Ios

“Ios je nemoguće ispričati, Ios treba doživeti”- Rendi, vozač kombija

Dragulj Kiklada, tipičan je primer harmonije boja u kojoj se plavetnilo Egejskog mora kombinuje sa blještavom belinom kuća i toplom bojom grčkog tla. Obala ovog pretežno planinskog ostrva, sa brojnim kapelama, maslinjacima i vinogradima, ukrašena je malim atraktivnim zalivima. Kristalna voda i prelepe peščane plaže dužine 32 km, čine ga magnetom za turiste, naročito za mlade koji se na Iosu ludo provode na žurkama koje ne prestaju! Prirodne lepote, arheološka nalazišta puna mitološkog duha, napuštene plaže, zabava, živ noćni život i kulinarski specijaliteti, samo su neke od atrakcija koje ovo ostrvo nudi svojim posetiocima.

Ostrvo Ios udaljeno je 107 pomorskih milja od atinske luke Pirej, nalazi se severno od Parosa i Naxosa, a južno od Santorinija. Sa njima pripada ostrvskoj grupi Kiklada (Cyclades), po mnogima najlepšoj u Grčkoj. Zahvata površinu od 108 km2, a dužina obale je 81 km.

Chora Ios (na grčkom: selo) je beli gradić uklesan u strmu padinu, centar ostrvskih dešavanja; tu su kafići, klubovi, prodavnice, pekare, poslastičarnice, koktel barovi, igrališta za basket, restorani, crkve, vetrenjače, ambulanta… Sa vrha Chore pruža se fascinantan pogled na ostrvo i zalazak sunca. U podnožju Chore staje lokalni bus koji vozi do Mylopotas-a, najpopularnije plaže. Početna stanica mu je u luci Yalos, cena karte je 1,10 €, vozi na svakih nekoliko minuta, a poslednji noćni je oko 23:30h. Bus je najčešće korišćeno prevozno sredstvo na ostrvu, a moguće je iznajmiti i motor po ceni od  15-20 € dnevno, ili bicikl za 5-10 € dnevno.

 

 

Plaža Mylopotas udaljena je 3 km severozapadno od Chore, karakteristična po ludim dnevnim žurkama! Ova dugačka peščana plaža, pored bajkovitog pejzaža,  opuštanja pored mora i druženja sa ljudima sa raznih strana Evrope, nudi i brojne vodene sportove (skijanje, bananu, skutere)… Cena se kreće se od 5 do 10 €. Cena ležaljki i suncobrana je od 1 do 5 € dnevno.Žurke u kafićima gde se služe šareni kokteli i odlična hrana, uz aktuelne klupske hitove, najčešći su izbor mlade populacije koja čini većinu turista na Iosu. Pridružite im se!

Kad poželite opuštanje, pravi izbor je Plaža Koumbara, udaljena 10-ak minuta busom od luke. Mala i zavučena, sa pogledom na otvoreno more i napušteno ostrvo na horizontu, obećava potpunu relaksaciju i mir za čula. Na plaži se nalazi udobni drveni kafić sa ukusnim lokalnim specijalitetima, za okrepljenje i kompletan ugođaj.

Ne propustite istorijske znamenitosti: Homerov grob i ostaci helenskog zamka koje meštani zovu Ribarskom kulom nalazi se na lokalitetu Plakoto. U Aghia Theodoti nalaze se ostaciantičkog akvadukta. U oblasti Paleokastro, između Aghia Theodoti i Psathim, nalaze se ostacivizantijske tvrđave u obliku zida visokog 2,5 m. Na liticama Hore nalaze se mnoge crkve; sedite na kamen ispred crkvice na najvišoj tački ostrva i posmatrajte božanstveni zalazak sunca.

Ulaz u neke klubove se ne plaća, a u nekima se cena kreće od 2 do 10 €. Pivo i sokovi koštaju max 2 €, kokteli – 4 do 6€.  Pušta se klupski house, Mtv hitovi, hip hop i rnb…Može se naći techno i reggae! A atmosfera je baš onakva kako se priča!

Cene hrane i pića u supermarketima su 20 % više od cena u beogradskim marketima. Najpovoljniji market nalazi se u luci, radi do 21h. Svuda po ostrvu je veliki  izbor brze hrane: Gyros – 1,5-2 €, grčka salata – 4€, špagete-4€, burger sa pomfritom 4€…Probajte grčka tradicionalna jela i pića: fetu, masline, morske plodove, gyros, suvlaki, hortu, grčko pecivo, retsinu – fenomenalno belo vino, ouzo…Večera u restoranu za dvoje, u proseku košta 20-30€ .Voda iz česme nije za piće! Pije se samo flaširana voda koja u prodavnici košta od 20 – 40 c, a u klubu oko 1, 5€. Ljubitelji jogurta neka se ne zbune, Grci imaju kiselo mleko, pavlake i namaze umesto jogurta, a jogurt je buttermilk.

Cena cigareta je od 2 do 4 €, bolje ih ponesite od kuće.

Ako vam zatreba doktor, postoje dve ambulante, jedna je u Chori, druga u luci.  Potrebno je zdravstveno osiguranje da bi vam se troškovi lečenja refundirali po povratku. Od prve pomoći ponesite andol, brufen, kafetin, fervex, vitamin C, magnezijum, kalcijum…Hanzaplast, alkohol, hidrogen 3%, kondome…nikad se ne zna.

* NAPOMENA: cene proizvoda i usluga su postavljene na osnovu prošlogodišnjih

podataka