BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

KAMBODŽA

Dobrodošli u carstvo bogova, Angkor Vat. Zahvaljujući i inspirativnoj i depresivnoj istoriji Kambodža isporučuje poklon za avanturističke posetioce. Savremena Kambodža je deo moćne Crvene imperije koja je tokom perioda Angkore vladala i mestima koja su danas Laos, Tajland i Vijetnam. Ostaci ovog carstva se mogu videti na hramovima i spomenicima. Ovo je mesto gde možete iskusiti ritam ruralnog života, pejzaže blistavih pirinačnih polja, tropske divljine koje pružaju dom divljem svetu. Uprkos tome što im se svetsko čudo nalazi u dvorištu, riznica Kambodže je i njen narod, koji se godinama bori sa siromaštvom i političkom nestabilnošću. Zahvaljujući neraskidivoj vezi duha i zaraznog optimizma, njihovi osmesi u uvek bili netaknuti. Nijedan posetilac ne odlazi bez mere divljenja i ljubavi za stanovnike ovog enigmatičnog kraljevstva.

Pnom Pen– živahni glavni grad Kambodže. Grad odiše pokrajinskim šarmom, mirnim francuskim kolonijalnim gradnjama i drvoredima na bulevarima usred monumentalne Angkorian arhitekture. Pnom Pen je prava oaza u odnosu na savremenost drugih azijskih prestonica. Mešavina azijske egzotike i čuveno Kambodžansko gostoprimstvo čeka na Vas.

Šta videti:

Toul Sleng–  sada muzej, bivša gimnazija koja je korišćena kao zloglasni zatvor od strane režima Crvenih Kmera. Toul Sleng znači brdo otrovnog drveća.

Kraljevski dvor– kompleks zgrada koja služe kao kraljevska palata kralja Kambodže.

Srebrna pagoda– nalazi se na južnoj strani kraljevske palate. Zvanični naziv hrama je Preah Vihear Preah Keo Morakot.

Polja smrti– mesto gde je veliki broj ljudi ubijen od strane Crvenih Kmera tokom vladavine od 1975. do 1979. odmah po kraju kambodžanskog građanskog rata.

Nacionalni muzej– najveći muzej istorije u Kambodži.

Centralna pijaca– izgrađena 1937. u obliku kupole sa četiri ruke.

Wat Botum Vatheyi– hram osnovan od strane kralja Ponhea. Jedna je od najvažnijih pagoda u Pnom Penu.

Siem Reap– šarmerski grad sa starim francuskim trgovačkim kućama, senovitim drvoredima na bulevarima i sporim rekama. Međutim, Siem Reap sada broji i mnoge restorane, odmarlaišta, prodavnice i galerije koje čine mali grad novim ostrvom luksuza.

Šta posetiti:

Angkor Vat– najveći hindu hram na svetu. Hram je u stilu arhitekture Kmera i predstavlja simbol Kambodže.

Angkor nacionalni muzej– muzej pokriva istoriju Angkora i kulture Kmera.

Wat Bo– jedan od najstarijih hramova, predstavlja kontrast između najstarijeg i blistavog umetničkog dela.

Angkor Thom– bio je zadnji glavni grad Kmerskog carstva.

Wat Damnak– pruža posetiocima dublje razumevanje Crvene kulture, u lepom jedinjenju sa bibliotekom.

Kambodžansko kulturno selo– tematski par i muzej.

Ne propustiti u Kambodži:

Sihanukvil– primorski grad sa najpoznatijim plažama u Kambodži. Ovo je mesto da se opustite na plaži, uživate u svežim okeanskim i morskim plodovima, ronilačkim izletima.

Bajon– poznat je po svojim ogromnim kamenim licima. Hram je okružen sa dva zida, koji imaju izuzetnu kolekciju scena legendarnih istorijskih događaja. Postoji oko 11,000 izrezbarenih figura na preko 1,2 kilometra zida.

Banteay Chhmar– jedan od nacionalnih blaga Kambodže. Ovo je dragocena i nezamenljiva kulturna baština Crvenog naroda. Postoji bezbroj budističkih slika i iznenađujućeg reljefa Angkoranskog doba koji predstavljaju značaj ovog hrama. Za 800 godina hram je ostao neotkriven i uglavnom netaknut.

Preah Khan– budistički kompleks, izgrađen u 12. veku od za vreme vladavine kralja Džaja Varmana VII. Kralj je hram posvetio svom ocu.

Banteay Srei– kompleks posvećen hindu bogu Šivi. Banteay Srei znači žena i veruje se da su reljefi na ovom hramu toliko osetljivi da bi mogli biti samo isklesani rukom žene. Rezbarije na centralnim zgradama prikazuju prizore iz drevnog indijskog mita.