Prolećno putovanje BERLINBerlin je do rušenja Zida bio simbol razdvajanja socijalizma i demokratije, odnosno istoka i zapada kako je i delio Nemačku. Danas je glavni grad jedinstvene Nemačke, a ujedno i najveći. .Leži na rekama Špreji i Hafel na severoistoku države. Grad broji 3,5 miliona stanovnika, a interesantno je da četvrtinu čine mladi do 25 godina, a skoro pola miliona stranaca iz 185 zemalja daje mu kosmopolitski karakter.

Berlin je jedan od najmlađih gradova u Evropi. Sastojao se od dva naselja Berlina i Kelna u XII veku kada je osnovan. Jedinstvo ovih gradova trajalo je četiri veka dak se nisu ujedinili 1709. pod imenom Berlin. Ostaci ovih naselja se mogu videti  u Nikolaifirtelu pored Rotes Rathaus (Crvena Skupština) i Klosterkirhe (Kloster crkve) pored Aleksanderplaca. Kralj Fridrih I je proglasio Berlin glavnim gradom Pruske 1701. Grad je postao prestonica Nemačkog carstva 1871. Bio je i glavni grad Nemačke Vajmarske Republike i kada je Nemačka bila nacistička. Tokom ovog perioda, Adolf Hitler je imao velike planove za transformaciju Belina, jer ga je mrzeo i smatrao najružnijim gradom na svetu. Arhitekti Albertu Šperu je dao zadatak da preuredi Berlin. Nakon zamišljene nacističke pobede u ratu, novi i preuređeni Berlin trebao je da dobije ime Glavni grad sveta Germanija.

Berlinski zid je napravljen 1961.g. a srušen 9.novembra 1989.g. Delići su danas turistička atrakcija i suveniri i predstavljaju najveću umetničku galeriju na otvorenom na svetu. Najduži deo zida koji je ostao očuvan i koji se nastavlja u Ostbahnhof stadion je otvoren za grafite umetnika iz celog sveta. Galerija istočne strane je mesto na kome je 118 umetnika iz 21 države iskazalo svoje veštine na 1.316 m dugačkom delu zida i ova kolekcija je postala berliski zaštitni znak. Istočni Berlin postao je glavni grad Istočne Nemačke, formirane 1949. od strane sovjetske zone. Glavni grad Zapadne Nemačke, formirane od američkih, britanskih, i francuskih zona, bio je Bon. I dalje se oseća nekadašnja podela grada i cele države tako da je u zapadnom delu moderni grad sa visokim oblakoderima i brzim razvojem dok su ostaci predratnog grada ostali na istoku. Bizu 30 godina Zid je bio pečat impozantne Brandenburške kapije na zapadnom delu grada.

Branderburška kapija jedina je preostala gradska kapija iz 18. veka koja čini ulaz na Pariski trg. Iznad 12 gigantskih dorskih stubova, nalazi se 11 m veliki bim. Muzej Haus am Checkpoint Charlie (na mestu nekadašnjeg zida) je skoro 30 godina bilo jedino mesto prelaska iz istočnog u zapadni deo.

Hamburger Bahnhof jedna od najpopularnijih galerija u Berlinu je smeštena na železničkoj stanici. Osnova izložbe je Marksova privatna kolekcija, ali ovde se održavaju povremene izložbe i prikazuju dela italijanske transavangarde i minimalističke umetnosti.

AquaDom i SeaLife centar je najveći svetski akvarijum. Ukoliko želite da ga posetite treba da izdvojite 14e.

Fantastični nightlife je i dalje stvar kojom se Berlin može pohvaliti iako su se ukusi promenili od kad su u jeku popularnosti bili kabare klubovi 20tih i 30tih godina. U gradu se održavaju brojni festivali od kojih se ističu Kristofer Ulicni Gej Dan i lezbejska parada, masovne plesne žurke kao što su Parade Ljubavi i Džez Fest Berlina. Prednost Berlina u odnosu na ostale velike evropske metropole je u pristupačnim cenama. Ulaz u klubove je 10€, a cene pića su oko 5€.

U/S Bahn je najefektivniji vid prevoza u Berlinu. U-Bahn-podzemna železnica i S-Bahn dosežu u svaki deo grada i definitvno su najbolji vid prevoza za upoznavanje grada. Jedna vrsta karte važi za sve vidove transporta a podeljena je u tri boje po zonama.

Einzelticket-pojedinačna karta u AB zoni koja košta 2€

Kurzstrecke-pojedinačna karta za kratke linije-3 stanice S/U-Bahn ili 6 bus/tramvaj stanica koja košta 1.20€

Tageskarte-dnevna karta od 5.60€ ili nedeljna karta od23.40€

Kleingruppenkarte-grupna karta za 5 ili više ljudi (14€ ukupno)

City tour card-karta za neograničenu vožnju u roku od 48 sati po ceni 14.50€ ili od 72 sata po ceni 18.50€

Berlin Welcome Card-važi 72 sata vožnje za odraslu osobu sa troje dece i obuhvata popust na ulaznice za muzeje, pozorišta itd. (21€)

Nekada simbol razdvajanja dva politička sistema, ali ne samo toga već i dva različita sveta, rušenjem Zida postaje simbol spajanja nespojivog– sa jedne strane istorijskog i umetničkog duha iskazanog kroz galerije, muzeje, arhitektonske objekte i sa druge modernog grada, punog klubova i diskoteka koji će mladima pružiti nezaboravan provod. Srušite zidove koji vas sprečavaju da krenete na put, napravite spoj lepog i korisnog, dozvolite da vas upoznamo sa Berlinom!

