BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

Bratislava

U prvoj polovini XIX veka po starom bohemskom vladaru Bretislavu, grad dobija ime koje i danas nosi- Bratislava. Nemci I Mađari drugačije zovu, ali ne dajte se zbuniti ukoliko čujete I za Požun, to je naziv odomaćen među Slovenima. Reč je o najvećem i glavnom gradu Slovačke, koji leži na Dunavu i samo je 60km udaljen od Beča, što čini ove dve prestonice najbližim glavnim gradovima u Evropi. Jedan je od najmanjih gradova Centralne Evrope, a veliki po ljubaznosti stanovnika koji će učiniti da se osećate kao da niste van granica svoje zemlje.

Na istočnoj obali Dunava nalazi se stari deo grada, u kome su smeštene brojne kulturno-istorijske građevine, a na zapadnoj se smestio moderni deo.

Grad je poznat po velikom broju prirodnih i veštačkih jezera, a većina se koristi za rekreaciju. Takva su Štrkovec, Kuchajdu, Vajnori, Zlatni pesak, Mali Draždijak i Veliki Draždijak.

Bratislavska tvrđava je glavni simbol grada koji podseća na obrnuti sto sa malim kuglama.Vremenom je pretrpela mnoge napade, ali je sačuvana u autentičnom obliku.Brojne palate izgrađene su na ovoj tvrđavi koja je u XVIII veku, za vrijeme Marije Terezije, bila reprezentativno kraljevsko i političko sedište i centar moći

Najznačajnija i najveća katedrala u Bratislavi nalazi se ispod bratislavske tvrđave u Najveća katedrala u Bratislavi je Katedrala Sv. Martina, ispod Tvrđave, u centru Rudnajovog trga,a s nje se prostire divan pogled. Njene visoke kule deluju fascinantno,a gradnja ove katedrale počela je krajem XIII veka na mestu na starog rimskog zamka i starog groblja. Ovaj gotički hram služio je krunisanju kraljeva, a najznačajniji vladari koji su tu krunisani su Maksimilijan, Leopold I, Jozef I i Marija Terezija.

 

Slovačko narodno pozorište iz perioda renesanse sa salama za operu i balet, Palata arhibiskupije, najdominantniji istorijski spomenik i danas radno mesto gradonačelnika i Rolandova Fontana(Maksimilijanova Fontana) su nezaobilazne atrakcije za putnika koji dođe u ovaj grad.

Bratislava ima tri mosta preko Dunava: Novi most, Stari most I most “Apolo”. Na vrhu Novog mosta nalazi se restoran “Ufo” koji podseća na kosmički brod. Ne brinite, neće vas deportovati u drugu dimenziju ako ga posetite!

Još jedna u nizu evropskih pestonica na Dunavu, grad koji odiše istorijom, grad prijatnih ljudi, koji će vam definitivno biti žao napustiti…