BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

Budimpešta

Budimpešta je glavni grad Mađarske i njen inustrijski, trgovački i saobraćajni centar. Nastala je spajanjem Budima i Obude na desnoj i Pešte na levoj obali Dunava. Nekada je na mestu starog i romantičnog Budima bio rimski grad Aquincum, osnovan 89godine, a na mestu Pešte Contra Aquincum. Mračna istorija grada vezana je za nacistički genocid protiv Jevreja u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Skoro trećina od 200 000 Jevreja je izgubila život. Danas u prestonici naših severnih suseda živi 1.8 miliona stanovnika. Ovaj grad često nazivaju “Kraljicom Dunava”, jer njena kultura osvaja I zavodi. Zgrade, mostovi, bulevari svedoci su burne istorije. Na svakom koraku oseća se romantična atmosfera koja daje Budimpešti pariski status među istočnoevropskim zemljama. Familijarnost evropske kulture prožete mađarskim ukusom očigledna je u zgradi Parlamenta, kafićima u Vaci ulici, mađarskoj kuhinji i tavernama(čardama). Posebnu atrakciju za turiste predstavlja vožnja brodićem po Dunavu i kupanje u nekom od turskih kupatila.

Stari grad Budim sa kaldrmisanim ulicama i malim živopisnim kućama, poznat je po istorijskom utvrđenju na brdu u kome su smešteni Kraljevska palata, muzej i galerije, Crkva Sv. Matijasa kao i bedemi Ribarskog bastiona.

  • Gelert brdo je mesto koje pruža najlepši pogled na grad. Brdo je dobilo ime po biskupu koji je Mađare od pagana preobratio u hrišćane. Statua biskupa je smeštena u podnožju brda, a na vrhu se nalazi Spomenik slobode ženska figura koja drži granu palme, simbol pobede, u znak sećanja na Sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine. Iza spomenika nalazi se utvrđenje- citadela. Ukoliko imate više slobodnog vremena, okupajte su u kupatilima iz turskog perioda najpoznatije je Gelert kupatilo u okviru Art Novo Gelert hotela, namenjeno državnoj eliti.
  • Tvrđava Kraljevske palate je smeštena na vrhu brda i bila je prvo sedište kralja Bele u XIII veku.  Zbog invazije Mongola sazidao je čvrsto utvrđenje za odbranu. Narednih sedam vekova bila je rezidencija kraljeva. Tvrđava predstavlja mešavinu arhitektonskih stilova gotike I baroka, pre svega. Kada uđete u palatu, možete videti nacionalnu galeriju, biblioteku i Ludvigov muzej.
  • Ribarski bastion je izgrađen 1905.godine na zidinama srednjevekovne tvrđave u neo-romanskom stilu. Gradski ribari su bili zaduženi za odbranu ove strane brda. Ukrašen je svetlucavo belim manastirom i stepenicama koje povezuju sedam kula koje simbolišu mađarska plemena koja su naselila karpatski basen u 9. veku. Iza bedema se nalazi statua konjanika Kralja Stefana, u spomen neuspeha mađarske nacije.
  • Matijas crkva je podignuta u čast kralja Matijasa, zaštitnika učenja I stara je oko sedam vekova. Krov joj je u raznim bojama, a celokupno je urađena u gotskom stilu. Danas se u crkvi održavaju koncerti sa orguljama, recitalima i horovima, zbog svoje sjajne akustike. Otvorena je od ponedeljka do subote od 9:00 do 17:00 časova, a nedeljom od 13:00 do 17:00 časova.
  • Stari jevrejski kvart i bivši geto smeštena je u okviru Erzebet grada. Velika sinagoga je urađena u vizantijskom stilu sa ciglama crvene plave i žute boje. . Fantastično osvetljena unutrašnjost i balkoni na zidovima su upotpunjeni Davidovom zvezdom a i tavanica je dekorisana zvezdama. Jevreji iz svih delova sveta dolaze ovde za Jevrejski festivale. U jevrejskom muzeju nalazi se Holokaust memorijalna soba, a u njoj je smešeno metalno drvo na kome je na svakoj grani ugravirano ime jedne žrtve nacizma.

 

 

Pešta je smeštena na prostranom i ravnom terenu i ona je komercijalna oblast grada. Odlikuje se modnim radnjama i ima karakteristične široke i žive bulevare. Njen Agasi bulevar je Šanzelize Budimpešte, oivičen tipičnim mozaikom arhitektonskih stilova, i zgradama sa ogromnim Trgom heroja na kraju.

  • Trg heroja je jedan od glavnih trgova u Budimpešti, koji se nalazi iza gradskog parka. Prilaz gradskom parku formiraju dve važne građevine, Muzej lepih umetnosti sa leve i Palata umetnosti sa desne strane. Drugi kraj trga se nastavlja u Andrašev bulevar čiji početak označavaju dve građevine koje zatvaraju trg – jedna stambena zgrada i srpska ambasada. Spomenik milenijumu je centralni deo trga i obeležje Budimpešte, sa statuama vođa sedam plemena koja su osnovala Mađarsku, a tu su i druge statue sa bitnim ličnostima iz mađarske istorije.

 

 

 

  • Lančani most, poznat po statuama lavova, bio je prvi most preko Dunava u ovom gradu. Danas čak devet mostova spaja Budim i Peštu. Lančani most su izgradili Vilijam i Adam Klark, koji su konstruisali i Londonski most. U podnožju mosta je kilometarska nula, polazišna tačka od Budimpešte u svim pravcima.

 

  • Zgrada Parlamenta sa svojim crvenim kupolama i belim kamenim mrežastim ukrasima je najupečatljivija zgrada gledajući sa Dunava. Kameni lavovi koji se nalaze na ulazu, dočekuju u unutrašnjost od mermera i zlata, sa statuama i stubovima, fantastičnim umetničkim ukrasima, uključujući i 1000 godina staru krunu prvog mađarskog kralja, a sve to se može videti u toku turističke ture. Otvoreno je: samo sa turističkom turom, od ponedeljka do petka od 10:00 do 14:00 časova, a subotom od 10:00 časova.

 

Kada obiđete neke od ovih znamenitosti i veče provedete u čardi uz živu muziku, prošetate Vaci ulicom i provozate se brodom Dunavom oko Margit Szigeta, poželećete da se vratite u Budimpeštu i ponovite užitak o kome ste prethodno mogli samo da sanjate…