Jedrenje

Uz pomoć vetra kao pokretačke snage, jedrenje je veština koja se može manifestovati na dasci ili brodu. Bilo da se njime bavite rekreativno ili na u okviru sportskog takmičenja, pre svega se dobro zabavljate. Postoje jedrenje na ledu (pilot je na klizaljkama, snoubordu ili skijama) i jedrenje na kopnu (na peščanim plažama u kolicima sa tri točka i jedrom), ali mi ćemo se pozabaviti onim najučestalijim vidom – na jezeru ili moru.

Jedrenjaci su se kroz istoriju menjali po konstrukciji i veličini- od kapaciteta za jednog putnika do najvećih koje opslužuju desetine mornara. Anglosaksonci se mogu smatrati pretečama u izvođenju veštine jedrenja (period poznog rimskog carstva). Naime, oni su do Engleske stigli dugim brodovima sa jednim jarbolom i jednim pravougaonim jedrom. Vikinzi su usavršili ove brodove tako da su oni mgli dostići brzinu od 20 čvorova. Karavele, brodovi koji su nastali u Španiji i Portugalu, odveli su moreplovce poput Kolumba, da Game i Magelana putem velikih otkrića (novi kontinent- Amerika, oplovljavanje Afrike, oblik Zemlje).

Jedrenje je oduvek imalo veliki značaj za trgovinu, transport i ribolov, ali i u ratovima. Motorizovani brodovi koji su bili imuni na vremenske prilike, brži i zahtevali manje osoblja, krajem XIX veka zamenili su jedrenjake. Danas, jedrenjem se ljudi bave rekreativno ili sportski, a privredni značaj je zadržalo na Bliskom istoku odakle jedrenjaci plove ka Indiji.

Prvi jahting klub, osnovan u Korku (Irska 1720.g.), organizovao je i prvu regatu– organizovano takmičenje u jedrenju. Najpoznatije regate su Kup Amerika i Kilska nedelja. Jedrenje je i olimpijski sport, uveden još davne 1900.g. na drugim OI.

Jedrenje za zabavu

 

Krenuli ste na jedrenje prvi put? Ne znate šta vam je potrebno? Pre svega ranac ili torba u koju ćete spakovati osnovne stvari. Drage dame, ne preterujte! Šminka vam nije potrebna, a od odeće pored kupaćeg kostima, ponesite majicu, šorc, kačket, naočare, ali i topliju odeću (trenerku i nepromočivu jaknu) jer uveče je na jedrilici hladnije. Obujte patike sa belim đonom po mogućstvu( da ne bi ostavljao trag). Ponesite i jedne rezervne ako se prve pokvase, ali ne zaboravite i na papuče. Kreme za sunčanje su standardni deo opreme za jedrenje. Potrudite se da zaštitni faktor bude što veći, jer bela boja jedrilice i jedara reflektuju sunčevu svetlost. naravno pribor za ličnu higijenu nosite po želji. Za hranu je najbolje poneti nešto dugorajno – konzerve tune, paštete, suvo suhomesnato, gotove supe. Što se šića tiče, samo odlučite.

I ne zaboravite… nije strašno ako nešto zaboravite, sve se da nadoknaditi, ali nikako ne smete za sobom ostaviti dobro raspoloženje. To je ono što vam je najbitnije I bez čega nema zabave. Pa, šta čekate?! Rančeve na leđa i ZAPLOVIMO!