BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

AZERBEJDŽAN + GRUZIJA

AZERBEJDŽAN + GRUZIJA

7 DANA / AVIO

20.06 – 26.06.2019

Dobrodošli u Azerbejdžan! Ovo je „zemlja vatre“ i „biser Kavkaza“, zemlja u kojoj se boje Istoka magično prepliću sa progresom Zapada. Azerbejdžan je zemlja jedinstvene prirode, neprocenjive kulture, zemlja vekovne istorije, običaja i tradicije. Azerbejdžanska kuhinja će ispuniti očekivanja i najzahtevnijih gurmana i konačno ovo je zemlja gostoprimstva i ljubaznosti. Azerbejdžan se nalazi na istorijskom „Putu svile“ i kao takav je bio raskrsnica političkih, ekonomskih i kulturnih interesa mnogih naroda i civilizacija. On je vekovima privlačio interesovanje mnogih velikih umova, naučnika, putnika i istoričara.

Gruzija je zemlja velikih kontrasta i dobroćudnih ljudi, fantastične kuhinje, neobičnih crkava i prijatne klime. Na jednoj strani nalaze se primorski gradovi i letovališta, na drugoj su visoke planine i poznata skijališta, a na trećoj su polupustinjske oblasti i plodni vinski regioni, u kojima se vino proizvodi hiljadama godina. Glavni grad Tbilisi idealna je baza za upoznavanje ove neobične zemlje. Mesto susreta starog i modernog, pun iznenadjenja, vibrantan, užurban, predivne arhitekture i prava metropola.


Plan i program putovanja :

1. dan (20.06.): Zagreb – Baku

Sastanak putnika na aerodromu Franjo Tuđman 2 sata pre leta. Let za Baku u 09:15 ujutru sa usputnim presedanjem u Istanbulu. Dolazak u Baku u 21:05h po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih graničnih formalnosti, sledi transfer do hotela i ulazak u sobe.  Noćenje.

2. dan (21.06.): Baku

Nakon doručka krećemo u obilazak grada. Ulazimo u stari deo grada kroz ulaz koji se naziva Goša Gala Gapisi, poznat kao i Šamači kapija. Prolazimo kroz kapiju i vraćamo se u prošlost, divimo se drevnom istorijskom obeležju grada. Obilazimo stari deo grada koji je još poznat pod nazivom “Tvrđava”. Ovaj deo grada spada pod UNESCO-vom zaštitom i predstavlja pravo arhitektonsko remek delo. Videćemo Maidenovu kulu koja datira iz 12. veka kao i Širvanšah palatu koja je nekada bila glavno sedište vladajućih dinastija. Pored neprikosnovene arhitekture ovde se mogu naći i mnogobrojne rukotvorine poput tepiha, keramike, tekstila i tradicionalnih nošnji. Nastavljamo dalje ka Muhamed džamiji, divimo se nesvakidašnjoj arhitekturi. U večernjim časovima mogućnost odlaska do restorana u kome ćemo imati prilike da uživamo u ukusima lokalne kuhinje uz tradicionalnu muziku i ples. Noćenje.

3. dan (22.06.): Baku

Nakon doručka odlazak do Gobustan nacionalnog parka. Gobustan je istorijski i arhitektonski rezervat na otvorenom sa jedinstvenim pećinskim crtežima iz doba Neolita, koji se nalazi na 70km od Baku-a. Tu se nalazi preko 6000 izrezbarenog i ukrašenog kamenja koje datira još od pre 12 000 godina u Gobustanu. Te figure prikazuju život ljudi iz Kamenog doba – ples, lov, rekreaciju, kombinujući ih sa melodičnim zvucima pevajućeg Gaval Dash-a ( veliki kamen sa dubokim rezonantnim zvucima ). Zahvaljujući ogromnom kamenju, vremenom su se formirale pećine koje su služile kao utočiste od zime i lošeg vremena za praistorijske stanovnike. Pre samog obilaska Gobustana, posetićemo skoro izgrađeni hi-tech muzej istog imena. Ateshgah je drevna građevina izgrađena na mestu nalazišta prirodnog gasa. Hram je deo Zoroastrianskog predanja ( jedna od najstarijih aktivnih religija) i simbolizuje kult večnog plamena. U prostoru nekadašnjih ćelija, gde su razni hodočasnici iz celog sveta odsedali, sada se nalaze jedinstvene postavke ovog muzeja. Sledeći lokalitet u programu je selo Mehemmedil, koje se nalazi u planini Yanardagh. Reč „Yanar“ na Azeri jeziku znači „goreti“ , dok „Dagh“ znači planina, i ovo i zaista jeste planina koja gori, nije nikakva metafora. Nekada je u Absheronu bilo dosta lokaliteta gde je prirodni gas izbijao na površinu zemlje, ali sa pojavom masovne ekstrakcije gasa i nafte u toj regiji, ta mesta su počela da nestaju. Sada, ovo je jedinstveno mesto i prirodni fenomen izbijanja gasa. U dogovoreno vreme povratak u Baku. Slobodno vreme. Noćenje.

