Italija – Rim

ITALIJA

 

Država koja se prostire na Apeninskom poluostrvu i na ostrvima Sicilija, Sardinija i Elba, nastala na temeljima najvećeg carstva koje je svet video, zauzima površinu od 301.338km2 i broji 60.045.068 stanovnika. Unutar njene teritorije nalaze se i dve nezavisne države- San Marino i Vatikan. Poznata po kulinarskim specijalitetima, modi, dizajnu, odeći, arhitekturi, umetnosti i muzici, Italija spade u najposećenije zemlje sveta. U kulturi i umetnosti je uvek prednjačila, što u antičkom dobu što u periodu renesanse i kolevka je najvećih umova i umetnika svetskog glasa. Dovoljno je reći – Julije Cezar, Leonardo da Vinči, Mikelanđelo Buonaroti, Rafaelo Santi, u novije vreme Lučano Pavaroti, Đani Versaće, Dolče i Gabana… U navedenim sferama Italija je vršila, ali će i vršiti veliki uticaj na duge zemlje. Prošetajte “štiklom” i ostavite trag svoje potpetice na njoj.

Jezero Garda je smešteno između strmih planinskih masiva Alpa i doline reke Po. Poznato je po baštama u kojima raste limun, po čempresima i maslinama. Za ljubitelje jedrenja i surfovanja, jezero je savršeno mesto za odmor i provod pre svega zbog sredozemne klime, dok su obronci planina mamac za alpiniste, mauntin-bajkere i  ljubitelje fri-klajminga. U okolini se nalazi veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, vila i dvoraca. Obavezno probajte hranu pod uticajem austrijske kuhinje – dimljenu slaninu, salamu, govedinu, pečurke; teletinu sosove, rižoto, palentu i venecijanske specijalitete- vino i morske plodove.

Ulaz u stari grad Sirmiona, u kome je Musolini pronašao utočište, krasi tvrđava Skaliđer. Staro gradsko jezgro je bogato buticima moderne odeće, a u ulici Torri del Benaco možete naći raznolike namirnice.  Još je Gete ostao opčinjen Malćezinom, na istočnoj obali Veneta. Romantično šetalište i žičara koja vodi do Monte Balda, prosto će vas opčiniti da biste bar na trenutak poželeli da ne nastavite put. Ali, kad znate da vas čeka “Večni grad”, jednostavno nemate vremena za razmišljanje.

RIM

“Večni grad” … Grad koji je ispisao stranice istorije koje je teško prebrojati… Jedini grad na svetu koji na svom području ima nezavisnu državu (Vatikan)… Rim… Po legendi, grad je osnovao Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa. Amulije, kralj grada Albe Longe, po svrgavanju sa prestola brata Numitora, naterao je svoju nećaku Reju da ostane devica kako novi naslednik ne bi ugrozio njegovu vlast. Mađutim, Reja se sjedinila sa bogom Marsom sa kojim je dobila blizance- Romula i Rema. Saznavši to, Amulije ih baca u Tibar, a nalazi ih vučica koja ih doji vlastitim mlekom. Pastir Flaustul se nadalje stara o njima. Kad su odrasli doneli su odluku da osnuju grad na brežuljku Palatin, ispod kog ih je vučica pronašla. U sukobu čiji je uzrok bila vlast, posledice su bile kobne po Rema. Brat ga je ubio i sebe proglasio prvim krljem Rima- 21.aprila 753. p.n.e.  koji po njemu i nosi ime.

Rim je bio centar Rimskog Kraljevstva, potom Republike i na kraju Rimskog Carstva, najveće imperije u istoriji sveta. Skoro ceo milenijum, Rim je bio politički najznačajniji, najbogatiji i najveći grad zapadnog sveta, a to je ostao i nakon propasti i podele Carstva, čak i nakon što ga je po prestižu i važnosti nadmašila istočna prestonica Carigrad. Nakon što je Pipin Mali dao papi nadležnost nad Rimom, 756.g. stvorena je Papska država. Pored Vatikana, raspravlja se o suverenitetu još jednog entiteta u oviru Rima – Malteškog reda, sklonjenog u Rima nakon Napoleonovog osvajanja Malte 1798.g.

