Budimpešta

Budimpešta je glavni grad Mađarske i njen inustrijski, trgovački i saobraćajni centar. Nastala je spajanjem Budima i Obude na desnoj i Pešte na levoj obali Dunava. Nekada je na mestu starog i romantičnog Budima bio rimski grad Aquincum, osnovan 89godine, a na mestu Pešte Contra Aquincum. Mračna istorija grada vezana je za nacistički genocid protiv Jevreja u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Skoro trećina od 200 000 Jevreja je izgubila život. Danas u prestonici naših severnih suseda živi 1.8 miliona stanovnika. Ovaj grad često nazivaju “Kraljicom Dunava”, jer njena kultura osvaja I zavodi. Zgrade, mostovi, bulevari svedoci su burne istorije. Na svakom koraku oseća se romantična atmosfera koja daje Budimpešti pariski status među istočnoevropskim zemljama. Familijarnost evropske kulture prožete mađarskim ukusom očigledna je u zgradi Parlamenta, kafićima u Vaci ulici, mađarskoj kuhinji i tavernama(čardama). Posebnu atrakciju za turiste predstavlja vožnja brodićem po Dunavu i kupanje u nekom od turskih kupatila.

Stari grad Budim sa kaldrmisanim ulicama i malim živopisnim kućama, poznat je po istorijskom utvrđenju na brdu u kome su smešteni Kraljevska palata, muzej i galerije, Crkva Sv. Matijasa kao i bedemi Ribarskog bastiona.

  • Gelert brdo je mesto koje pruža najlepši pogled na grad. Brdo je dobilo ime po biskupu koji je Mađare od pagana preobratio u hrišćane. Statua biskupa je smeštena u podnožju brda, a na vrhu se nalazi Spomenik slobode ženska figura koja drži granu palme, simbol pobede, u znak sećanja na Sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine. Iza spomenika nalazi se utvrđenje- citadela. Ukoliko imate više slobodnog vremena, okupajte su u kupatilima iz turskog perioda najpoznatije je Gelert kupatilo u okviru Art Novo Gelert hotela, namenjeno državnoj eliti.
  • Tvrđava Kraljevske palate je smeštena na vrhu brda i bila je prvo sedište kralja Bele u XIII veku.  Zbog invazije Mongola sazidao je čvrsto utvrđenje za odbranu. Narednih sedam vekova bila je rezidencija kraljeva. Tvrđava predstavlja mešavinu arhitektonskih stilova gotike I baroka, pre svega. Kada uđete u palatu, možete videti nacionalnu galeriju, biblioteku i Ludvigov muzej.
  • Ribarski bastion je izgrađen 1905.godine na zidinama srednjevekovne tvrđave u neo-romanskom stilu. Gradski ribari su bili zaduženi za odbranu ove strane brda. Ukrašen je svetlucavo belim manastirom i stepenicama koje povezuju sedam kula koje simbolišu mađarska plemena koja su naselila karpatski basen u 9. veku. Iza bedema se nalazi statua konjanika Kralja Stefana, u spomen neuspeha mađarske nacije.
  • Matijas crkva je podignuta u čast kralja Matijasa, zaštitnika učenja I stara je oko sedam vekova. Krov joj je u raznim bojama, a celokupno je urađena u gotskom stilu. Danas se u crkvi održavaju koncerti sa orguljama, recitalima i horovima, zbog svoje sjajne akustike. Otvorena je od ponedeljka do subote od 9:00 do 17:00 časova, a nedeljom od 13:00 do 17:00 časova.
  • Stari jevrejski kvart i bivši geto smeštena je u okviru Erzebet grada. Velika sinagoga je urađena u vizantijskom stilu sa ciglama crvene plave i žute boje. . Fantastično osvetljena unutrašnjost i balkoni na zidovima su upotpunjeni Davidovom zvezdom a i tavanica je dekorisana zvezdama. Jevreji iz svih delova sveta dolaze ovde za Jevrejski festivale. U jevrejskom muzeju nalazi se Holokaust memorijalna soba, a u njoj je smešeno metalno drvo na kome je na svakoj grani ugravirano ime jedne žrtve nacizma.

 

 

Pešta je smeštena na prostranom i ravnom terenu i ona je komercijalna oblast grada. Odlikuje se modnim radnjama i ima karakteristične široke i žive bulevare. Njen Agasi bulevar je Šanzelize Budimpešte, oivičen tipičnim mozaikom arhitektonskih stilova, i zgradama sa ogromnim Trgom heroja na kraju.

  • Trg heroja je jedan od glavnih trgova u Budimpešti, koji se nalazi iza gradskog parka. Prilaz gradskom parku formiraju dve važne građevine, Muzej lepih umetnosti sa leve i Palata umetnosti sa desne strane. Drugi kraj trga se nastavlja u Andrašev bulevar čiji početak označavaju dve građevine koje zatvaraju trg – jedna stambena zgrada i srpska ambasada. Spomenik milenijumu je centralni deo trga i obeležje Budimpešte, sa statuama vođa sedam plemena koja su osnovala Mađarsku, a tu su i druge statue sa bitnim ličnostima iz mađarske istorije.

 

 

 

  • Lančani most, poznat po statuama lavova, bio je prvi most preko Dunava u ovom gradu. Danas čak devet mostova spaja Budim i Peštu. Lančani most su izgradili Vilijam i Adam Klark, koji su konstruisali i Londonski most. U podnožju mosta je kilometarska nula, polazišna tačka od Budimpešte u svim pravcima.

 

  • Zgrada Parlamenta sa svojim crvenim kupolama i belim kamenim mrežastim ukrasima je najupečatljivija zgrada gledajući sa Dunava. Kameni lavovi koji se nalaze na ulazu, dočekuju u unutrašnjost od mermera i zlata, sa statuama i stubovima, fantastičnim umetničkim ukrasima, uključujući i 1000 godina staru krunu prvog mađarskog kralja, a sve to se može videti u toku turističke ture. Otvoreno je: samo sa turističkom turom, od ponedeljka do petka od 10:00 do 14:00 časova, a subotom od 10:00 časova.

 

Kada obiđete neke od ovih znamenitosti i veče provedete u čardi uz živu muziku, prošetate Vaci ulicom i provozate se brodom Dunavom oko Margit Szigeta, poželećete da se vratite u Budimpeštu i ponovite užitak o kome ste prethodno mogli samo da sanjate…