Bansko

Bansko je najmoderniji ski- resort u Bugarskoj sa brojnim luksuznim hotelima i apartmanima. U poslednjih nekoliko godina, ovde su investirani milioni evra kako bi se iskoristili potencijali za zimski turizam, koje ova oblast poseduje. Naime, u oblasti Banskog se sneg najvise zadrzava I zimska sezona najduze traje u celoj Bugarskoj (od 15og decembra do 15og maja). Brojni smestajni kapaciteti su izgradjeni, ali predeo je takav da gradnja tek predstoji.

Grad Bansko se nalazi nedaleko od reke Glazane u severoistocnom delu Pirina, u blizini najviseg I najlepseg dela planine.Ime potice od stare bugarske reci ‘ban’ sto zanaci gospodar. Nalazi se na 160 km od Sofije I 6 km od grada Razlog. Grad se razvio u najznacajniju destinaciju ski- turizma Bugarskezahvaljujuci svojim prirodnim potencijalima I jedinstvanoj arhitekturi I istoriji. Sa svojih 925m nadmorske visine I sa oko 2500m duzine skijaske staze, Bansko pruza sjajan pogled na najlepsi I najvisi deo planine- vrh Vihren (2914m).

Ski staze su locirane u dva glavna ski centra- CHALIN VALOG (1100-1600 m) I SHILIGARNIKA(1700-2500m) koje se nalaze na oko 10km od grada sa severnim padinama Pirina.Do njih se za oko 25 min dolazi “Gondola” liftom iz Banskog. Ukupna duzina ski staza je oko 75 km.

Iako se za ovaj ski- resort zna vec vise od 10 godina, on ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. Na prvom mestu je cinjenica da se ovde snezni pokrivac zadrzava od decembra do maja. Takodje, tu su I snezni topovi koji omogucavaju da se snezni pokrivac jos duze zadrzi na padinama kao I vozila koja ski staze odrzavaju u besprekornom stanju.

Ljubitelji snouborda mogu da uzivaju u prvom zabavnom parku ove vrste, na Balkanu. Ovde se okupljaju adrenalinski zavisnici I zaljubljenici u ekstremne sportove iz svih krajeva sveta, gde mogu da pokazu svoje vestine ali I nauce neki novi trik.Svakoga dana se na novoj stazi Shiligarnike odrzavaju takmicenja u ski I snoubordu.

Za maksimalni konfort skijasima I snouborderima na rapolaganju stoji zicara, koja sa svojih 26km duzine sluzi za prevoz do zeljene staze. Na polaznoj stanici zicare se nalaze ogromni monitori na kojima se nalaze slike svih staza kao i informacije o brzini vetra I temperatiri vazduha.