4. dan (23.06.) : Baku – Tbilisi

U ranim jutarnjim časovima napuštamo sobe i krećemo put aerodroma. Direktan let za Tbilisi u 09:30 ujutru. Dolazak u Tbilisi u 10:40 ujutru po lokalnom vremenu. Transfer do smeštaja i check in. Nakon pauze za odmor krećemo u obilazak grada. Počinjemo pešačku turu do najznačajne gruzijske pravoslavne crkve Samebe, najveće crkve u regionu, čija zlatna kupola je vidljiva iz svih delova grada. Nastavljamo ka Gruzijskom parlamentu, Rajk parku i Mostu mira vrlo neobičnog izgleda i osvetljenja. Žičarom se penjemo na tvrđavu Narikala čiji su temelji iz IV veka, odakle se pruža veličanstven pogled na grad. Odlazimo do masivnog spomenika Majke Gruzije koja u jednoj ruci drži mač za neprijatelje a u drugoj vino za prijatelje. Na kraju ćemo prošetati elegantnim Trgom Slobode i Rustaveli avenijom do zgrade akademije nauke. U večernjim časovima fakultativni odlazak do restorana gde ćemo probati tradicionalnu hranu ovog podneblja i zabaviti se uz lokalnu muziku i ples. Noćenje.

5. dan (24.06.) : Tbilisi

Nakon doručka odlazak za Kazbegi.  Krećemo u ranim jutarnjim časovima i prolazimo nestvarno zelenim i snežnim predelima Kavkaskog planinskog lanca. Pravimo pauzu za fotografisanje i kupovinu gruzijskih rukotvorina. Prolazimo pored najpoznatijeg skijališta u regiji Gudauri (2100 metara nadmorska visina) koje postaje sve popularnije medju iskusnim skijašima. Odlazimo do gradića Stepantsminda, centar regije, poznat i kao Kazbegi. Prema legendama, titan Prometej je okovan baš ovde, kažnjen zato što je naučio ljude da pale vatru. Nastavljamo dalje i dolazimo do zemljanog puta (deonica od 5 km) gde se ukrcavamo u 4×4 džipove kako bismo došli do impresivne Gergeti crkve, koja je smeštena na preko 2000 mnv. Odavde se pruža spektakularan pogled na snežni planinski masiv Kavkaza. Povratak u hotel. Noćenje

6.dan (25.06) : Tbilisi

Slobodno vreme za istraživanje grada ili vam predlažemo fakultativni obilazak gradova Gori i Vardzia, banje Borjomi, istorijskog kompleksa Rabati i tvrđave Khertvisi. Najpre odlazimo u grad Gori, mesto Staljinovog rođenja. Posećujemo Staljinovu rodnu kuću, lokomotivu u kojoj je putovao i muzej. U muzeju se čuvaju Staljinovi lični predmeti, fotografije, novinski članci i predstavljaju faze života i rada ovog kontroverznog sovjetskog lidera. Nastavljamo put ka čuvenoj Borjomi banji u kojoj se flašira jedna od najpoznatijih mineralnih voda na svetu pod istim imenom.Nastavak puta do grada Ahalcihe i obilazak impresivne tvrđave i istorijskog kompleksa Rabati. Srednjovekovni grad je u potpunosti rekonstrisan i predstavlja jedan od najvećih projekata takve vrste u Gruziji. Jedinstven je po tome što se u njemu nalaze džamija, pravoslavna crkva i sinagoga, te je svojevrsni simbol verske tolerancije. Prošetajte kroz citadelu, drevnu palatu, stara kupatila, popnite se na neku od mnogobrojnih kula kuda su šetali stražari i uživajte u spektakularnom pogledu na okolinu. Zatim obilazimo Khertvisi tvrdjavu jednu od najbolje očuvanih u zemlji i naposletku idemo do impresivnog grada u stenama Vardzia. Ovaj impresivni grad u steni gradio je kralj Đorđe III u XII veku i mogao je da prihvati oko 50000 ljudi. Imao je konake, trpezarije, ambare, biblioteke, vinske podrume, crkvu. Grad je potpuno opusteo u XVI veku, pod najezdom Persijanaca. Slobodno vreme do polaska za Tbilisi. Dolazak u smeštaj. Noćenje.

