BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

NJUJORK:

“New York, New York’’, inspiracija, fascinantna šarmantnost, velika svetla, betonska dzungla u kojoj se prave snovi, koketan, beskrajno privlačan, od svog nastanka, pa sve do danas. Bilo da su u pitanju naša sećanja iz filmova uz koje smo odrasli, sve ono što nam se manje vise nametalo, NY ne možemo zameriti. Upravo sve ono što smo do posete NY mogli da vidimo i istražimo, oblakodere sa Menhetna, zavodljiv izlog Tyffany and co., žuti taksi, koji nonšalantno prelazi preko kanalizacije iz koje kulja dim, Central park u kom su mnogi umetnici našli svoju inspiraciju, gde I danas možete da se provozate kočijama. Bilo koje godišnje doba da je u pitanju, nikada nije izgubio svoje zaljubljenike I pored njih uvek dolaze novi doseljenici I turisti. Država, grad, ostrvo, velika jabuka, posebna od svih, izdvojeno, samouvereno, dostojanstveno stoji na svom mestu, raširenih ruku pozivajući sve nas da napišemo novu knjigu, kompoziciju, pesmu, vidimo nove boje, osetimo nove mirise, vidimo nova lica u milionskom broju, upoznamo dobre prilike, osetimo nonšalantnost u vazduhu koja nas nosi svakim korakom po mekom betonu, ili ipak, ne manje bitno, upotpunimo foto album sa svetskim znamenitostima, dragocenim trenutcima.

Uz slabu konkurenciju, najzabavniji grad na svetu, istorijsko ispunjeno mesto koje zauzima veliku romantičnu privlačnost za posetioce. Lutanjem ulicama, naći ćete se između zgrada, ikona današnjeg doba I gubljenju pogleda u treptavim svetlima koja se nikada ne gase.

NY, grad koji će uvek nuditi veliki broj znamenitosti I aktivnosti, takođe, imate posla sa velikim gradom, a u zavisnosti od prioriteta I želja oko obilaska I posete svih mesta koje ga čine tako posebnim, trebalo bi napraviti listu I plan, kako ne bi gubili vreme ili jednostavno proveli ceo odmor besciljno se mimoilazeći sa svim mestima, građevinama koje čine NY takvim kakav jeste.

Uže gradsko jezgro se sastoji od pet gradskih opština: Brooklin, Bronx, Manhattan, Queens, i Staten Island od kojih bi svaka po svojoj veličini mogla da bude zaseban grad. Njujork je grad koga mnogi nazivaju glavnim gradom Sveta, u centru je medjunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, da bi mu 1664. godine Britanci dali ime koje nosi i danas – New York (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Takodje je i sedište  velikih muzeja, galerija, medjunarodnih korporacija, najveće svetske berze kao i sedišta Ujedinjenih nacija.

Današnji simboli NYa su: Wall Street, Kip slobode, Bruklinški most (prvi noseći most na svetu koji spaja Menhetn I Bruklin), Empire State Building (nekada najviša zgrada sveta visoka 381 metar), Chrisler Building itd. Nekada je to bio i svetski trgovinski centar, koji je srušen u terorističkom napadu 11. septembra 2001.

Poznata mesta su  Peta avenija sa radnjama svih svetskih brendova, Times Square, Central park, Metropolitan muzej, China Town (kineska četvrt), Little Italy (mesto osnivanja čuvenih bandi sa početka 20. veka, a danas četvrt prošarana brojnim restoranima italijanske kuhinje)   i  Broadway bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u čijem se centralnom delu (Midtown) nalaze mnoga pozorišta.

Prvo mesto na listi bi svakako trebalo da bude Times Square, nazvan po sedištu NY Times-a, a od samog imenovanja čini zapadni deo komercijalnim područjem Menhetna. Preplavljen reklamama koje izazivaju slatku vrtoglavicu, naslagane jedna preko druge. Times square je najprimamljivije mesto na svetu kada je doček nove godine u pitanju, upućujući na tradiciju okupljanja svih građana, uz poznate ličnosti koje su zadužene da zabave posmatrače,a svake godine, tačno u ponoć, milioni pogleda prate spuštanje velike novogodišnje lopte sa vrha zgrade. Times Square je brzo sazreo u kulturno središte puno pozorišta, muzičkih dvorana I luksuznh hotela. Ovo mesto bi moglo biti okarakterisano New Yorškom Agorom.

