Krakov

Po legendi, naziv grada Krakova potiče od imena kneza Kraka. Verovatno ta reč potiče od Kelta, koji su naseljavali ove krajeve, što je dokazano preko  arheoloških nalazišta i iz rimskih izvora. U Češkim legendama se takođe javlja junak Krak. Postoji i druga verzija po kojoj je Krakov dobio ime po Kruku, što označava osobu sa ptičijim imenom, to ime se često javljalo u Slovenskim kneževskim porodicama.

Mnoge hipoteze ukazuju na to da je Krakov smešten na mapi Klaudijus Ptolemeusa koja je nastala između 144.- 147. godine. Krakov bi trebao da bude naselje Carrodunum, što se zaključuje po njegovom položaju između već identifikovanih naselja u južnoj Poljskoj. Najstarije naselje se nalazilo na odbrambenom Vavelskom brdu. To je bilo jedno od najznačajnijih naselja u državi Vislana. Oko 990. godine našao se u granicama Poljske države. Prvi poznat zapis o Krakovu potiče od Ibrahim ibn Jakuba  oko 966. godine. Najkasnije od 1000. godine u Krakovu se nalazilo sedište Krakovskog biskupa. Za vreme vladavine Kazimira Obnovitelja Krakov je postao prestonica države. Kao prestonica jedne od najvećih kraljevina u Evropi u XV i XVI vek. Krakov se razvijao u svakom pogledu – arhitektonskom, trgovačkom, kulturnom i naučnom.

Danas je to bajkoviti grad sa srednjovekovnim ulicama, čipkastim krovovima, grad žive tradicije, u kome se na svakom koraku oseća duh prošlosti. U isti mah, grad koji se uzdize nad Vislom, je stvaran i nestvaran, a mladost stvari se meri vekovima. Svaka je kuća bezmalo spomenik, a svaka druga muzej. Prelep grad sa neverovatno bogatom istorijom i najstarijim univerzitetom u centralnoj Evropi posle onog u Pragu (ovde je studirao i Ivo Andric) i jos mnogo toga.

Grad obiluje kulturno istorijskim znamenitostima od kojih je najeminentniji dvorac Vavel na istoimenom brdasccu u centru grada.. Kraljevski dvorac, sediste kraljeva I mesto gde su krunisani kraljevi predstavlja samo srce Poljske istorije. To je jedan od najstarijih gradskih ambijenata, gde mirisi starog počinju, a buka modernog života prestaje. Danas, celokupni kompleks zamka predstavlja muzej, koji je sačuvao deo atmosfere starog gradskog pejzaža. Pored prostorija zamka, tu se nalazi katedrala i kraljevske grobnice. Sve prostorije su pretvorene u izložbene dvorane, čiji sadržaji veličaju događaje koji su bili od presudnog značaja za grad. Opasan zidinama, ovaj kompleks se uzdiže nad rekom Vislom, kao kulturno-istorijska dominanta koju ne treba zaobići.

Glavni gradski trg, za koji se kaze i da je najveci u Evropi, je izuzetno dinamičan. Na prostoru od oko 40000m ² se odvijaju letnji festivali i brojne kulturne manifestacije. Takodje, preporucljivo je iskoristiti opciju iznajmljivanja kočija, sto doprinosi doživljaju starog gradskog pejzaža. Na samom trgu podignuti su najznačajniji gradski objekti: Gradska većnica, Suknara i crkva Sv. Marije, često smatrana bazilikom, čije se visoke kule uzdižu iznad grada formirajući obeležje po kojem se grad prepoznaje.

Jevrejska četvrt, Kazimierz, nekada nezavisna oblast, danas deo gradske strukture. Svaki deo svedoči o istoriji Poljskih jevreja, koji su, većinom, tokom Drugog Svetskog rata odvedeni u obližnji Aušvic. Ova oblast je vekovima nosila obeležje zapuštenosti i propadanja, sve do 1980. kada je izvršena totalna rekonstrukcija koja je vratila celokupnoj oblasti jedinstveni arhitektonski izraz. Danas se i dalje mogu videti oronuli objekti kao dokaz strašne tragedije koja se desila. Takodje, ova oblast je poslužila i kao najadekvatnija lokacija za snimanje Spilbergovog filma ‘Šindlerova lista’.

Rudnik soli Velicka je aktivan rudnik čiji su počeci još iz XIII veka. To je mali, podzemni grad sa mnoštvom skulptura, kapelica i bogato ukrašenim dvoranama koje su tokom veka stvorili rudari koji su tamo radili. Skriven ispod grada, sa devet nivoa, rudnik dostiže dubinu do 327 m. Turistima je dostupno 3,5 km oblasti na dubini od 64 do 135 m. Na dubini od 125 m nalazi se prostor sa prodavnicama suvenira, restoranom i poštom.
Barbakan Krakovski je jedna od malobrojnih arhitektonskih struktura ove vrste u celoj Evropi. Sagrađena je oko 1498. godine, u vreme borbe protiv Turaka, od cigle sa cilindričnom strukturom, sa skrivenim dvorištem i sedam topovskih kula kroz koje se artiljerija branila od napada. Zidovi ove strukture su debeli 3 metra. Poljaci su ponosni na Barbakan jer nikada nije osvojen tokom bitki.

Grad iz bajki, proižet istorijom, ne previše isforsiran, širom raširenih ruku čeka znatiželjne turiste da kroče na njegovo tle. Dođite i  upoznajte Krakov!