7. dan (26.06.): Tbilisi – Zagreb

U jutarnjim časovima napuštamo sobe i krećemo put aerodroma.  Let za Zagreb u 10:40 ujutru sa usputnim presedanjem u Istanbulu. Sletanje u Zagreb u 19:10h po lokalnom vremenu. Kraj programa.


SMEŠTAJ :

Baku : Hotel Holiday Inn Baku 4* ili sl. – nalazi se na 2km od centra grada. U okviru hotela nalazi se spa i wellnes centar, sauna i bazen. Besplatan wifi internet dostupan je gostima smeštaja. Hotel poseduje restoran i bar. Sobe su dvokrevetne i jednokrevetne sa sopstvenim kupatilom. U sobi se nalazi sef, klima uređaj, ketler, telefon.

Tbilisi : Best Western Tbilisi city center hotel 4* ili sl.- nalazi se na 2.6km od centra grada. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. U okviru hotela nalazi se restoran i bar. Sobe su dvokrevetne i jednokrevetne sa sopstvenim kupatilom. U sobi se nalazi tv uređaj, telefon, klima uređaj.


Cena aranžmana po osobi : 1379€


Aranžman obuhvata :

-avio prevoz na relaciji Zagreb – Baku / Tbilisi – Zagreb sa uključenim taksama i prtljagom od 20kg

-transfer na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom u Baku-u i Tibilisiju

-3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u Baku-u (1/2 sobe sa sopstvenim kupatilom)

-avio prevoz na relaciji Baku – Tbilisi sa uključenim taksama i prtljagom od 20kg

-3 noćenja sa doručkom u hotelu  4* u Tbilisiju (1/2 sobe sa sopstvenim kupatilom)

-stručno vođstvo puta / predstavnik agencije

-troškove organizacije putovanja

-obilazak Baku-a i Tbilisija, izlet Gobustan nacionalni park , izlet u Kazbegi

Aranžman ne obuhvata :

-hranu koja nije predviđena programom

-individualne troškove

-putno zdravstveno osiguranje

-fakultativni izlet Gori (40€), tradicionalnu večeru u Tbilisiju (25€)

-doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga

-doplatu za 1/1 sobu (300€)

-vize za Gruziju i Azerbejdžan ( državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza za Gruziju, dok cena vize za Azerbejdžan iznosi 40eur)


Izleti : 

1. Baku razgled grada 

Obilazimo stari deo grada kroz ulaz koji se naziva Goša Gala Gapisi, poznat kao i Šamači kapija. Prolazimo kroz kapiju i vraćamo se u prošlost, divimo se drevnom istorijskom obeležju grada. Obilazimo stari deo grada koji je još poznat pod nazivom “Tvrđava”. Ovaj deo grada spada pod UNESCO-vom zaštitom i predstavlja pravo arhitektonsko remek delo. Videćemo Maidenovu kulu koja datira iz 12. veka kao i Širvanšah palatu koja je nekada bila glavno sedište vladajućih dinastija. Pored neprikosnovene arhitekture ovde se mogu naći i mnogobrojne rukotvorine poput tepiha, keramike, tekstila i tradicionalnih nošnji. Nastavljamo dalje ka Muhamed džamiji, divimo se nesvakidašnjoj arhitekturi.