Rim je bio domaćin najvećih muzičkih i sportskih manifestacija kao što su: “Eurosong” 1991.g, “MTV nagrade” 2004.g, Olimpijske igre 1960.g, Svetsko prvenstvo u fudbalu 1990.godine. Stadion “Olimpiko” , na kome igraju dva velikana Serije A – Roma i Lacio, je bio domaćin tog šampionata. Fasada stadiona je urađena po naredbi Musolinija kako bi oživeo Cezarovu arhitekturu. Za vreme derbija, ovaj objekat samo što ne proključa, jer rivalitet između dva kluba je nalik rivalitetu Crvene zvezde i Partizana. Jednima pripada sever (Lacio), drugima jug (Roma), ali sukobi se dešavaju sa svih strana, čak i po ulicama prestonice uoči i posle derbija.

Najizraženiji predstavnik barokne umetnosti je Fontana di Trevi koju je konstruisao arhitekta Nikolo Salvi. Jedno je od onih mesta na svetu o kojima postoje legende kako se vratiti u njih. Ovde je potrebno baciti novčić preko glave i zamisliti svoj povratak u Rim. Statue Abudance, Agrippa, Salubrity, Virgin i Neptun sa dva tritona kao da dozivaju ljude da se okupljaju oko fontane i bacaju brdo novčića. Nije potrebno baciti više od jednog, jer ne znači da ćete se sa svakim bačenim novčićem vratiti u “Večni grad”.

Nekadašnja prestonica antičkog grada – Kapitol sa Mikelanđelovim trgom del Campidoglio (dokaz superiornosti renesansnog planiranja) danas su sedište gradske vlade. Između ostalog, na ovom mestu možete posetiti Muzej Capitolini sa najvećom kolekcijom klasičnih statua na svetu. Prošetajte stazama i uživajte u predivnoj panorami Foruma i Koloseuma.

Rimski Forum (Foro romano) dugi niz godina bio je centar političkog i religioznog života antičkih Rimljana. Miris ruža I pomorandži će vas opijati dok obilazite impresivnu konstrukciju dizajniranu za proslavu Rimske pobede nad Partinijanima i bivši atrijum Vestal Virgins kuće i Vesta hrama – Slavoluk Septimus Severus kao i slavoluk izgrađen za proslavu Titusovog uništenja Jerusalima u 70. Veku (Slavoluk Titusa).

Najupečatljiviji simbol Rima, jedno od sedam svetskih čuda modernog doba – Koloseum, uzdignut na dorskim, jonskim i korintskim stubovima mesto je na kome su održavane beskrupulozne gladijatorske borbe.  Izgrađen je u vreme cara Vespazijana (Vespazijanov amfiteatar). Ono što danas možete videti, ostaci su glavne mreže, dok je originalna struktura stradala u zemljotresima ali i kroz godine haranja. Poseban doživljaj prestavlja slikanje sa mladićima obučenim u kostime gladijatora, ljudi koji su pretežno bili robovi i koji su se borili za svoj život protiv drugih gladijatora i divljih zveri (lavova, tigrova…).

Panteon – Hram svih bogova, jedan od najinspirativnijih arhitektonskih oblika, izgrađen je u vrema cara Hadrijana. Ima savršeno proporcijalan pokretni krov, oslonjen na mermerne stubove. Centralni okulus jedino je mesto gde se probija svetlost tako da su pomoću njega stari Rimljani merili vreme.

Mesto na kome se okuplja najveći broj turista ali i žitelja ovog grada je Španski trg do koga vodi predivno stepenište izgrađeno 1725.g. karakteristično po tome što se u proleće okiti rozim azalejama. Na trgu se nalazi crkva Santa Trinit dei Monti u neoklasičnom stiluU podnožju stepenica nalazi se Barcacia fontana, delo arhitekte Berninija, izgrađena u obliku broda.  Trg i stepenište su okruženi dvema ulicama Via Kondoti i Via del Korso koje su večito na meti kupaca.

