BARSELONA

Kada bi dobili zadatak da od lego kockica sagradite neku zgradu iz ovog grada, teško da bi uspeli, jer Barselona je „polje za igru“ Antonija Guadija sa figurama najčudnijih oblika. Nije ni čudno, jer delo kojim je skrenuo pažnju na sebe je upravo vitrina za vrtić. Casa Cornella biva izabrana za Univerzalnu izložbu u Parizu 1878.g. i  pravi zaokret  u životu mladog arhitekte. Plodovima njegovog rada kao i Ljuisa Domeneka i Montanera, Barselona privlači milone turista godišnje. Glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara sa jednom od glavnih mediteranskih luka ima 3.161.081 stanovnika sa okolinom.

Iberski narod Lajetanci osnuju naselje Barkeno u VII i VI veku p.n.e. Pokoravan od strane Rimljana, Vizigota, Mavra, grad je imao brojne vladare od kojih se ističe Vilfred I Dlakavi, osnivač barselonske dinastije. Brakom između grofa Barselone i ćerke kralja Aragona 1137.g, Kraljevina i Grofovija se ujedinjuju pod jedinstvenu krunu. Priključivanjem ostalih kraljevina, vladari počinju nositikrunu Kastilje.

GAUDÍ, GRACIAS!

 

Barselona je grad modernizma. Sargada Familija (Sveta porodica), katolička bazilika u gotičkom stilu, je delo koje Gaudi nije završio za života i koje bi trebalo biti završeno 2020.g. Prvobitno je bila u rukama Franseska de Paula de Viljara, a 1882.g. gradnju pruzima Gaudi koji je na projektu radio 40 godina (od toga poslednjih 15 samo na njemu). Pod zaštitom je svetske kulturne baštine UNESCO-a kao najposećeniji objekat u Španiji sa 2.26 miliona turista godišnje, ostavljajući iza sebe muzej Prado i Alhambru.

Park Guelj je još jedno u nizu remek dela velikog arhitekte, koji je i živeo u njemu, tačnije u kući Mila- Casa Milá (Pedrera). Dobrodošlicu u park će vam poželeti skulptura iguane, fontana obgrljena stepenicama sa obe strane. Od 100 stubova koji podupiru mozaički trg, 84 su završena.    U parku se nalazi i Palata katalonske muzike Ljuisa Domeneka i Montenera.

Antoni Gaudi je tragično nastradao 1926.g. kada ga je pregazio tramvaj. Taksisti su izbegavali voziti ga u bolnicu misleći da ne bi imao novca da im plati (izgledao je zapušteno i praznih džepova). Umro je dva dana kasnije odbijajući prijatelje da ga premeste u bolju bolnicu. Jedan od najtalentovanijih i definitivno najprepoznatljiviji arhitekta svih vremena svojim delima je zadužio Barselonu, ali i dao zadatak turistima širom sveta da obiđu ono čime se Katalonci diče. Hvala, Gaudi!

Las Ramblas, šetalište između Trga Katalonija i stare luke, danonoćno vrvi od ljudi. Trfike, cvećare, kafići, restorani čine šarolikost nejprivlačnijeg šetališta u gradu. Šetalište se završava trgom Vrata mira na kome se nalazi Kolumbov spomenik, podignut u čast čuvenog moreplovca koji je sa svoja tri broda (Ninja, Pinta i Santa Marija) u potrazi za Indijom otkrio Novi Svet 1392.g. On je katoličkim monasima iz Barselone dostavio izveštaj o otrkiću, za koje se ispostavilo da je promenilo istoriju. Ispružena desna ruka na kipu usmerena je u pravcu Đenove, kolumbovog rodnog grada, što je u suprotnom pravcu od Amerike. I vi se možete popeti kod Kristifora, na visinu od 87m i baciti pogled na celu Barselonu. Zadivićete se pogledom na Sredozemno more i prelepe plaže Costa Brava-e sa jedne i na metropolu omeđenu dvema rekama-Besos i Ljobregat.

