BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

BUDIMPEŠTA:

Budimpešta je glavni grad Mađarske i njen inustrijski, trgovački i saobraćajni centar. Nastala je spajanjem Budima i Obude na desnoj i Pešte na levoj obali Dunava. Nekada je na mestu starog i romantičnog Budima bio rimski grad Aquincum, osnovan 89godine, a na mestu Pešte Contra Aquincum. Mračna istorija grada vezana je za nacistički genocid protiv Jevreja u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Skoro trećina od 200 000 Jevreja je izgubila život. Danas u prestonici naših severnih suseda živi 1.8 miliona stanovnika. Ovaj grad često nazivaju “Kraljicom Dunava”, jer njena kultura osvaja I zavodi. Zgrade, mostovi, bulevari svedoci su burne istorije. Na svakom koraku oseća se romantična atmosfera koja daje Budimpešti pariski status među istočnoevropskim zemljama. Familijarnost evropske kulture prožete mađarskim ukusom očigledna je u zgradi Parlamenta, kafićima u Vaci ulici, mađarskoj kuhinji i tavernama(čardama). Posebnu atrakciju za turiste predstavlja vožnja brodićem po Dunavu i kupanje u nekom od turskih kupatila.

Stari grad Budim sa kaldrmisanim ulicama i malim živopisnim kućama, poznat je po istorijskom utvrđenju na brdu u kome su smešteni Kraljevska palata, muzej i galerije, Crkva Sv. Matijasa kao i bedemi Ribarskog bastiona.

  • Gelert brdo je mesto koje pruža najlepši pogled na grad. Brdo je dobilo ime po biskupu koji je Mađare od pagana preobratio u hrišćane. Statua biskupa je smeštena u podnožju brda, a na vrhu se nalazi Spomenik slobode ženska figura koja drži granu palme, simbol pobede, u znak sećanja na Sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine. Iza spomenika nalazi se utvrđenje- citadela. Ukoliko imate više slobodnog vremena, okupajte su u kupatilima iz turskog perioda najpoznatije je Gelert kupatilo u okviru Art Novo Gelert hotela, namenjeno državnoj eliti.
  • Tvrđava Kraljevske palate je smeštena na vrhu brda i bila je prvo sedište kralja Bele u XIII veku.  Zbog invazije Mongola sazidao je čvrsto utvrđenje za odbranu. Narednih sedam vekova bila je rezidencija kraljeva. Tvrđava predstavlja mešavinu arhitektonskih stilova gotike I baroka, pre svega. Kada uđete u palatu, možete videti nacionalnu galeriju, biblioteku i Ludvigov muzej.
  • Ribarski bastion je izgrađen 1905.godine na zidinama srednjevekovne tvrđave u neo-romanskom stilu. Gradski ribari su bili zaduženi za odbranu ove strane brda. Ukrašen je svetlucavo belim manastirom i stepenicama koje povezuju sedam kula koje simbolišu mađarska plemena koja su naselila karpatski basen u 9. veku. Iza bedema se nalazi statua konjanika Kralja Stefana, u spomen neuspeha mađarske nacije.
  • Matijas crkva je podignuta u čast kralja Matijasa, zaštitnika učenja I stara je oko sedam vekova. Krov joj je u raznim bojama, a celokupno je urađena u gotskom stilu. Danas se u crkvi održavaju koncerti sa orguljama, recitalima i horovima, zbog svoje sjajne akustike. Otvorena je od ponedeljka do subote od 9:00 do 17:00 časova, a nedeljom od 13:00 do 17:00 časova.
  • Stari jevrejski kvart i bivši geto smeštena je u okviru Erzebet grada. Velika sinagoga je urađena u vizantijskom stilu sa ciglama crvene plave i žute boje. . Fantastično osvetljena unutrašnjost i balkoni na zidovima su upotpunjeni Davidovom zvezdom a i tavanica je dekorisana zvezdama. Jevreji iz svih delova sveta dolaze ovde za Jevrejski festivale. U jevrejskom muzeju nalazi se Holokaust memorijalna soba, a u njoj je smešeno metalno drvo na kome je na svakoj grani ugravirano ime jedne žrtve nacizma.

 

 

Pešta je smeštena na prostranom i ravnom terenu i ona je komercijalna oblast grada. Odlikuje se modnim radnjama i ima karakteristične široke i žive bulevare. Njen Agasi bulevar je Šanzelize Budimpešte, oivičen tipičnim mozaikom arhitektonskih stilova, i zgradama sa ogromnim Trgom heroja na kraju.

  • Trg heroja je jedan od glavnih trgova u Budimpešti, koji se nalazi iza gradskog parka. Prilaz gradskom parku formiraju dve važne građevine, Muzej lepih umetnosti sa leve i Palata umetnosti sa desne strane. Drugi kraj trga se nastavlja u Andrašev bulevar čiji početak označavaju dve građevine koje zatvaraju trg – jedna stambena zgrada i srpska ambasada. Spomenik milenijumu je centralni deo trga i obeležje Budimpešte, sa statuama vođa sedam plemena koja su osnovala Mađarsku, a tu su i druge statue sa bitnim ličnostima iz mađarske istorije.