Inače, Rim je poznat po poznatim robnim markama, tako da ga turisti smatraju “rajem za shopping”. Najčešće se kupuju antikviteti, kožna odeća i obuća, parfemi… Bulgari, Chanel, Armani opiće vas dok prolazite ulicama Via Frattina, Via Sistina, Via Condetti… Kao što znate, Italijani su veliki gurmani, ali možda niste znali da čak zatvaraju radnje u vreme ručka ne bi li pojeli nešto kuvano, jer izbegavaju fast-food?!  Dakle, možete pazariti u prepodnevnim satima (u 9 ili 10h se otvaraju radnje) ili posle 16h, u nekim radnjama čak do 23h. Izuzev u letnjem periodu, butici ne rade ponedeljkom ujutru, dok su u tom periodu prehrambene radnje  zatvorene utorkom ili nedeljom popodne. Marketi radi od 07:00 do 14:00 od ponedeljka do subote.

Prvo što ćete probati u italijanskom restoranu je pasta, supa, neko lagano meso na maslinovom ulju ili riba sa povrćem. Ukoliko volite da eksperimentišete sa hranom, probajte  coda alla vaccinara(goveđi rep),  trippa(crevca), carciofi alla giudia (pržena argičoka na jevrejski način) ili
carciofi alla romana (kuvana aričoka sa uljem i belim lukom). Popićete filter kafu ili kapućino (u proseku koštaju od 0.70-0.90e). Za večeru, svakako probajte picu koju većina restorana služi samo posle 20h (najjeftinija je Margarita oko 7e). Nakon tradicionalnog italijanskog jela, produžite u pub na pivo ili vino. Doduše, cene su ne tako niske. Ukoliko se odlučite da popijete naki alkohol po nižim cenama, “uhvatite”  happy hour koji je obično ujutru. Možete popiti i vodu sa neke od fontana jer je sigurna za piće (na kojima pise “il nasone”), a ne usuđujte se sa onih na kojima stoji natpis “aqua non potabile”

Rimljani se voze metroom, koji ima dve linije (A za koju važi crvena karta i B- plava karta) koje su dopunjene autobuskim, voznim i tramvajskim linijama.

Vatikan

Najmanja država na svetu što po stanovništvu što po površini, Vatikan, se na zapadu naziva i Sveta stolica iako ona funkciniše nezavisno od države kojom upravlja. Vatikan je sedište Pape, vrhovnog poglavara rimokatoličke crkve koga bira skupština kardinala. On je apsolutni monarh što mu omogućava zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Jozef Racinger kada je proglašen za papu uzeo je ime Benedikt XVI. Inače, država Vatikanje osnovana 1929.g. Lateranskim ugovorom kao deo mnogo veće Papske države (postoji od 756.g.).  U unutrašnjosti gradskih zidina živi oko 890 stanovnikai to su uglavnom klerici, visoki službenici, monahinje, kao i Švajcarska garda koja je dobrovoljna vojna organizacija (od osnivanja je čine 4 oficira, 23 podoficira, 80 vojnika, 2 dobošara i jedan kapelan). Zbog helebarde (koplja koje ispod metalnog vrha ima sekiru s jedne, a naoštrenu kuku s druge strane) zovu ih još i helebardaši. Švajcarskoj gardi ne može prisupiti bilo ko. Vojnici moraju biti državljani Švajcarske, starosti između 19 I 30 godina, viši od 174cm, neoženjeni i katoličke vere. Potpisuju ugovor na službu u trajanju od dve godine, nakon čega 70 % njih napušta službu. Polažu zakletvu 6. maja kao podsećanje na dan opsade Rima 1527. g. kada je poginulo 147 gardista. Uniformu plavo- žuto-crvene boje osmislio je Žil Repon, iako mnogi veruju da je ona Mikelanđelovo delo. Obični vojnici nose perjanice crvene boje, dobošari crne, podoficiri bele, a oficiri ljubičaste.