Akvarijum u Barseloni je najveći u Evropi i jedan od najvažnijih na svetu. Oko 4000 vrsta riba, uključujući i ajkule, pliva po tunelima koji vode kroz okeanijum. Za nekog jeziv, za nekog predivan prizor, ali ono što je zajedničko je neponovljiv doživljaj. Zoo vrt je jedinstven po svom zaštitnom znaku – snežnom majmunu (floquet de neu). Ova vrsta gorile može se smatrati albinom i jedina je tog tipa u svetu.

Carrer Montcada, ulica iz XII veka, nastala je kada je tadašnja vlast Barselone odlučila da spoji distrikt zonu sa priobalnom. Duž ulice su podignuta aristokratska zdanja, jer je nekada rezidencija aristokratije bila u ovoj ulici. Upravo to joj daje jedinstveni šarm kojinejedna druga ulica ne poseduje.

Centar stare Barselone, pun kafića i prodavnica, zanimljiv je studentima i umetnicima pre svega jer je centar boemskog života Barselone. Muzej Pikasa je nezaobilazna atrakcija, jer su u njemu izložena dela velikog umetnika XX veka prema fazama u kojima je stvarao.

Najvažnija sporedna stvar na svetu vas može dovesti u prestonicu Katalonije i to pravo na stadion Kamp Nou, stadion na kome igra aktuelni prvak Evrope- Barselona. Možete pogledati brojne pehare (titule prvaka primere, Kupa Kralja, Kupa pobednika kupova, Lige šampiona…), a ukoliko imate sreće, možda odgledate i utakmicu Barse i uživate u čarolijama Mesija, Ćavija, Inijeste, Etoa… Kamp Nou ima kapacitet od 98.772 mesta, a građen je od 1954-1957.g.

Dok se muški deo populacije zabavlja uz fudbalski meč, lepši pol će to vreme provesti u shoppingu. Drage dame, na raspolaganju su vam tržni centri- Barcelona Glòriesi, La Maquinista i Bulevard Rosa sa 230 odnosno 100 prodavnica obuće, odeće, sa barovima i restoranima. Velike rasprodaje su tokom januara i februara (zimska kolekcija) I jula i avgusta (letnja), mada i ostalih meseci se može naći veliki broj krpica na rasprodaji. Prodavnice se otvaraju oko 09:00 i rade do 14:00 a zatim se ponovo otvaraju 16:30 do 19:30 od ponedeljka do subote.

Turistički autobusi voze oko svih važnijih atrakcija za 14 evra. Ppočetna stanica mu je Placa Catalunya. Kao prevoz možete koristiti metro I kupiti T-10 kartu(6 €)  tj. 10 karata za prvu zonu. Metro stanice se prepoznaju po crvenom obliku dijamanta sa slovom M u cetru. Taksi hvatate na ulicu. Mahnute mu i dolazi do vas. U principu, vozači su ljubazi i žele da vam pomognu, ali nemojte se bojati ako daju gas i pretiču sve redom, to je ipak glavna odlika taksista skoro svuda u svetu.

Metropola ne bi bila to što jeste da nije džeparoša. Ukoliko vas opljačkaju bilo bi dobro da odete u policiju jer će vaša osiguravajuća kompanija zahtevati takav vid dokaza. Imate posebne policijske stanice poput Centro Atencíon Policial namenjete turistima i treba ih kontaktirati u slučaju nestanka novca i kreditnih kartica. Cajero automatico-keš mašina ima svuda po gradu, mada ukoliko ste nepoverljivi, novac možete razmeniti u bankama ili menjačnicama. Bakšiš nije očekivana pojava u Barseloni. Odlučite sami želite li da ostavite napojnicu konobaru, taksisti ili portiru u hotelu.

