sa leve strane ostavljamo drvene barake pretvorene u komercijalne kafane. Sa jednog od platoa prepoznajemo reprezentativnu panoramu sa turističkih sajtova. Uživam u slici načičkanih kućica umivenog gradića po čijoj sredini je krivina reke, a na horizontu obronci alpskih brda. U samom podnožju su ruralne kuće okružene kvadratima zemlje sa ogolelim krošnjama. Crne kule na desnom kraju bedema deluju kao tornjevi ukletog zamka. Osmatračka izdvojenost budi iskren smiraj, na trenutak očišćen od žamora brojnih turista.

Hiljudugodišnji, nikad osvojeni Hochensalzburg je najočuvanija tvrđava Centralne Evrope, čije zidine sadrže kompleks turističkih atrakcija, muzeje, kraljevske apartmane, sobu za inkvizicijsko ispitivanje… Utvrđenja nose istorijski naboj, priče o sukobima i stastima; ovo kombinuje energiju pozornice prošlosti sa modernijim tekovinama. Iako naklonjena divljim varijantama, Festung je podjednako fascinantnan sa nezamenljivim pogledom na nestvarni gradić, koji uliva sazvučje Volfgangovih sonata u žile…

Po spuštanju u grad, nabasavamo na novogodišnju oazu sa klizalištem u centru i štandovima sa hranom, sakrivenim u grane okićenih jelki. Drugari podležu čarima dečjih radosti i smeju se padajući po ledenoj ploči. Mi žene preskačemo zimske čarolije i stacioniramo se za pult, grejući se čajem od cimeta i vaflom. Čekamo da se naši dečaci izigraju, okrepe wurst kobasicama, pa da nastavimo…

Vrativši  se u Getreidegasse, probijamo se  kroz mravinjak prolaznika u šopingu; sa strane su  brojni romantični prolazi koji vode do unutrašnjih dvorišta. Sedamo u prvi poluprazan kafić s namerom da se odmorimo posle višesatne šetnje…Ali u tome ne uspevamo! Šanker Turčin, čudno namigujući, ubrzo izaziva našu zbunjenost! U želji da nas impresionira,  ponosno pušta kompilaciju srpskog folka! Prvo izaziva smeh pa, bez namere da prestane, i naš ubrzan pokret dalje. Iskapivši wiesse bier, bežimo od groteskne situacije praćeni zvucima domaćeg zla, uz konstataciju da se Mozart prevrće u grobu! …

Odustavši od tradicionalnih mesta, ženski deo ekipe odlazi u fancy kafić Republic. Enterijer je moderan, odlično rešen kontrastom tamnih zidova i svetlog nameštaja. Međutim, bledunjava lica lokalnih žitelja nisu baš ispirativna. Pravimo se Austrijanke i polako ispijamo caffe melange. Posle kraćeg poziranja, vraćamo se drugarima u pivnicu. Opuštena atmosfera, veliki drveni stolovi i klupe, gust duvanski dim i veseli gosti ipak su nam bliži, pa uskoro obema rukama pridržavamo džinovke krigle i spremamo se za nastavak kruga po Salzburgu…koji ćemo verovatno prevaliti puzeći…

Written by Gorana Romčević