Postoje mesta koja morate posetiti da biste imali pravo da kažete da ste videli New York. U uži krug svakako ulazi Soho, jedno od najpopularnijih naselja Menhetna. Poznat po svojim modnim buticima, ekskluzivnim restoranima, umetničkim galerijama. Soho se proslavio kao naselje za umetnike tokom ’60-ih I ’70-ih godina prošlog veka, kada su jeftini prostori ukinuli pogone fabrika konvertovane uz pomoć umetnika u potkrovlja I studijima koji su izazvali da se ovo susedstvo podigne na društveno-ekonomsku skalu. Zove se Soho, jer je locirano na području južno od Hjuston ulice, u odnosu na Soho u Londonu.

Idući dalje, bitna stanica je glavni prolaz na Menhetnu- Peta Avenija. Prolazi kroz srce Midtauna I duž istočne strane Central parka,a zbog skupog pogleda na park i istorijskih zdanja duž njenog toka, ona nosi titulu simbola bogatog New York-a. Ovaj deo grada je poznat i kao Upper East Side. Peta avenija je takođe linija koja deli istočne i zapadne ulice na Menhetnu.

Empire State Building, deveta najviša zgrada na svetu, uzima svoje ime po nadimku države New York, ujedno je I najviša zgrada u gradu. Američko društvo inženjera ju je proglasilo kao jedno od sedam svetskih čuda, to bi bio dovoljan  razlog da je posetite.

Madison square garden ukoliko ste ljubitelji sporta, jedan od bitnih momenata je I ovaj dom Knicks-a I New York Rangers-a, profesionalnih, globalno poznatih sporstkih timova koji su domaćini baš na ovom mestu.

Nezaobilazna je I Park Avenija, bogatog ugleda, a razlog tome je činjenjica da seče Upper East Side, najelitniji deo New York-a.

Već spominjan, Central park, jedan od najvećih urbanih parkova na svetu, smešten u opštini Menhetn. Oaza za duge šetnje, inspiraciju, pri svom estetskom savršenstvu, Central park se pojavljuje u mnogim filmovima i televizijskim emisijama, koje su ga učinile svetski poznatim.

Statua slobode, za mnoge imigrante koji su se doselili iz Evrope u New York, bila je prva slika koju su videli u SAD. Statua je bila poklon od francuske vlade za stogodišnjicu nezavisnosti Amerike. Lice statue podseća na lice majke njenog dizajnera, a po priči telo je po merama prostitutke koju je poznavao. Kruna statue ima sedam šiljaka, koji simbolizuju sedam mora preko kojih se širila sloboda. U levoj ruci, držeći tablu o deklaraciji nezavisnosti I u desnoj sa bakljom koja simbolizuje prosvetljenje, statua je jedno od najvećih svetskih estetskih savršenstava.

Most koji je uzeo najviše pažnje javnosti je Bruklinski most, koji spaja Menhetn I Bruklin. Gradjen 14 godina, pri tom ne dozvolivši svom tvorcu da ga potpunog vidi. Njegova gradnja je uzela ne samo život njegovog tvorca, već I desetine radnika, što se ne može zameriti samom mostu, koji uprkos velikim žrtvama I danas stoji pravo, ispunjavajući svoju svrhu, kako estetski, tako I praktično.

Ukoliko ste ljubitelj muzike, ne bi trebalo da promašite Carnegie Hall, prestižno koncertno mesto u New Yorku, koje je po svojim predispozicijama najznačajnije mesto kako za klasičnu, tako i za popularnu muziku u SAD, a pored svoje lepote, poznat je i po savrsenoj akustici.

