BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

Varšava (poljski Warszawa) je grad u središnjoj Poljskoj, čiji je od 1596. godine glavni grad. Takođe je i važan naučni, kulturni i politički centar. U Varšavi se nalaze parlament, predsednička palata i poljska vlada. Osim što je najveći grad u Poljskoj, Varšava je i središte Mazovjeckog vojvodstva.

Istorijsko središte Varšave (Starego Miasto) uvršteno je 1980. godine na UNESCO-v popis mesta svetske kulturne baštine u Evropi kao jedinstven primer posleratne obnove starog središta grada koje sadrži primerke građevina iz svih istorijskih razdoblja od 13. do 20. veka. U izvornom stilu su obnovljeni stari srednjovekovni grad, stari trg, gradske istorijske kuće, zeleni krug na mestu gradskih zidina s utvrđenjem Barbikan, verske građevine, Kraljevski dvorac itd.

Južno od Starog grada nalazi se tzv. “Kraljevski put” na kome su mnoge neoklasicističke palate, Predsednička palata i kampus Varšavskog univerziteta.

Najstariji park je Saski vrt (Ogród Saski) koji se nalazi na 10 minuta hoda od Starog grada, a najveći gradski park su Kraljevske toplice (Park Łazienkowski) iz 17. veka (3 km južnije od Starog grada) koje su dobile današnji izgled u 18. veku.

Groblje Powązki je najveće u Evropi, a obližnja Ulica Okopowa je jedno od najvećih jevrejskih grobalja u Evropi. Od ostalih jevrejskih spomenika sačuvana je Sinagoga Nożyk, Jevrejsko pozorište, Sirotište Januša Korčaka i slikovita Ulica Próżna.

Simbol grada, Varšavska sirena, koja se nalazi i na gradskom grbu od 14. veka, se može pronaći svuda po gradu.

U Varšavi se nalazi Narodna Filharmonija, ali mu nedostaje koncertna dvorana, zbog čega se velike muzičke svečanosti uglavnom održavaju u Kongresnoj dvorani.