Dubai

Nazivaju ga srcem Emirata, ima preko milion stanovnika, a pet miliona turista godišnje. Ovaj grad je, za svega četiri decenije postojanja,  postao jedna od vodećih turističkih destinacija u svetu. Narastajući broj zdanja ultramoderne arhitekture, izuzetna ponuda za šoping, sve brojnije manifestacije su neke od stvari po kojima je čuven grad koje je drugi na svetu po brzini svog razvoja. Dubai je grad kontrasta, gde spoj starog i novog, tradicionalne i savremene kulture, istoka i zapada, daju ovom gradu odlike fascinantnog, uzbudljivog i rustičnog. To je metropola čiji stanovnici uživaju vrlo visok standard života, a zavodljiv ambijent, ljubaznost arapskog sveta i luksuz savremenog doba očaraće svakog posetioca.

U prošlosti je ovaj grad živeo od ribolova i lova na školjke. Situacija se drastično promenila pronalaskom nafte. To je dalo mogućnosti i ovom gradu kao i celom emiratu da brzo napreduje. Znajući da rezerve nafte neće trajati večno Rašid bin Saed Al Maktum, šeik Dubaia  je imao ideju kako da Dubai učini bogatim i posle nestanka naftnih rezervi. Počeo je sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg svetskog turističkog mesta. Ogroman novac dobijan od nafte kanalisao je u naglu izgradnju ovog grada. Gađevine su, u početku, bile nešto skromnije da bi devedesetih godina počeli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svetskim čudima.

Jedan od takvih je hotel BURDŽ AL ARAB. Lociran na Džumeira beach, 30 km od grada, svojom pojavom predstavlja internacionalnu ikonu Dubaia. Svetski najveći I ujedno I jedini hotel sa sedam zvezdica, ”jedri“ 321 metar iznad Arapskog zaliva. Hotel je karakterističan I po ulaznom holu koji je najveći na svetu (viši i od same Ajfelove kule) i svetskim najvećim lobby Atrijumom, na 28 spratu. Posebnu atrakciju čine dva Kraljevska apartmana sa svojim pokretnim stepenicama, bioskopom, vodenim i rotacionim krevetima.
Nakon njegovog završetka počele su da se grade još nestvarnije tvorevine: kompleks ”PALMA”– poluostvrva u obliku palme koji se vidi sa Meseca I novi „SVET“– građevinska imitacija sveta na 300 ostrva, do koje će se moći stići isključivo helikopterima ili privatnim jahtama (prva sagrađena zemlja u tom mikrosvetu bili su Ujedinjeni Arapski Emirati) . Jedno veštački napravljeno ostrvo na tom arhipelagu košta preko 30 miliona dolara.

 

 

Spektakularan je I zaliv DUBAI KRIK, koji deli grad na dva dela. Saobraćaj u zalivu se odvija vodenim taksijima koji se zovu abra. Najinovativniji vodeni park na svetu- DIVLJI VADI (Wild Wadi) je idealno mesto za uživanje I zabavu. Ne treba propustiti ni odlazak na safari u pustinju, kao i skijanje i surfovanje na pesku. Dubai ima i najbolje golf terene na svetu i najveći natkriveni skijaški centar. Najposećenija zgrada u Dubaiju je SVETSKI TRGOVAČKI CENTAR DUBAI(World trade center Dubai) koji je sa svojih 39 spratova najviša zgrada zaliva. Istorijski je značajan stari grad BASTAKIJA, koji je nastao još 1900. godine. U njemu je najveća koncentracija tradicionalnih kuća s dvorištima i kulama vetrova, koje su služile kao sistem klimatizacije. Drevni život arapskog sveta pokazuje i SELO BAŠTINE, koji pruža uvid u svakodnevicu beduina kroz njihove predstave u tradicionalnoj odeći i prezentacijom ručnih zanata.

U Dubaiu se gradi i najviši toranj na svetuBURDŽ DUBAI (206 spratova) i DUBAILEND (najveći zabavni park na svetu) u kojem će biti hoteli (neki rezervisani samo za decu), restorani, šoping centri i sportski objekti, kao što je Sport Siti.

Osim izuzetno povoljne klime sa prosečnom temperaturom od 30C i prostranih peščanih plaža, mesto je interesantno i za avanturiste koji bi da lutaju HAJAR PLANINOM ili nepreglednim prostranstvom arapske pustinje. Kvalitet usluge u hotelima, duge peščane plaže, šoping centri, kulturno istorijske tekovine, mistika i tradicija arapskog sveta čine ovo mesto zaista jedinstvenim.