Putovanje na proleće BERLIN

Po legendi, naziv grada Krakova potiče od imena kneza Kraka. Verovatno ta reč potiče od Kelta, koji su naseljavali ove krajeve, što je dokazano preko arheoloških nalazišta i iz rimskih izvora. U Češkim legendama se takođe javlja junak Krak. Postoji i druga verzija po kojoj je Krakov dobio ime po Kruku, što označava osobu sa ptičijim imenom, to ime se često javljalo u Slovenskim kneževskim porodicama.

Mnoge hipoteze ukazuju na to da je Krakov smešten na mapi Klaudijus Ptolemeusa koja je nastala između 144.- 147. godine. Krakov bi trebao da bude naselje Carrodunum, što se zaključuje po njegovom položaju između već identifikovanih naselja u južnoj Poljskoj. Najstarije naselje se nalazilo na odbrambenom Vavelskom brdu. To je bilo jedno od najznačajnijih naselja u državi Vislana. Oko 990. godine našao se u granicama Poljske države. Prvi poznat zapis o Krakovu potiče od Ibrahim ibn Jakuba  oko 966. godine. Najkasnije od 1000. godine u Krakovu se nalazilo sedište Krakovskog biskupa. Za vreme vladavine Kazimira Obnovitelja Krakov je postao prestonica države. Kao prestonica jedne od najvećih kraljevina u Evropi u XV i XVI vek. Krakov se razvijao u svakom pogledu – arhitektonskom, trgovačkom, kulturnom i naučnom.

Danas je to bajkoviti grad sa srednjovekovnim ulicama, čipkastim krovovima, grad žive tradicije, u kome se na svakom koraku oseća duh prošlosti. U isti mah, grad koji se uzdize nad Vislom, je stvaran i nestvaran, a mladost stvari se meri vekovima. Svaka je kuća bezmalo spomenik, a svaka druga muzej. Prelep grad sa neverovatno bogatom istorijom i najstarijim univerzitetom u centralnoj Evropi posle onog u Pragu (ovde je studirao i Ivo Andric) i jos mnogo toga.

Grad obiluje kulturno istorijskim znamenitostima od kojih je najeminentniji dvorac Vavel na istoimenom brdasccu u centru grada.. Kraljevski dvorac, sediste kraljeva I mesto gde su krunisani kraljevi predstavlja samo srce Poljske istorije. To je jedan od najstarijih gradskih ambijenata, gde mirisi starog počinju, a buka modernog života prestaje. Danas, celokupni kompleks zamka predstavlja muzej, koji je sačuvao deo atmosfere starog gradskog pejzaža. Pored prostorija zamka, tu se nalazi katedrala i kraljevske grobnice. Sve prostorije su pretvorene u izložbene dvorane, čiji sadržaji veličaju događaje koji su bili od presudnog značaja za grad. Opasan zidinama, ovaj kompleks se uzdiže nad rekom Vislom, kao kulturno-istorijska dominanta koju ne treba zaobići.

Glavni gradski trg, za koji se kaze i da je najveci u Evropi, je izuzetno dinamičan. Na prostoru od oko 40000m ² se odvijaju letnji festivali i brojne kulturne manifestacije. Takodje, preporucljivo je iskoristiti opciju iznajmljivanja kočija, sto doprinosi doživljaju starog gradskog pejzaža. Na samom trgu podignuti su najznačajniji gradski objekti: Gradska većnica, Suknara i crkva Sv. Marije, često smatrana bazilikom, čije se visoke kule uzdižu iznad grada formirajući obeležje po kojem se grad prepoznaje.

Jevrejska četvrt, Kazimierz, nekada nezavisna oblast, danas deo gradske strukture. Svaki deo svedoči o istoriji Poljskih jevreja, koji su, većinom, tokom Drugog Svetskog rata odvedeni u obližnji Aušvic. Ova oblast je vekovima nosila obeležje zapuštenosti i propadanja, sve do 1980. kada je izvršena totalna rekonstrukcija koja je vratila celokupnoj oblasti jedinstveni arhitektonski izraz. Danas se i dalje mogu videti oronuli objekti kao dokaz strašne tragedije koja se desila. Takodje, ova oblast je poslužila i kao najadekvatnija lokacija za snimanje Spilbergovog filma ‘Šindlerova lista’.

Rudnik soli Velicka je aktivan rudnik čiji su počeci još iz XIII veka. To je mali, podzemni grad sa mnoštvom skulptura, kapelica i bogato ukrašenim dvoranama koje su tokom veka stvorili rudari koji su tamo radili. Skriven ispod grada, sa devet nivoa, rudnik dostiže dubinu do 327 m. Turistima je dostupno 3,5 km oblasti na dubini od 64 do 135 m. Na dubini od 125 m nalazi se prostor sa prodavnicama suvenira, restoranom i poštom.
Barbakan Krakovski je jedna od malobrojnih arhitektonskih struktura ove vrste u celoj Evropi. Sagrađena je oko 1498. godine, u vreme borbe protiv Turaka, od cigle sa cilindričnom strukturom, sa skrivenim dvorištem i sedam topovskih kula kroz koje se artiljerija branila od napada. Zidovi ove strukture su debeli 3 metra. Poljaci su ponosni na Barbakan jer nikada nije osvojen tokom bitki.

Grad iz bajki, proižet istorijom, ne previše isforsiran, širom raširenih ruku čeka znatiželjne turiste da kroče na njegovo tle. Dođite i  upoznajte Krakov!