Borovec

Borovec je najstarija i najviša planinska oblast u Bugarskoj koja omogucava okupljanje skijaške elite iz celog sveta. Smeštena na 1350 metara iznad nivoa mora na severnoj padini planine Rila unutar starih borovih šuma Borovec je lokalizovan u podnožju vrha Mousala, koji je sa visinom od 2925 metara najviši vrh na balkanskom poluostrvu. Sa udaljenošću od 73km južno od Sofije, gde se nalazi i najbliži internacionalni aerodrom i 126km od Plovdiva- veoma je lako dostupan.

Oblast Borovec je ustanovljena krajem 19. veka kao lovište za bugarske careve. Vremenom je unapređena u modernu skijašku oblast sa luksuznim hotelima visoke klase, restoranima sa sjajnom kuhinjom i raznovrsnošću ponuda za zabavu u slobodno vreme, a uz to poseduje odličnu mrežu ski staza i liftova duž padina planine Rila. To je alpinistička oblast u bugarskoj zimskoj ponudi, koja obezbeđuje sjajne mogućnosti za ceo spektar zimskih sportova, od alpinističkih sportova preko skijanja do ski skokova. Staze za ski bord su jedne od najboljih u svetu i dva puta bile su domaćin svetskog kupa alpinističkog skijanja.

Borovec ima razne ski staze, koje su prilagođene svima, od staza samo za početnike, samo za prosečne skijaše kao i za avanturiste i eksperte. Padine i staze se sjajno održavaju a obeležene su internacionalnim oznakama i višejezičnim signalima. Mašine za sneg su uvek u radu.

Skola skijanja Borovec, sa internacionalnim prestižom i dugogodišnjom tradicijom zapošljava više od 200 ski instruktora, a svaki od njih govori više stranih jezika i većina su bivši profesionalni skijaši. Časovi skijanja se odvijaju u pet rangova, od A do E, u grupama ili individualno četiri sata dnevno, 6 ili 12 dana. Kurs se završava prijemom skijaških sertifikata.