Dvorci Bavarske

Dvorac Nymphenburg nalazi se pet kilometara zapadno od centra Minhena. Građen je u nekoliko faza i stalno proširivan od 1664. do 1826. godine. Prvi put dvorac se spominje 1675. godine kao „Nimpenburg“, zamak nimfi. Ovaj dvorac-palata je služio kneževima i kraljevima kao letnja rezidencija. Čuveni kralj Ludwig II rođen je u dvorcu Nymphenburgu. Danas je to omiljeno turističko odredište koje svake godine obiđe više od 300.000 posetilaca.

Palata Nymphenburg obuhvata celi kompleks od zamka Amalienburga do zamka Badenburga. Svaka soba ima svoju karakterističnu istoriju, među kojima je svakako najpoznatija soba u kojoj se rodio bavarski kralj Ludwig II kao i galerija (salon) lepotica. Dvorski park se nadovezuje na čuveni botanički vrt s površinom od 22 hektara u kojem se uzgajaju biljke iz različitih krajeva sveta. Na izložbenoj površini uzgaja se 14.000 vrsta biljaka. Dvorac Nymphenburg krasi lepo uređen park. Velikim parkom posetioci mogu šetati satima, ali i skratiti šetnju obilazkom dvorca Badenburga ili dvorca Amalienburga.

Dvorac Linderhof je pedantno okružen prekrasnim parkovima, terasama, fontanama i paviljonima u maorskom stilu. Izgrađen u razdoblju između 1870. i 1878. godine, dvorac Linderfhof bio je omiljeno prebivalište kralju Ludwigu II. Veličanstven izgled dvorca i okoline– umetnina Venerina špilja s jezercem i osvetljenjem (najveća u Evropi) – pravi je mamac za brojne posetioce. Špilja je udaljena od dvorca stotinak metara. Impresioniran I začaran Wagnerovim muzičkim dramama kralj Ludwig II naložio je da se špilja izgradi po uzoru na Wagnerove Tannhausen opere. Višebojnu rasvetu u špilji davala je jedna od prvih projektovanih električnih instalacija u svetu.

Dvorac je građen u roccoco stilu, okružen prekrasnim parkovima, paviljonima i stazama za šetnju. Jedna od najvećih atrakcija dvorca je prirodan potok čiju je tekuću ledenohladnu vodu kralj Ludwig II koristio kao klima uređaj za vreme sparnih dana. Nakon ustajanja, kralj je otvarao prozor u spavaćoj sobi kroz koji je ulazio hladan vazduh i pravio idealnu klimu. Još jedna od najvećih atrakcija dvorca je dvorana ogledala – gledajući u jedno od njih dvorana kao da beskrajno nestaje.

Ispred ulaza u dvorac nalazi se predivna terasa s jezerom okruženim s raznovrsnim cvećem. U sredini jezera, na steni, nalaze se pozlaćene nimfe sa bujnim grudima, ukrašene skupinom cveća. Iz njihove sredine izlazi vodoskok visok do 30 m.

Neuschwanstein je velelepni  dorac granitno bele boje  sa mnoštvom prozora i kula. U originalnom prevodu znači „Nova labudova stena“ zbog toga što je vlasnik dvorca, kralj Ludvig II Bavarski, imao kao svoj zaštitni znak belog labuda. Kralj je odrastao u izobilju i mogao je imati sve što poželi, najbolje školovanje, putovanja, žene. On je napravio nešto što je od neprocenjive vrednosti –dvorce, a najpoznatiji među njima je graciozni Neuschwanstein. Dvorac je posvećen Rihardu Vagner, poznatom nemačkom kompozitoru kojim je Ludvig bio fasciniran. Čak je i jedan deo slika u dvorcu inspirisan Vagnerovim operama.  Akustičnost Kraljevske sobe je gotovo savršena i ova dvorana se koristi danas za koncerte koji su poznati izvan granica Bavarske. Penjajući se uz strmu stazu, kroz gustu borovinu, čini se kao da je put usečen u šumu. Ako ipak niste voljni da pešačite, za 10e možete se voziti konjskom zapregom. Oko dvorca vas očekuju štandovi sa suvenirima, slagalicama, šoljicama, razglednicama… Volt Dizni je u ovom velelepnom zdanju pronašao inspiraciju za crtane filmove Snežanu i sedam patuljaka i Uspavanu lepoticu. Svake godine, srednjevekovni dvorac posećuju milioni turista.

Dvorac Herrenchiemsee se nalazi na idiličnom ostrvu Herreninsel (u prevodu muško ostrvo) ili Herrenchiemsee. Godine 1873. bavarski kralj Ludvig II je kupio ovo ostrvo za 350.000 guldena i na njemu dao sagradio impozantan dvorac  kao „hram slave“ u čast francuskom kralju Luju XIV poznatog pod nadimkom „Kralj Sunce“. Građen je osam godina, sve do 1878. godine kada je mladi kralj pronađen utopljen u jezeru Starnberger See. On je bio genijalan arhitekta. Naredio je gradnju tri bajkovita dvorca koju je lično vodio i pravio izmene u projektima. Radovi na dvorcu bili su obustavljeni jer je kralj bio iscrpljen izgradnjom prvog i drugog dvorca, pa novca za treći dvorac nije bilo. Dvorac je ostao nedovršeni i zbog prerane kraljeve smrti – od ukupno 70 ostalo je 50 soba nedovršeno. Ovaj dvorac nazvan je bavarski Versaj.