Kaprun

KAPRUN & ZELL AM SEE

U svetu alpskog skijanja Austrija zauzima posebno mesto. Austrijska skijališta su pojam kvaliteta, počevši od usluge boravka pa do samih skijališta i pratećih sadržaja. Austrija ima oko 400 ski-centara i u njima je sve savršeno organizovano i sve funkcioniše.

Kaprun – Zell am See spada u jedan od najlepših skijaških regiona u Austriji i pripada pokrajni Salcburg. Sam Kaprun nalazi se na 786 metara nadmorske visine, odmah ispod vrha Kircštajnhorna, visokog 3.029 metara. Ispod samog vrha pruža se istoimeno Glečersko skijalište – Kitzsteinhorn, zanimljivo i vrlo popularno skijaško odredište, pogotovo u proleće i leto. Pored Kitzsteinhorna, tu su i bliža skijališta iznad Zell am See‑a (skijalište Schmittenhohe) i Kapruna (skijalište Maiskogel). Sva ova skijališta zajedno imaju 132 km staza i predstavljaju deo Europa Sport Regiona. Višednevni ski pas pokriva ceo ski centar (glečer i bliža skijališta iznad Zell am See-a i Kapruna), dok jednodnevni pored glečera uključuje samo još lokalno skijalište u Kaprunu. U cenu ski pasa uključen je i prevoz lokalnim ski‑busom iz Kapruna, Piesendorfa i Zell am See‑a do donjih stanica gondola i žičara. Za sve one koji radije voze svoja vozila, parkinga ima sasvim dovoljno.

Glečersko skijalište – Kitzsteinhorn
Ukupna dužina skijaških staza je 55 km, od čega je 31 km lakih staza, i 24 km srednjih i teških staza.
Na samo skijalište vode dve velike gondole. Sedeća za osmoro ljudi, kao i novi Gletscherjet 1, stajaća gondola za 24 ljudi izgrađena krajem 2001. godine. Od donje stanice skijališta (1976 mn/v), gdje se nalazi jedan od dva Intersporta, rent, servis te restoran, do Alpin centra (2452 mn/v), koji je centralno mesto na samom skijalištu, vozi takođe novi Gletscherjet 2 (iz 2002. godine), kao i jedna žičara.

Ski sportovi, jurnjava po snegu, grudvanje, ispijanje čajeva dok vam sunce obasjava lice… samo su delić atmosfere koja vlada na austrijskim skijalištima, a naročito u Kaprunu. Dođite i uverite se!