Duh Mediterana pomešan sa Gaudijevim građevinama, čini Barselonu privlačnom tokom cele godine. Upoznajte običaje Katalonaca, vidite koliko se odvajaju od Španije i kulturno sve više približavaju Francuskoj  , probajte sangriju i uz pesmu do ranih jutarnjih sati ostanite na ulicama, prošetajte plažama Kosta Brave, zaronite u Sredozemno more i dozvolite mislima da slobodno otplivaju gde god žele. Budite slobodni, budite ono što jeste, osetite Barselonu ali pustite da i ona vas oseti…

Lloret de Mar

Kao jedna od najlepših zemalja Evrope, Španija privlači veliki broj posetilaca iz svih delova sveta. Godišnje, ovu prelepu državu poseti preko 50 miliona turista. Pored 2 000 km dugačkih plaža, Španiju odlikuje veliko istorijsko bogatstvo. Osam vekova vladavine Arapa, i veliki napredak srednjovekovne hrišćanske Španije, stvorili su neverovatnu mešavinu obe kulture, koje se oličavaju u španskoj tradiciji, hrani i raznim vidovima umetnosti. U okviru svakog grada možete videti građevine iz rimskog perioda, islamske palate i džamije, kao i srednjovekovne tvrđave. Pored svega ovoga, Španiju čine posebnom i njeni širom sveta poznati umetnici – Servantes, Goja, Dali, El Greko, Miro, Velaskez…

Južni i istočni deo Španije zapljuskuje Sredozemno more, na kojem se nalazi i jedna od najpopularnijih španskih regija, Kosta Brava, sa svojim biserom i turističkom prestonicom, Ljoret de Marom. Ljoret de Mar (Lloret de Mar), mali katalonski grad sa svojih 30 000 stanovnika, u sezoni se pretvara u turističku metropolu. Tokom letnjeg perioda u ovom interesantnom gradu, kojeg odlikuje veliki broj hotela i diskoteka, broj ljudi često dostiže 200.000, što i govori o njegovoj popularnosti.

Ljoret de Mar je osnovan tokom velikog napretka regije Kosta Brava, 70-tih godina prošlog veka. Uzrok napretku ove oblasti, je bio dolazak holivudske dive i tada zvanično najlepše glumice na svetu Ave Gardner. U ovoj oblasti Ava je snimila film „Pandora i leteći Holanđanin“, i uz pomoć njenog trećeg muža, Frenk Sinatre, podigla popularnost ove oblasti na najviši nivo. Nakon toga, Kosta Brava i Ljoret de Mar, nastavili su da se razvijaju svojim pravcem, pravcem jedne od najposećenijih regija u Španiji.

Trenutno, Ljoret de Mar se smatra najživljim mestom za odmor na ovom delu španske obale. Popularan je kod mladih od 18 do 30 godina, zbog velikog broja klubova, diskoteka i barova na plaži. Ipak, popularan je i kao porodično odmaralište, jer pruža dosta zanimljivih sadržaja za decu poput jednog od najvećih vodenih parkova u Evropi, vodenog zoološkog vrta i Univerzalovog parka Port Aventura. Pored dodatnih sadržaja, Ljoret de Mar ima svojih pet plaža sa ukupnom dužinom od 7 kilometara, i sve su dobitnice plave zastavice EEC. Plava zastavica garantuje da su voda, plaža i usluga na njoj odličnog kvaliteta. Sa prosečnih 22°C do 28°C leti, leškarenje na ovim plažama predstavlja zaista idealan odmor, tako da ovde već u aprilu počinje sezona sunčanja.

Reljefna kombinacija mora i planina, razlog je vrlo raznovrsne kuhinje. Od ribe i morskih plodova, pa sve do plodova iz vrtova i divljači, možete pronaći na trpezama mnogobrojnih hotela i restorana Ljoret de Mara. Piletina ili zečetina sa morskim plodovima, krompir sa pečenim gamborima i razni drugi delikatesi prikazuju tu zanimljivu kulinarsku kombinaciju. Naravno, kao i u svakom drugom delu Španije, najpoznatije jelo je paelja. Ali, u skladu sa prirodnim osobinama oblasti, ovde je najpopularnija paelja miksta, koja sadrži morske plodove i meso razne divljači. Uz lokalno piće kavu, pravi katalonski šampanjac, u velikom broju barova na plaži možete konzumirati i sangriu, koja se po pravilu služi u litarskim bokalima. „Krv bika“ (prev. sangria) će vam definitivno pokazati zašto se bikovi ražeste kada vide crvenu boju.