Istanbul

Nekadašnja prestonica triju velikih carstava- Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog Istanbul, jedini je grad na svetu koji spaja dva kontinenta. Istovremeno, razdvaja i dve kulture – evropsku i azijsku. Tokom svoje duge istorije nosio je različita imena- Konstantinopolj, Carigrad, Stambol. Persijanci su ga zvali Rūmiyet al-kubra (Veliki grad Rimljana) ili Taht-i Rūm (Prestonica Rimljana), a car Konstantin – Secunda Roma (Drugi Rim) ili Nova Roma (Novi Rim). Po legendi, grad je nastao na mestu koje se ukazalo Konstantinu Velikom u snu. Konstantinopolj je postao i ostao prestonica Istočnog rimskog carstva (Vizantije), sve do njegovog pada 1453. godine. Carstvo je imalo grčku kulturu i nakon odvajanja od rimske crkve postaje centar pravoslavlja i sedište carigradskog patrijarha. U vreme osmanlijske vlasti, grad su naselili Jevreji, hrišćani i muslimani, doseljeni iz svih delova zemlje. Osnivanjem Turske republike 1923.g. prestonica se seli u Ankaru (Angoru), a grad od 1930.g. dobija zvanično ime Istanbul.

Grad je u skorijoj istoriji pogodilo nekoliko razornih zemljotresa, jer se nalazi nedaleko od Severnoanadolijskog raseda. Brzina kojom se građevine dižu iz pepela je zadivljujuća, mada je kvalitet gradnje loš. Međutim, istorijske znamenitosti “preživljavaju” vekove.

Aja Sofija, impresivne veličine, prepuna mozaika i fresaka, u XV veku posle osvajanja grada od strane Mehmeda II pretvorena je u džamiju. Pre toga skoro devet vekova bila je najposećenija hrišćanska crkva (crkva Svete mudrosti) što se može videti po stubovima, ikonama i figurama u unutrašnjosti. Danas je možete obići kao muzej (ulaz oko 25e).

Sagrađena da bi parirala Aja Sofiji sa svojih šest minareta Plava džamija je najdominantnija građevina u Istanbulu. Plave i bele keramičke pločice koje krase unutrašnjost džamije ukrašene su otomanskim cvetnim mustatima. Za razliku od Aja Sofije, Plava džamija nije pretvorena u muzej. Otvorena je za posete svakog dana osim u vreme molitve (petkom popodne) i možete ući besplatno.

Smeštena na jednom od sedam istanbulskih brda sa koga se pruža prelep pogled na Bosfor Topkari palata je nekadašnja palata sultana Mehmeda Osvajača i njegove porodice, sultanovih žena i konkubina. Služila je kao harem i administrativno mesto u komj se moglo okupiti 3000 ljudi. Ulaz košta 10e, a ako želite da posetite harem morate izdvojiti još novca.

Turska je pre svega, svima nama, asocijacija za jeftinu robu, uličnu prodaju i cenkanje. Kapali čaršija (Grand Bazzar) je najstarija i najveća zatvorena pijaca na svetu. Nargile, ćilimi, bižuterija, ratluk, začini, odeća mogu se naći u 4000 prodavnica smeštenih u 65 krivudavih ulica. Većina žena je obučena u tradicionalnu odeću, ali ne skrivenog lica kao u arapskim zemljama tako da se jedino po stilu odevanja razlikuju od žena sa Zapada.

Ako ste došli u shopping, kupujte na ovom mestu. I u robnoj kući “Morava” (preko puta Bajazit džamije) imate priliku ne samo da kupujete po niskim cenama nego i da popričate srpski sa prodavcima. Ukoliko se dobro cenkate, možete dobiti čak dve kožne jakne za 150e. severno od Taksima, nalaze se shopping centri i prodavnice sa svetski poznatim markama i cenama višim nego u Srbiji (npr.Zara).

Što se tiče prevoza, možete koristiti Akbil karticu koja vam omogućava popuste na gradski prevoz. Dolmuše (taksi) možete uhvatiti bilo gde u gradu na njihovim uobičajenim rutama. Iznajmljivanje i vožnja kola nije preporučljiva u ovom gradu zbog gustog saobraćaja i loših vozačkih normi ponašanja.

Nigde na ulicama Istanbula nećete videti prosjake, ako ni  pušače na ulicama, jer je to po zakonu zabranjeno. Bakšiš je sastavni deo života kod Turaka. U većim restoranima I hotelima podrazumeva se da ostavite bakšiš u iznosu 10-15% od računa. Taksisti su skromni, pa im samo zaokružite na punu cifru, dok za uslugu u kupatilima bi trebalo ostaviti 15% od cene. Valuta plaćanja je turska lira(TRL) ili nova TRL. Novac možete promeniti u bankama, poštama, menjačnicama. U bankama možete promeniti i dinare, ali je kurs nepovoljan.

Drugačija kultura i religija, gužve, cenkanja s jedne i moderan grad sa druge strane čine da se osećate kao da niste na istom mestu. Dok prelazite most, setite se iz Evrope “otvarate vrata” Azije, setite se da su tu prolazile rimske trupe, da je tu Konstantin Veliki, ne slučajno, sagradio Novi Rim čiji će vas šarm opiti što zbog arhitekture, što zbog kulture, al’ pre svega zbog ljubaznosti njegovih stanovnika. Možda će vama još po nečemu Istanbul biti jedinstven.