Bratislava

U prvoj polovini XIX veka po starom bohemskom vladaru Bretislavu, grad dobija ime koje i danas nosi- Bratislava. Nemci I Mađari drugačije zovu, ali ne dajte se zbuniti ukoliko čujete I za Požun, to je naziv odomaćen među Slovenima. Reč je o najvećem i glavnom gradu Slovačke, koji leži na Dunavu i samo je 60km udaljen od Beča, što čini ove dve prestonice najbližim glavnim gradovima u Evropi. Jedan je od najmanjih gradova Centralne Evrope, a veliki po ljubaznosti stanovnika koji će učiniti da se osećate kao da niste van granica svoje zemlje.

Na istočnoj obali Dunava nalazi se stari deo grada, u kome su smeštene brojne kulturno-istorijske građevine, a na zapadnoj se smestio moderni deo.

Grad je poznat po velikom broju prirodnih i veštačkih jezera, a većina se koristi za rekreaciju. Takva su Štrkovec, Kuchajdu, Vajnori, Zlatni pesak, Mali Draždijak i Veliki Draždijak.

Bratislavska tvrđava je glavni simbol grada koji podseća na obrnuti sto sa malim kuglama.Vremenom je pretrpela mnoge napade, ali je sačuvana u autentičnom obliku.Brojne palate izgrađene su na ovoj tvrđavi koja je u XVIII veku, za vrijeme Marije Terezije, bila reprezentativno kraljevsko i političko sedište i centar moći

Najznačajnija i najveća katedrala u Bratislavi nalazi se ispod bratislavske tvrđave u Najveća katedrala u Bratislavi je Katedrala Sv. Martina, ispod Tvrđave, u centru Rudnajovog trga,a s nje se prostire divan pogled. Njene visoke kule deluju fascinantno,a gradnja ove katedrale počela je krajem XIII veka na mestu na starog rimskog zamka i starog groblja. Ovaj gotički hram služio je krunisanju kraljeva, a najznačajniji vladari koji su tu krunisani su Maksimilijan, Leopold I, Jozef I i Marija Terezija.

 

Slovačko narodno pozorište iz perioda renesanse sa salama za operu i balet, Palata arhibiskupije, najdominantniji istorijski spomenik i danas radno mesto gradonačelnika i Rolandova Fontana(Maksimilijanova Fontana) su nezaobilazne atrakcije za putnika koji dođe u ovaj grad.

Bratislava ima tri mosta preko Dunava: Novi most, Stari most I most “Apolo”. Na vrhu Novog mosta nalazi se restoran “Ufo” koji podseća na kosmički brod. Ne brinite, neće vas deportovati u drugu dimenziju ako ga posetite!

Još jedna u nizu evropskih pestonica na Dunavu, grad koji odiše istorijom, grad prijatnih ljudi, koji će vam definitivno biti žao napustiti…