 

 

 

  • Lančani most, poznat po statuama lavova, bio je prvi most preko Dunava u ovom gradu. Danas čak devet mostova spaja Budim i Peštu. Lančani most su izgradili Vilijam i Adam Klark, koji su konstruisali i Londonski most. U podnožju mosta je kilometarska nula, polazišna tačka od Budimpešte u svim pravcima.

 

  • Zgrada Parlamenta sa svojim crvenim kupolama i belim kamenim mrežastim ukrasima je najupečatljivija zgrada gledajući sa Dunava. Kameni lavovi koji se nalaze na ulazu, dočekuju u unutrašnjost od mermera i zlata, sa statuama i stubovima, fantastičnim umetničkim ukrasima, uključujući i 1000 godina staru krunu prvog mađarskog kralja, a sve to se može videti u toku turističke ture. Otvoreno je: samo sa turističkom turom, od ponedeljka do petka od 10:00 do 14:00 časova, a subotom od 10:00 časova.

 

Kada obiđete neke od ovih znamenitosti i veče provedete u čardi uz živu muziku, prošetate Vaci ulicom i provozate se brodom Dunavom oko Margit Szigeta, poželećete da se vratite u Budimpeštu i ponovite užitak o kome ste prethodno mogli samo da sanjate…

Beč:

Grad sa istorijom dugom četiri milenijuma, čime ovo područje predstavlja jedno od najstarijih ljudskih naseobina na svetu, a sam grad jednu od najstarijih metropola u “srcu” Evrope, vekovima je kreirao politiku kontinenta. Beč, carski grad i mesto na kome su ukrštene različite kulture, bio je sedište imperatora Svetog rimskog carstva, prestonica Austrougarske monarhije I krajem XIX veka četvrti grad po veličini na svetu (2 miliona stanovnika)

Muzička prestonica sveta je epitet koji je Beč dobio zahvaljujući  velikim kompozitorima kao što suMocart, Betoven, Brams, Štraus. Ne možete ostati ravnodušni pred zvucima uspavanki i valcera. Danas bečki filharmonijski orkestar i Državna kuća opere pomažu da se održi živom gradska reputacija nudeći puno performansa klasične muzike, više nego bilo koji drugi grad na svetu.

Beč je sinonim za kremaste kolače i kafice dok uživate u pevanju Hora Bečkih dečaka.

Većina gradskih atrakcija za turiste je u okviru velikog gradskog jezgra koje je nekada bilo zatvoreno gradskim zidinama. Zidine su zamenjene sa Ringeštrase, kružnim putem.

Šenbrun palata je nekada korišćena kao letnja rezidencija Habsburgovaca.  Sjajna galerija baroknih i rokoko državnih soba kao i poznatih fresaka na plafonu Velike galerije i u Holu ogledala, gde je Mocart nekada svirao, nikoga na ostavlja ravnodušnim. Ogromne bašte su privlačne i meštanima i turistima, uključujući i  zološki vrt i lavirint. U toku letnje sezone ovde se održavaju koncerti klasične muzike.

Dugogodišnja prestonica Habzburške monarhije ostavila je traga na građevinama grada. Imperijalna palata (Hofburg) je šest vekova bila dom vladara. U okviru palate se nalaze 22 odvojena muzeja, Nacionalna biblioteka, Augustijanova crkva, španska škola jahanja i kraljevska kapela. U Trezoru je smeštena kolekcija juvelirskih kruna, između ostalog i kruna svetog Stefana iz XII veka. Palata je otvorena svakog dana od 9h do 17h.

Muzej lepih umetnosti je jedan od najbogatijih na svetu sa kolekcijom iz doba starog Egipta, antičke Grčke i Rima, renesanse i baroka. Tu se nalaze dela Rubensa, Refaela, Ticijana, Rembranta… Otvoren je od 10h do 18h svakog radnog dana.

Španska škola jahanja u Beču je najstarija i poslednja škola jahanja u svetu u kojoj se klasična dresura konja još uvek praktikuje u svojoj posebnoj formi. Lipicaner konji, koji su originalno španski se gaje ovde. Konji izvode svoje performanse u Zimskoj školi jahanja, koju je oformio vladar Karl VI.. Najjednostavniji način da vidite konje je u njihovoj trening sezoni. Ulaznice su dostupne jedino na ulazu. Tu je smešten i Lipicana muzej, koji prikazuje istoriju škole.

Radno vreme muzeja je od 9h do 18h časova a trening sezona od utorka do subote od 10:00 do 24:00 časova.

U Bečkoj šumi nalazi se Veliki točak sličan onom u Londonu. Točak sa svojih 15 gondola ide oko 20 minuta ukrug i pruža predivan panoramski pogled na grad.

Ljubitelji klasičnog zvuka, baroka, jahanja konja, vrata austrijske prestonice na Dunavu su otvorena za vas. Dođite, slušajte, pevajte, jednom rečju uživajte!!!