BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

Jedrenje

Uz pomoć vetra kao pokretačke snage, jedrenje je veština koja se može manifestovati na dasci ili brodu. Bilo da se njime bavite rekreativno ili na u okviru sportskog takmičenja, pre svega se dobro zabavljate. Postoje jedrenje na ledu (pilot je na klizaljkama, snoubordu ili skijama) i jedrenje na kopnu (na peščanim plažama u kolicima sa tri točka i jedrom), ali mi ćemo se pozabaviti onim najučestalijim vidom – na jezeru ili moru.

Jedrenjaci su se kroz istoriju menjali po konstrukciji i veličini- od kapaciteta za jednog putnika do najvećih koje opslužuju desetine mornara. Anglosaksonci se mogu smatrati pretečama u izvođenju veštine jedrenja (period poznog rimskog carstva). Naime, oni su do Engleske stigli dugim brodovima sa jednim jarbolom i jednim pravougaonim jedrom. Vikinzi su usavršili ove brodove tako da su oni mgli dostići brzinu od 20 čvorova. Karavele, brodovi koji su nastali u Španiji i Portugalu, odveli su moreplovce poput Kolumba, da Game i Magelana putem velikih otkrića (novi kontinent- Amerika, oplovljavanje Afrike, oblik Zemlje).

Jedrenje je oduvek imalo veliki značaj za trgovinu, transport i ribolov, ali i u ratovima. Motorizovani brodovi koji su bili imuni na vremenske prilike, brži i zahtevali manje osoblja, krajem XIX veka zamenili su jedrenjake. Danas, jedrenjem se ljudi bave rekreativno ili sportski, a privredni značaj je zadržalo na Bliskom istoku odakle jedrenjaci plove ka Indiji.

Prvi jahting klub, osnovan u Korku (Irska 1720.g.), organizovao je i prvu regatu– organizovano takmičenje u jedrenju. Najpoznatije regate su Kup Amerika i Kilska nedelja. Jedrenje je i olimpijski sport, uveden još davne 1900.g. na drugim OI.

Jedrenje za zabavu

 

Krenuli ste na jedrenje prvi put? Ne znate šta vam je potrebno? Pre svega ranac ili torba u koju ćete spakovati osnovne stvari. Drage dame, ne preterujte! Šminka vam nije potrebna, a od odeće pored kupaćeg kostima, ponesite majicu, šorc, kačket, naočare, ali i topliju odeću (trenerku i nepromočivu jaknu) jer uveče je na jedrilici hladnije. Obujte patike sa belim đonom po mogućstvu( da ne bi ostavljao trag). Ponesite i jedne rezervne ako se prve pokvase, ali ne zaboravite i na papuče. Kreme za sunčanje su standardni deo opreme za jedrenje. Potrudite se da zaštitni faktor bude što veći, jer bela boja jedrilice i jedara reflektuju sunčevu svetlost. naravno pribor za ličnu higijenu nosite po želji. Za hranu je najbolje poneti nešto dugorajno – konzerve tune, paštete, suvo suhomesnato, gotove supe. Što se šića tiče, samo odlučite.

I ne zaboravite… nije strašno ako nešto zaboravite, sve se da nadoknaditi, ali nikako ne smete za sobom ostaviti dobro raspoloženje. To je ono što vam je najbitnije I bez čega nema zabave. Pa, šta čekate?! Rančeve na leđa i ZAPLOVIMO!