Krf

“Sve je ovde legenda….kada su sinovi Hronosa podelili svemir, Zevs je dobio nebo, Posejdon more, a Pluton zagrobni svet. Posejdon, azijsko božanstvo, je od svih prostora najviše voleo grčko more, a od svih ostrva smatrao je Krf  za najlepše…” Jovan Dučić, “Gradovi i himere”

 

Krf(Kerkira) je jedno od sedam većih jonskih ostrva koji je dobilo ime po ćerki grčkog boga Asopa, nimfi Kerkiri koju je oteo Posejdon. Spominje se i Homerovoj Odiseji, kao mesto na kome je glavni junak našao sklonište na kraju svojih lutanja. U slobodnom prevodu sa grčkog znači „greben pun vrhova“. Izduženog oblika u pravcu sever-jug, dugo je 64km, a široko 20km. U istom pravcu su smanjuje nadmorska visina. Obala je razuđena sa velikim brojem zaliva, poluostrva, zemljouza i malih i čistih plaža. Plava laguna je mesto na kome ćete uživati u plavetnilo Jonskog more, gde je velika dubina pogodna za ronjenje i upoznavanje sa morskim svetom. Najnormalnija pojava je naleteti na morske zvezde jer ih ima u izobilju. Na plaži Asios Georgios, koju smatraju najvećom i najlepšom na Krfu, možete se kupati tek oko podneva, jer je do tada voda hladna. Ali vreme je novac! Zato na paraglajding i banane!

Klima je sredozemna, s tim da leta nisu vrela kao na Egeju i da je veća vlažnost, što doprinosi bujnoj vegetaciji. Zato su ga starosedeoci nazvali “Zeleno ostrvo”.

Na ostrvu možete pored brze hrane i turističke gastronomije, možete uživati i u tradicionalnoj grčkoj kuhinji-salate, suvlaki, giros… Preobajte i uzo, jer ako dođete u Grčku i ne probate ga, kao da u Srbiji niste probali rakiju.

Najbliža ostrva su Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija i Zakintos. Na nekoliko minuta vožnje čamcem nalazi se Vido, ostrvo poznato iz Prvog svetskog rata kada se u njemu nalazila bolnica za srpske vojnike koji su prešli preko Albanije. Veliki broj njih je sahranjen u moru, na mestu koje je inspirisalo Milutina Bojića za potresnu pesmu “Plava grobnica”.

Sve plaže su FREE! Ležaljke i suncobrani se iznajmljuju po ceni od 3e odnosno 2e. U kafićima cene gaziranih sokova su oko 1.5e, negaziranih 2e, pivo 2e (Amstel 2.5e). Ako hoćete nešto usput da pojedete, preporučujemo giros, čija je cena oko 2e. Ukoliko se odlučite za restoran, možete fino da jedete za 10-12e po osobi. Voće i povrće je skuplje nego u Srbiji, dok je, za sve one koji obožavaju slatkiše, divna vest da je Nutela jeftinija!

Ako ste raspoloženi za obilazak ostrva, rent-a-car je pravo rešenje za vas. Cena je 20-30e po danu uz puno osiguranje. Mada, Green Bus vozi po celom ostrvu, počevši od glavne stanice u gradu Krfu i sa stajalištima u ostalim mestima. Pažnja! Sami ste na stanici i bus dolazi, a vi ne podignete ruku, proći će pored vas. Zato ga slobodno zaustavite kao da stopirate.

Ne propustite:

  • ostrvo Vido (pravac 1e brodićem u sopstvenoj režiji)
  • grad Krfu : muzej i Srpska kuca(ulaz besplatan),
    staru i novu tvrdjavu(ulaz 4e, tj.2e)
  • Aqualand– vodeni park (ulaz 20e, deca do 4god besplatno)
  • krstarenja– preporucujemo turu koja ide duz ostrva Krf do najjuznijeg gradica Kavos, preko susednih ostrva juzno Paxi i Andipaxi pa do Parge na kopnu. Cena ture je 15e.

Odlučili ste se za Krf? Niste pogrešili! Duga istorija, vezana i za Srbiju, prelepe plaže, vožnje brodićima do raznih uvala, duge šetnje, ispijanje koktela, uživanje u grčkim specijalitetima i mesta za izlaske, čine ponudu Krfa šarolikom i primamljivom za svačiji ukus, ali i džep.

* NAPOMENA: cene proizvoda i usluga su postavljene na osnovu prošlogodišnjih

podataka