BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

SANTORINI 2013 LETOVANJE

 

Santorini se nalazi u Egejskom moru i pripada ostrvskoj grupi Kikladi. Obuhvata teritoriju od oko 96 km2, dužina obale je 69 km. Zapadna strana ostrva, ona koja je okrenuta prema vulkanu je stenovita i strma i naziva se KALDERA. U jugoistočnom delu nalazi se krečnjačka planina Mesa Vouno sa najvišim vrhom Prophitis Ilias. Klima je umerena mediteranska. Tokom leta duva severoistočni vetar poznat po imenu meltemi, a tokom zime temperatura nikada ne ide ispod 10 °C. Kiša pada zimi dok tokom leta nema kišnih dana.

Stanovnici Santorinija se pretežno bave turizmom, ali i uzgajanjem specifične vrste vinove loze, od koje se dobija izuzetno vino nychteri, i paradajza, veoma malog i neverovatno ukusnog. Na ostrvu nema izvora slatke vode pa stanovnici koriste kišnicu u svakodnevnoj upotrebi.

Santorini je jedna od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposećenijih destinacija u Grčkoj, a na BBC-jevoj listi najlepših ostrva na svetu zauzeo je prvo mesto. Po nedavnom izboru britanskog BBC-ja, grčko ostrvo Santorini zauzelo je prvo mesto na listi najboljih ostrva za putovanja, ispred Balija, ostrva Kejp Breton u Kanadi, Borkaj na Filipinima i Velikog koralnog grebena u Australiji. Mnogi
smatraju ovo ostrvo ostatkom legendarne izgubljene civilizacije Atlantide. Današnji izgled ostrva je posledica ogromne vulkanske erupcije koja se dogodila 1.650. godine pre nove ere kada je zapadni deo ostrva bukvalno potonuo u Egejsko more i sa sobom, prema nekim teorijama, odneo tragove visokorazvijene civilizacije.

Na Santoriniju se nalazi i selo Oia, proglašeno za najlepše turističko selo na planeti. Oia se nalazi na samom vrhu ostrva sa zapadne strane, na samoj ivici stene sa koje se pruža najlepši pogled na ostrvo i vulkan. Ispod grada se nalaze dve plaže do kojih se može doći stepenicama. To su Ammoudi i Armeni. Obe plaže imaju kristalno čisto more. Arhitektura Oie je tipična za Santorini. Kuće koje se
nalaze duboko u vulkanskim stenama, okrečene su u belo sa plavim prozorima i vratima. Mesto sa najlepšim zalaskom sunca na svetu. Predveče u ovaj gradić stiže veliki broj turista da bi uživao u fantastičnom zalasku sunca.

Fira je glavni grad ostrva Santorini. Sagrđen je na ivici Kaldere, sa koje su pruža neverovatan pogled na vulkan. Sa lukom je povezan sa 566 cik-cak stepenika. Fira je moderan grad sa građevinama izgrađenim tokom XIX veka. Turistima je na raspolaganju mnoštvo taverni, restorana, barova, diskoteka, hotela, prodavnica i zlatara, kao i “Franco bar” jedan od najpoznatijih restorana na svetu,
gde uz zvuke klasične muzike možete u udobnim stolicama posmatrati veličanstveni zalazak sunca i vulkan. Fira je najveći i najposećeniji grad na ostrvu jer je najbolje povezan sa ostalim delovima ostrva.

Perisa se nalazi na južnom delu ostrva i ima plažu koja je kao i u Kamariju crna i šljunkovita. U gradu se nalazi mnoštvo lepih hotela, restorana, taverni, barova i diskoteka. Na kraju Perise nalaze se dva mesta jako popularna za mlade sa puno taverni i barova – Perivolos i Aghios Georgios.

Plaže

KAMARI – nalazi se na istočnoj strani ostrva i ima pristupačnu šljunkovitu plažu crne boje. More u ovom delu je izuzetno toplo zbog dobro zagrejanih vulkanskih stena u vodi. Na plaži se nalaze brojni barovi i taverne.
PERISSA – ova crno-šljunkovita plaža nalazi se u podnožju planine Prophitis Ilias na južnoj strani ostrva
RED BEACH – Jedna od najpoznatijih i svakako najinteresantnijih plaža nalazi se u južnom delu ostrva. Na plaži se nalazi crveni krupni pesak.
VLIHADA – ova bela plaža nalazi se nedaleko od crvene i do nje se dolazi brodom. More je kristalno čisto i vredi je posetiti.

