Beč

Grad sa istorijom dugom četiri milenijuma, čime ovo područje predstavlja jedno od najstarijih ljudskih naseobina na svetu, a sam grad jednu od najstarijih metropola u “srcu” Evrope, vekovima je kreirao politiku kontinenta. Beč, carski grad i mesto na kome su ukrštene različite kulture, bio je sedište imperatora Svetog rimskog carstva, prestonica Austrougarske monarhije I krajem XIX veka četvrti grad po veličini na svetu (2 miliona stanovnika)

Muzička prestonica sveta je epitet koji je Beč dobio zahvaljujući  velikim kompozitorima kao što su Mocart, Betoven, Brams, Štraus. Ne možete ostati ravnodušni pred zvucima uspavanki i valcera. Danas bečki filharmonijski orkestar i Državna kuća opere pomažu da se održi živom gradska reputacija nudeći puno performansa klasične muzike, više nego bilo koji drugi grad na svetu.

Beč je sinonim za kremaste kolače i kafice dok uživate u pevanju Hora Bečkih dečaka.

Većina gradskih atrakcija za turiste je u okviru velikog gradskog jezgra koje je nekada bilo zatvoreno gradskim zidinama. Zidine su zamenjene sa Ringeštrase, kružnim putem.

Šenbrun palata je nekada korišćena kao letnja rezidencija Habsburgovaca.  Sjajna galerija baroknih i rokoko državnih soba kao i poznatih fresaka na plafonu Velike galerije i u Holu ogledala, gde je Mocart nekada svirao, nikoga na ostavlja ravnodušnim. Ogromne bašte su privlačne i meštanima i turistima, uključujući i  zološki vrt i lavirint. U toku letnje sezone ovde se održavaju koncerti klasične muzike.

Dugogodišnja prestonica Habzburške monarhije ostavila je traga na građevinama grada. Imperijalna palata (Hofburg) je šest vekova bila dom vladara. U okviru palate se nalaze 22 odvojena muzeja, Nacionalna biblioteka, Augustijanova crkva, španska škola jahanja i kraljevska kapela. U Trezoru je smeštena kolekcija juvelirskih kruna, između ostalog i kruna svetog Stefana iz XII veka. Palata je otvorena svakog dana od 9h do 17h.

Muzej lepih umetnosti je jedan od najbogatijih na svetu sa kolekcijom iz doba starog Egipta, antičke Grčke i Rima, renesanse i baroka. Tu se nalaze dela Rubensa, Refaela, Ticijana, Rembranta… Otvoren je od 10h do 18h svakog radnog dana.

Španska škola jahanja u Beču je najstarija i poslednja škola jahanja u svetu u kojoj se klasična dresura konja još uvek praktikuje u svojoj posebnoj formi. Lipicaner konji, koji su originalno španski se gaje ovde. Konji izvode svoje performanse u Zimskoj školi jahanja, koju je oformio vladar Karl VI.. Najjednostavniji način da vidite konje je u njihovoj trening sezoni. Ulaznice su dostupne jedino na ulazu. Tu je smešten i Lipicana muzej, koji prikazuje istoriju škole.

Radno vreme muzeja je od 9h do 18h časova a trening sezona od utorka do subote od 10:00 do 24:00 časova.

U Bečkoj šumi nalazi se Veliki točak sličan onom u Londonu. Točak sa svojih 15 gondola ide oko 20 minuta ukrug i pruža predivan panoramski pogled na grad.

Ljubitelji klasičnog zvuka, baroka, jahanja konja, vrata austrijske prestonice na Dunavu su otvorena za vas. Dođite, slušajte, pevajte, jednom rečju uživajte!!!