 

Vatikan je pod velom tajni vezanih za suđenje templarima o čemu govori i knjiga „Processus contra Templarios“. Vatikanski arhiv sadrži 85 km polica prepunih dokumenata o osam vekova istorije, a prvi document koji potiče iz VII veka je o radu papske kancelarije. Stručnjaci iz grupe Skrinijum trenutno rade na projektu otkrivanja reformističkih ideja pape Aleksandra VI (Rodriga Bordžije) i smatraju da je on mogao da zaustavi prevrat protestanata pod vođstvom Martina Lutera.

 

Rim se ne može ispričati, on se mora doživeti! Muzej na otvorenom, grad u kome svaka građevina ima svoje zašto i svoje zato, grad koga mnogi stavljaju pod velo misterije naročito posle čitanja knjige Dena Brauna “Anđeli i demoni”, grad gladijatora, ludih vozača i dobre hrane, grad koji nikada nećete zaboraviti…

SIJENA

Grad u Toskani sa oko 55000 stanovnika, pod zaštitom je UNESCO-a. Ime je dobio po etrurskom plemenu koje je naselilo ove prostore od X do V veka pre nove ere – Saini. Na mestu gde je bilo naselje Etruraca, Rimljani osnuju grad Saenna Julia na čijim temeljima nastaje moderna Sijena. Po legendi osnovao ju je Senius, Remov sin. U Rimskom carstvu nije igrala ynačajniju ulogu jer se nije nalazila na glavnom putu. Napredak je počeo kada je pala u ruke Franaka i tada Sijena postaje značajni centar trgovine vunom. Slava grada je rasla sve dok nije opustošen kugom 1348.g.

Sijenska katedrala je nesvakidašnja katedrala zbog ose koja joj ide u pravcu sever-jug. Građena je sa idejom da bude najveća na svetu, a pošto je ponestalo novca, katedrala je završena sa izmenjenom osom. Tipičan je primer romanske arhitekture. Gradnja je započeta u XII veku, a fasada završena krajem XIV veka. Reljefe u krstionici ispod Sijenske katedrale uradio je jedan od najvećih italijanskih vajara – Donatelo.

Kampov trg glavni je gradski trg na kome se nalazi većnica. Nastao je u XII veku kada je Sijena postala nezavisna od biskupske vlasti.

Salimbeni trg sa istoimenom palatom, koja je bila srednjevekovno sedište jedne od najstarijih banaka, danas je pored  Piazza del Campo najveći trg.

Svakako ne treba zaobići ni trvđavu porodice Mediči, kao ni zgradu Univerziteta (osnovan 1203.g.). Studije prava i medicine na ovom Univerzitetu su među najcenjenijima u Italiji. Sijena je I u umetnosti dugo parirala Firenci, ali joj je kuga stala na put.

Tradicionalna konjička trka kroz grad se održava dvaput godišnje. Jahači na svojim konjima „proleću“ kroz uske ulice Sijene i velika su atrakcije za turiste.

SAN MARINO

 

San Marino je glavni grad istoimene republike na Apeninskom poluostrvu, nedaleko od obala Jadranskog mora. Ima oko 4500 stanovnika, a najviši vrh je Monte Titano sa 749m nadmorske visine (pod zaštitom je UNESCO-a). San Marino su osnovali hrišćani na početku IV dok su se sklanjali od progona Rimljana. Đuzepe Gribaldi koji je ujedinio Italiju 1860.g. garantovao je nezavisnost San Marina iz zahvalnosti što je tu našao utočište u teškim vremenima. Danas, urbano jezgro je zaštićeno sa tri kule: Guaita iz XI veka, Cesta iz XII veka i Montale iz XIV veka. San Marino je poznat po trci najvećeg cirkusa na svetu, formule 1. Trka se vozi 100km severozapadno u Imoli i to kao Velika nagdrada San Marina (da ne bi Italija imala dve trke).

Italija više nije velika kao što je bilo Rimsko cartsvo, ali je toliko bogata nasleđen iz tog perioda, da se ne može obići za kratko vreme. Još kad se na to dodaju lepote iz doba renesanse, prirodna bogatstva, odlična kuhinja, noćni život, uplašimo se da vas ne izgubimo jer ste se sakrili ne želeći da se vratite kući… Parče pice ponesite za put i grickajući ga razmišljajte kada ćete se vratiti u Italiju… CIAO!