Kada pomislite na Japan, vaš um se ispunjava različitim slikama drevnih tradicija, predivnih predela i fascinantnom kulturom. Iako je Japanska prošlost veoma bogata dogadjajima i veoma zanimljivom istorijom, današnji Japan je isto tako fascinantan sa vrhunskom tehnologijom i predivnom arhitekturom, koja još uvek održava tradiciju ove zemlje. Bilo da želite da iskusite hranu koju do sada niste probali ili želite da idete u kupovinu u neki od najboljih svetskih šoping oblasti, Japan je mesto za Vas. Japan je poznat po svojim hramovima i svetilištima, možete da provedete nedelje u gradovima kao što su Kjoto i da uživate u arhitektonskim čudima i istorijskim spomenicima. Ako je kultura više po Vašem ukusu, ne možete da dobijete bolje nego šareno i bogato nasledje u Japanu, uključujući i divnu igru kabuki i tradicionalne gejše.

Šta posetiti u Japanu:

Miyajima malo ostrvo blizu Hirošime. Najpoznatije je po svojim velikoj torii kapiji, koja kada je plima izgleda kao da pluta po vodi. Prizor je rangiran kao jedan od najboljih pogleda u Japanu.

Matsumoto palata je jedan od najkompletnijih i najlepših medju originalnim dvorcima u Japanu. Takodje je i primer takozvanog „hirajiro“ dvorca, izgradjen na ravnici umesto na brdu ili planini. Glavna kula i manjji toranj je gradjen od 1592 do 1614. godine.

Fushimi Inari svetilište je veoma važno svetilište u Kjotu. Poznat je po svojim hiljadam crvenim torii vratima, koji premošćavaju mrežu staza iza glavnih zgrada. Staze vode u šumu, šumovite svete planine Inari. Ovaj hram je posvećen Inari šinto bogu pirinča.

Jigokudani park majmuna posetiocima nudi jedinstveno iskustvo da vide divlje majmune u njivom prirodnom staništu. Park je naseljen japanskim majmunima koji su poznati kao snežni majmuni.

Kenrouken opravdano je klasifikovan u Japanu kao jedan od  tri najlepših vrtova. Kenrouken nudi razne bare, potoke, vodopade, mostove, drveće i cveće.

Fudži planina sa 3,776 metara je najviša planina u Japanu. Nije iznenadjujuće da je gotovo savršeni oblik vulkana obožavan kao sveta planina medju umetnicima i običnim ljudima. Planina Fudži je uspavan vulkan koji se zadnji put probudio 1708. godine.

Kinkakuji zlatni pavliljon je zen hram u Kjotu, čija su dva sprata potpuno prekrivena zlatnim listićima. Formalno poznat kao Rokuonji, hram je bio vila penzionisanja šoguna Ashikaga Yoshimitsu, i po njegovoj volji nakon postao hram Rinzai sekte posle njegove smrti 1408. godine.  Ovo je impresivna struktura izgradjena sa pogledom na veliki ribnjak.

Sanjusangendo hram u Kjotu koji je poznat po svojoj 1001 statui boginji milosti Kannon. Hram je osnovan 1164. godine, a obnovljen vek kasnije nakon što je prvobitna struktura uništena u požaru. Hram je sala od 120 metara i najduža drvena struktura u Japanu.

Tokio

Divan, podsticajan i zavodljiv grad. Japanska metropola je takodje uzbudljiva, intrigatna i iscrpljujuća. Grad ima na desetak različitih likova, haotičan i glasan ili smiren poput zena, visoki soliteri i sitni skiveni hramovi. Tokio nudi veliki broj znamenitosti i senzacije, moderan dizajn i oko 100, 000 restorana. Grad je prošarana modernim neboderima i tradicionalnim palatama i budističkim hramovima. Grad koji predstavlja najveću urbanu sredinu na Svetu kroz koji dnevno prodje preko 30 miliona ljudi i koji i pored toga uspeva da održi prefektan saobraćajni protok, precizno tačan metro i sterilno čiste ulice. Čitav Japan a pogotovo njegov glavni grad mogu se svesti pod jednu reč – savršenstvo.

 

Najpoznatije oblasti Tokija

Tsukidži riblja pijaca

Ovo je najveća i najpoznatija pijaca za trgovinu ribom voćem i povrćem u centralnom Tokiju kroz koju dnevno prođe preko 2000 tona morske hrane. Pijaca se sastoji od zatvorenog i otvorenog dela. U zatvorenom delu se održavaju popularne aukcije tune a spoljašnji deo služi kao klasična pijaca za prodaju ribe i funskionisanje suši i ribljih restorana popularnih kako kod lokalnog stanovništva tako i kod turista.