Na listi, ukoliko ste ljubitelj umetnosti, trebalo bi da znate da se pored Metropolitan museum of art(MET), Museum of modern art(MOMA), Lincoln center of the performing arts i Brooklyn museum ne prolazi tek tako, kao ni METa, sa vise od dva miliona dela koja obuhvataju hiljade godina umetnosti. Za otvaranje MOMA muzeja, zaslužna je porodica Rokfeler zbog čijeg su budućeg uticaja dela Van Goga našla svoj put do slave.

New York sam po sebi, pored znamenitosti i legendarnih građevina nudi i bogat izbor mesta za noćni provod, konceptualnih kafeterija, galerija, prodavnica… jer grad nikada ne spava, a vi imate taman toliko vremena da sve posetite, ispunite životno iskustvo koje nema cenu.

MEKSIKO

Meksiko je država koja se nalazi u južnom delu Severne Amerike, između SAD na severu, Meksičkog zaliva na istoku, Belizea i Gvatemale na jugu i jugoistoku i Tihog okeana na zapadu i jugozapadu.

Meksiko je deo Severnoameričkog kontinenta, dok se njegov južni deo smatra delom srednjoameričke prevlake. Meksiko ima površinu od 1.972.540 km², dužina morskih obala je 12.540 km. Najveći deo Meksika je visoravan oivičena visokim planinama Zapadne, Istočne i Južne Sijera Madre. Severni deo Meksika je ujedno i najširi deo teritorije Meksika. Tu se pružaju planinski lanci Zapadna Sijera Madre i Istočna Sijera Madre, koji između sebe zatvaraju središnju visoravan Mesetu. Tu se još nalaze i vulkani Nevado de Toluka (4.578 m),Popokatepetl (5.452 m), Orizaba (5.700 m) i dr. U južnom delu Meksika nalazi se dolina reke Balsas koju sa juga zatvara gorje Južna Sijera Madre i gorje Čiapas. Meksiku pripadaju dva poluostrva: Jukatan na istoku i Kalifornija na zapadu. Najveće reke u Meksiku su Santijago i Balsas. U središnjoj zavali nalazi se nekoliko jezera: Čapala, Kuiceo i druga. Najveći gradovi Meksika su Grad Meksiko sa svojim satelitom Ekatepek de Morelos, Gvadalahara, Puebla, Sjudad Huarez, Tihuana, Monterej i Leon.

Ciudad de Mexico( Meksiko Siti)

Svoj glavni grad Meksikanci najčešće nazivaju México ili El D.F.(“El De Effe”). Dakle, kad se kaže Meksiko, uobičajeno je da se to odnosi na grad, kad piše Mexico D.F. – Distrito Federal reč je o federalnom distriktu Federalne države Meksiko. Mnogo ređe, i gotovo isključivo u službenim dokumentima  se spominje La Ciudad de México. Zemlja, odnosno država Meksiko je dobila ime po glavnom gradu ali je njeni stanovnici retko nazivaju México, uglavnom kažu La República ili jednostavno La Patria (Domovina). U svetu se često, pogrešno, koristi engleski naziv Mexico City.

Grad Meksiko je podijeljen na 16 gradskih krugova: Álvaro Obregón, Azcapotzalco, Benito Juárez, Coyoacán, Cuajimalpa, Cuauhtémoc, Gustavo A. Madero, Iztacalco, Iztapalapa, Magdalena Contreras, Miguel Hidalgo, Milpa Alta, Tláhuac, Tlalpan, Venustiano, Carranza i Xochimilco.

Zahvaljujući svom dosta visokom položaju grad se nalazi u području umerene klime.   Prosječna godišnja temperatura iznosi 16,5 stepeni celzijusa, a prosecna kolicina padavina je 894 milimetara. Najtopliji mesec je maj s prosekom od 18,6 stepeni celzijusa, a najhladniji decembar i januar sa 13,8 stepeni celzijusa.

