VENECIJA 2015

Po mnogima najlepši grad na svetu, Venecija, nalazi se u severoistočnoj Italiji na obali Jadranskog mora. Grad bez ulica, na 118 ostrva i sa više od 170 kanala, na ušću Bente u Venecijansku lagunu pod zaštitom je UNESCO-a, kao spomenik svetske kulturne baštine. Nekadašnja prestonica Mletačke republike, predstavljala je trgovački cetar između Istoka I Zapada. Danas, u Veneciji živi 270.000 stanovnika i ona je središte pokrajine Veneto.

Večitu inspiraciju za mnoge umetnike širom sveta, pisce, slikare, vajare, arhitekte, predstavlja svaki kamen u ovom gradu. Filmski festival, Bijenale i Venecijanski maskenbal su samo neke od umetničkih smotri koje se održavaju na ovom mestu.
Julije Drugi je govorio: “Da Venecija ne postoji trebalo bi je stvoriti”. Po legendijevanđelisti Marku prilikom šetnje po ostrvima, ukazao se Božiji glasnik koji mu je rekao da će na tom mestu biti podignut lep, neobičan grad, koji će ga uzeti za svoga zaštitnika. U Aleksandriji dva venecijanska trgovca ukrala su  telo svetitelja od Muhamedovih sledbenika i na svom brodu ga preneli do Venecije. “Grad mostova” je dobio svog zaštitnika kome u čast je podignuta Crkva na najvećem trgu u gradu. Neki naučnici smatraju da su upravo negde ispod trga posmrtni ostaci Aleksandra Makedonskog.

Glavna saobraćajnica je kanal Grande, dug 3750m i prosečne širine oko 60m, deli grad na dva dela, tri zone (sestieri)  levo i tri desno. Najpoznatiji most je Most uzdisaja (Ponte dei sospiri) iz XVII veka koji  sagrađen da spoji Duždevu palatu sa zatvorskom zgradom. Ime mu je nadeveno zbog čestih pogubljenja koja su se izvršavala na njemu. Jedini pravi trg jeTrg Svetog Marka, a prazni proctor između crkava i palata naziva se kamp. Urbanističko rešenje dao je Jakopo Sansovino u XVI veku. Nasuprot bazilike uzdiže se toranj iz perioda renesanse sa čije platform dve bronzane figure  udaranju u zvono u otkucavaju sat. na tornju su prikazane i mesečeve mene kao i kretanje Sunca kroz Zodijak. Crkva je urađena po modelu bazilike Sv. Apostola u Konstantinopolju. . Na glavnom ulazu u crkvu nalaze se bronzani konji iz doba Aleksandra Velikog doneti iz Carigrada. U neposrednoj blizini ove crkve nalazi se zvonik, biblioteka Sv. Marka, Arheološki muzej, u kom se osim slika i skluptura čuvaju dokumenti i predmeti koji odlično ilustruju istoriju Venecije. Videćete između ostalog ipalatu Pesaro, crkvu Sv. Zakarija, ostrvo Sv. Đorđa , crkvu Santa Marija Dela Salute (poznatu po istoimenoj pesmu Laze Kostića, koja se svrstava u red najlepših srpskih ljubavnih pesama). Ne propustite ni most Rialto, delo Antonia del Pontea iz XVI veka

Tradicija Venecije su specifični i visokocenjeni zanati, koji su i danas živi, mada osavremenjeni. Zanatska proizvodnja se bazira na izrada predmeta od stakla, (sa ostrva Murano), čipki,  srebra, zlata, kože.

U blizini Venecije su mnogobrojne plaže, od kojih je najpoznatija još od XVIII veka Lido. Danas je veoma poznata i turistička zona Lido di Jesolo. Na ostrvu Lido nalazi se aerodrom Venecija-Lido, dok se novi, moderni Aerodrom “Marko Polo” nalazi na kopnu.

Sve znamenitosti “Kraljice Jadrana” nemoguće je obići u jednoj poseti, isto tako nemoguće je osetiti duh nekedašnje Mletačke republike i naći inspiraciju za neko umetničko delo… Ali, jedno je moguće- da prepričate da ste koračali gradom na 118 ostrva, da ste prelezili 170 kanala, da ste se vozili u gondoli i svojom posetom se upisali na jednu stranicu istorije Venecije…