Ovde se svakog jutra održavaju čuvene aukcije tune kojima je moguće prisustvovati samo ukoliko se pojavite na glavnoj kapiji pijace pre 5 sati ujutru i ograničene su na 120 posetilaca.

 

Akihabara elektronski grad

Akihabara predstavlja kvart centralnog Tokija preplavljen prodavnicama hi-tech opreme, a u novije vreme postala je i centar japanske Otaku subkulture tj. ljubitelja anime i manga stripova. U ovoj oblasti Tokija možete naći apsolutno sve što Vam je potrebno od elektronike, mobilnih telefona, foto aparata i svega ostalog što možete zamisliti. Akihabara se može nazvati i oblašću u kojoj “noć nikada ne pada” jer svetlost reklama i bilborda koja dopire sa svih strana stvara utisak kao da je uvek dan.

 

Imperijalni park sa palatom carske porodice

Ovaj park nalazi se na mestu nekadašnjeg zamka iz Edo perioda a postoji unutrašnji i spoljašnji sistem odbrane zamka od koga su sačuvani ostali zidovi, kapije i nekadašnje stražare. Park je prošaran jezerima, alejama drvete trešnje i šetalištima koja su tako uređena da zaista ostavljaju bez daha. U sezoni cvetanja trešnje ovaj park se pretvara u belu oazu trešnjinog cveća i izgleda spektakularno. Ulaz u park je besplatan.

Palata carske porodice nalazi se na mestu pomenutog zamka koji je bio rezidencija Tokugawa šoguna – vladara Japana 1603 – 1867. Palata je porušena u Drugom svetskom ratu a zatim izgrađena ponovo potpuno ista. Otvorena je za posetioce samo 2 puta godišnje – 2. Januara kada se čestita Nova godina i  23. Decembra kada je kraljev rođendan.

 

Ginza šoping kvart

Trendi šoping  kvart koji obiluje radnjama najpoznatijih svetskih robnih marki, mnoštvom restorana sa kuhinjama iz svih krajeva Sveta, noćnim klubovima itd. Kvadratni metar prostora u ovom kvartu košta preko 10 miliona jena što ga čini jednim od najskupljih u Svetu. Ova oblast nekada je bila mesto kovnice srebrnog novca a posle velikog zemljotresa ponovo je izgrađena i pretvorena u raj za kupoholičare.

Šta videti:

Toranj Tokio- ovo je druga najviša struktura u Japanu, visoka je 333 metara. Struktura tornja je inspirisana Ajfelovim tornjem.

Zgrade vlade– dve ogromne zgrade koje predstavljaju arhitektonsko remek delo. Ovde se takodje nalaze i opservatorije. Na visini od 202 metara na 45-om spratu  možete videti jedan od najboljih pogleda na Tokio.

Meiji svetilište– šinto svetilište, posvećeno duhovima cara Mejdži i njegovoj ženi carici Soken.

Yasukuni svetilište– posvećen onima koji su poginuli u u ime Japanskog carstva.  Navode se imena preko 2,466,000 muškaraca, žena i deca.

Ueno park– prostran javni park, osnovan 1873 godine. Park godišnje privlači oko 10 miliona posetilaca.

Carska palata– glavna rezidencija cara Japana.

Yoyogi park– jedan od najvećih parkova u Tokiu. Nalazi se u blizini hrama Šibuja.

Istočna bašta carske palate– deo unutrašnjeg prostora palate koje su otvorene za javnost. Ovde su se nalazili glavni i sekundarni krugovi Edo dvorca, iako danas ne postoje, još uvek stoje rovovi, zidovi, ulazna kapija.

 

Kjoto

Kjoto je do 794. do 1868. godine bio glavni grad Japana i u njemu se nalazila rezidencija japanskog cara. Danas je duhovni centar Japana i 7. Grad po veličini u Japanu sa oko 1.5 miliona stanovnika. Tokom svoje istorije duge nekoliko vekova Kjptp je više puta bio razaran ali zbog svoje izuzetne duhovne i kulturne vrednosti, pošteđen je atomskih bombi kao i vazdušnih napada tokom Drugog svetskog rata. Grad i njegova okolina je ispunjen neborjenim budističkim hramovima i istorijskim spomenicima od neprocenjive važnosti.