Varšava (poljski Warszawa) je grad u središnjoj Poljskoj, čiji je od 1596. godine glavni grad. Takođe je i važan naučni, kulturni i politički centar. U Varšavi se nalaze parlament, predsednička palata i poljska vlada. Osim što je najveći grad u Poljskoj, Varšava je i središte Mazovjeckog vojvodstva.

Istorijsko središte Varšave (Starego Miasto) uvršteno je 1980. godine na UNESCO-v popis mesta svetske kulturne baštine u Evropi kao jedinstven primer posleratne obnove starog središta grada koje sadrži primerke građevina iz svih istorijskih razdoblja od 13. do 20. veka. U izvornom stilu su obnovljeni stari srednjovekovni grad, stari trg, gradske istorijske kuće, zeleni krug na mestu gradskih zidina s utvrđenjem Barbikan, verske građevine, Kraljevski dvorac itd.

Južno od Starog grada nalazi se tzv. „Kraljevski put“ na kome su mnoge neoklasicističke palate, Predsednička palata i kampus Varšavskog univerziteta.

Najstariji park je Saski vrt (Ogród Saski) koji se nalazi na 10 minuta hoda od Starog grada, a najveći gradski park su Kraljevske toplice (Park Łazienkowski) iz 17. veka (3 km južnije od Starog grada) koje su dobile današnji izgled u 18. veku.

Groblje Powązki je najveće u Evropi, a obližnja Ulica Okopowa je jedno od najvećih jevrejskih grobalja u Evropi. Od ostalih jevrejskih spomenika sačuvana je Sinagoga Nożyk, Jevrejsko pozorište, Sirotište Januša Korčaka i slikovita Ulica Próżna.

Simbol grada, Varšavska sirena, koja se nalazi i na gradskom grbu od 14. veka, se može pronaći svuda po gradu.

U Varšavi se nalazi Narodna Filharmonija, ali mu nedostaje koncertna dvorana, zbog čega se velike muzičke svečanosti uglavnom održavaju u Kongresnoj dvorani.