Znamenitosti

ARHEOLOŠKI MUZEJ – nalazi se u Firi i ima postavke iz Akrotirija i stare Thire. Otvoren je svakog dana od 08:30 do 15:00.
NACIONALNI MUZEJ – otvoren je svakog radnog dana od 10:00 do 14:00 i 18:00 do 20:00. U muzeju je moguće videti orginalne stare vinarije i stare zanate..
AKROTIRI – Akrotiri predstavlja jedinstvenu arheološku celinu gde su na velikom prostoru sačuvani kompletni infrastrukturni delovi nekadašnjeg velikog i bogatog grada. Kuće su bile prave male palate, očigledno prebogatih stanovnika. Teško je poverovati da niko od stanovnika nije stradao u snažnoj erupciji vulkana, što ukazuje da je stanovništvo bilo obavešteno i na vreme evakuisano. U završnoj fazi iskopavanja Akrotirija poginuo je arheolog Marinatos. Iz Fire do Akrotirija ima nepunih 17 km, a autobuski saobraćaj besprekorno funkcioniše.

…………………………………………………………………………………………………………………

FAKULTATIVNI IZLETI

1. Thirassia – je malo ostrvo u blizini Santorinija. Odvojilo se od Santorinija prilikom erupcije vulkana 1600 god. pre nove ere i formiralo ostrvca Nea Kameni i Palea Kameni, koje sa nama možete posetiti. Bićete očarani i dalje aktivnim vulkanom na Nea Kameni kao i termalnim izvorima na Palea Kameniju. Ovo nerazvijeno i turizmom netaknuto ostrvo je dom za 150 stanovnika, poseduje 2 male luke, par seoca i ne manje od 21 crkve. Thirassia čeka na vas….

2. Ios – full day trip: Dragulj Kiklada, tipičan je primer harmonije boja u kojoj se plavetnilo Egejskog mora kombinuje sa blještavom belinom kuća i toplom bojom grčkog tla. Obala ovog pretežno planinskog ostrva, sa brojnim kapelama, maslinjacima i vinogradima, ukrašena je malim atraktivnim zalivima. Kristalna voda i prelepe peščane plaže dužine 32 km, čine ga magnetom za turiste, naročito za mlade koji se na Iosu ludo provode na žurkama koje ne prestaju! Prirodne lepote, arheološka nalazišta puna mitološkog duha, napuštene plaže, zabava, živ noćni život i kulinarski specijaliteti, samo su neke od atrakcija koje ovo ostrvo nudi svojim posetiocima.Ž

3. Red beach – Jedna od najpoznatijih i svakako najinteresantnijih plaža nalazi se u južnom delu ostrva. Na plaži se nalazi crveni krupni pesak i predstavlja jednu od glavnih atrakcija Santorinija.

4. White beach – VLIHADA – ova plaža sa belim peskom nalazi se nedaleko od crvene i do nje se dolazi brodom. More je kristalno čisto i vredi je posetiti.

 

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………

 SANTORINI BAROVI/KLUBOVI

 FIRA

Za fanove rok muzike- Tithora I Myrphs bar.

Opuštenija atmosfera,ispijanje koktela, uživanje u pogledu – Tango bar

Najpoznatiji  klub u Firi ,odlični DJ, najbolje žurke koje traju do jutra- Town club

Klub sa tradicionalnom grčkom muzikom – Ellenes

Malo je skuplji, pušta se klasična muzika od Marije Kalas do Secret Garden, najbolje mesto za opuštanje I parove- Franco’s

Džez bar- Kira Thira

Disko klub– KOO club

PERISSA

Najbolje mesto za žurku na ostrvu –Full moon bar

Koktel bar- Dorian’s pub

Kokteli,karaoke, DJ– Fusion bar

Fank, hip hop, rok, RnB – Taboo bar

Muzika 80-ih – Beach bar