2.Gobustan nacionalni park 

Gobustan je istorijski i arhitektonski rezervat na otvorenom sa jedinstvenim pećinskim crtežima iz doba Neolita, koji se nalazi na 70km od Baku-a. Tu se nalazi preko 6000 izrezbarenog i ukrašenog kamenja koje datira još od pre 12 000 godina u Gobustanu. Te figure prikazuju život ljudi iz Kamenog doba – ples, lov, rekreaciju, kombinujući ih sa melodičnim zvucima pevajućeg Gaval Dash-a ( veliki kamen sa dubokim rezonantnim zvucima ). Zahvaljujući ogromnom kamenju, vremenom su se formirale pećine koje su služile kao utočiste od zime i lošeg vremena za praistorijske stanovnike. Pre samog obilaska Gobustana, posetićemo skoro izgrađeni hi-tech muzej istog imena. Ateshgah je drevna građevina izgrađena na mestu nalazišta prirodnog gasa. Hram je deo Zoroastrianskog predanja ( jedna od najstarijih aktivnih religija) i simbolizuje kult večnog plamena. U prostoru nekadašnjih ćelija, gde su razni hodočasnici iz celog sveta odsedali, sada se nalaze jedinstvene postavke ovog muzeja. Sledeći lokalitet u programu je selo Mehemmedil, koje se nalazi u planini Yanardagh. Reč „Yanar“ na Azeri jeziku znači „goreti“ , dok „Dagh“ znači planina, i ovo i zaista jeste planina koja gori, nije nikakva metafora. Nekada je u Absheronu bilo dosta lokaliteta gde je prirodni gas izbijao na površinu zemlje, ali sa pojavom masovne ekstrakcije gasa i nafte u toj regiji, ta mesta su počela da nestaju. Sada, ovo je jedinstveno mesto i prirodni fenomen izbijanja gasa.

3.Tbilisi razgled grada

Dan započinjemo pešačkom turom do najznačajne gruzijske pravoslavne crkve Samebe, najveće crkve u regionu, čija zlatna kupola je vidljiva iz svih delova grada. Nastavljamo ka Gruzijskom parlamentu, Rajk parku i Mostu mira vrlo neobičnog izgleda i osvetljenja. Žičarom se penjemo na tvrđavu Narikala čiji su temelji iz IV veka, odakle se pruža veličanstven pogled na grad. Odlazimo do masivnog spomenika Majke Gruzije koja u jednoj ruci drži mač za neprijatelje a u drugoj vino za prijatelje. Na kraju ćemo prošetati elegantnim Trgom Slobode i Rustaveli avenijom do zgrade akademije nauke.

4.Kazbegi 

Krećemo u ranim jutarnjim časovima i prolazimo nestvarno zelenim i snežnim predelima Kavkaskog planinskog lanca. Pravimo pauzu za fotografisanje i kupovinu gruzijskih rukotvorina. Prolazimo pored najpoznatijeg skijališta u regiji Gudauri (2100 metara nadmorska visina) koje postaje sve popularnije medju iskusnim skijašima. Odlazimo do gradića Stepantsminda, centar regije, poznat i kao Kazbegi. Prema legendama, titan Prometej je okovan baš ovde, kažnjen zato što je naučio ljude da pale vatru. Nastavljamo dalje i dolazimo do zemljanog puta (deonica od 5 km) gde se ukrcavamo u 4×4 džipove kako bismo došli do impresivne Gergeti crkve, koja je smeštena na preko 2000 mnv. Odavde se pruža spektakularan pogled na snežni planinski masiv Kavkaza

5.Gori i Vardzia, banja Borjomi, istorijski kompleksa Rabati i tvrđava Khertvisi – 40€ (fakultativno)

Najpre odlazimo u grad Gori, mesto Staljinovog rođenja. Posećujemo Staljinovu rodnu kuću, lokomotivu u kojoj je putovao i muzej. U muzeju se čuvaju Staljinovi lični predmeti, fotografije, novinski članci i predstavljaju faze života i rada ovog kontroverznog sovjetskog lidera. Nastavljamo put ka čuvenoj Borjomi banji u kojoj se flašira jedna od najpoznatijih mineralnih voda na svetu pod istim imenom.Nastavak puta do grada Ahalcihe i obilazak impresivne tvrđave i istorijskog kompleksa Rabati. Srednjovekovni grad je u potpunosti rekonstrisan i predstavlja jedan od najvećih projekata takve vrste u Gruziji. Jedinstven je po tome što se u njemu nalaze džamija, pravoslavna crkva i sinagoga, te je svojevrsni simbol verske tolerancije. Prošetajte kroz citadelu, drevnu palatu, stara kupatila, popnite se na neku od mnogobrojnih kula kuda su šetali stražari i uživajte u spektakularnom pogledu na okolinu. Zatim obilazimo Khertvisi tvrdjavu jednu od najbolje očuvanih u zemlji i naposletku idemo do impresivnog grada u stenama Vardzia. Ovaj impresivni grad u steni gradio je kralj Đorđe III u XII veku i mogao je da prihvati oko 50000 ljudi. Imao je konake, trpezarije, ambare, biblioteke, vinske podrume, crkvu. Grad je potpuno opusteo u XVI veku, pod najezdom Persijanaca. Slobodno vreme do polaska za Tbilisi.