Grad se smestio na južnom kraju 60 km duge i 100 km široke Meksičke doline koja se nalazi na prosečno 2.308 m nadmorske visine i sa tri strane je okružena brdima, između ostalog sa vulkanima blizanicima Popocatepetl i Iztaccihuatl kao i sa Sierra Nevadom.  Federalni distrikt ima površinu od 1.479 km2. odručje metropole „Zona Metropolitana de la Ciudad de Mexico“, u kojeg pored glavnog spadaju još i 34 druga grada i okoline, ima površinu od 4.986 km2. Ovo je područje koje podseća na udubljenje koje  je već vekovima središte zemlje, davno pre nego što je moglo biti i reči o nekoj meksičkoj naciji. Dolina je nekada bila ispunjena nizom jezera ali su ih Španci uglavnom isušili. Hteli su smanjiti opasnost od poplava nakon letnih kiša, i povećati površinu za naseljavanje. Međutim, teren je u gradu još uvek mekan pa grad Meksiko tone godišnje oko 25 cm.

 

KANKUN

 Kankun se na obali Karipskog mora, na poluostrvu Jukatan, u saveznoj državi Kintana ro u jugoistočnom Meksiku. Kankun je poznato turističko mesto širom sveta, I za njega se kaže da je ‘’grad koji nikad ne spava’’, i u njemu živi malo manje od 900 hiljada stanovnika., iako je pre 40 godina ovaj grad brojao svega 120 stanovnika! Mesto se sastoji iz dva odvojena dela, koja su potpuno različita: gradske i hotelske zone. Godišnje u Kankunu stigne oko 4 miliona ljudi, koji se smeste u neke od mnogobrojnih hotela, koji su smešteni u hotelskoj zoni, koja je duga 20 km, ima oblik broja 7 ,a sa kopnom je povezan mostovima. U njoj se nalaze ruševine El Rej, jedan od ostataka civilizacije Maja.

Sa maksimalnom dnevnom tepmeraturom od 32 stepena leti, tirkizno plavim morem i belim peskom, i ludim noćnim provodom,  predstavlja ‘’nešto najbliže što se može prići raju’’.

Bez obzira da li išli u neki od luksuznih hotela, ili u one hotele sa manje zvezdica, nećete imati problema, jer je u svim hotelima savšena usluga, a gost i čistoća su im na prvom mestu.

Tržni centri sadrže opremu najpoznatijih svetskih proizvodjača,a suveniri koštaju i do 10 dolara.

Pored toga što je noćni provod nezaboravan, ni danju Vam neće biti dosadno. Skijanje na vodi, golf I tenis tereni, ronjenje, kajak, kokteli, druženje sa delfinima I alkulama, učiniće Vam dan možda zabavnijim od noći.

Iako se grad nalazi na udarnom području uragana, samo su uragan Gilbert (1988) i uragan Vilma (2005), koji je napravio štetu izmedju 5 i 8 milijardi američkih dolara, odnevši sa sobom 3 žrtve i ostavivši 13 km plaže svedenih na gole stene.

Nacionalni park Tulum 

Nacionalni park Tulum domaćin je istoimenom gradu Maja, a prevedeno značenje grada je zid. Opasan sa tri strane zidinama visokim 6 metara, sa 5 kapija, dok je sa četvrte strane otvoren prema moru, ovaj bivši grad predstavlja izuzetak, s’ obzirom da Maje svoje gradove nisu branile zidinama. Sveto jezero Senota nalazi se u blizini severnog zida, odakle su se stanovnici grada dobijali pijaću vodu, dok se na jugozapadnom i severozapadnom delu zida nalaze kule osmatračnice. Ovaj grad izgradjen je od kamena sa ovih prostora pre 4.00 godina, i u to vreme je u njemu živelo 10.000 stanovnika.Najveća gradjevina grada je Zamak koji sadržifigure I maske božanstava koje simbolizuju Veneru i zalazak Sunca. Hram sa dobro očuvanim freskama privlači pažnju turistima. U podnožju grada nalazi se nekoliko manjih plaža,a sa najviše tačke grada pruža se neverovatan pogled na Karibe.

Playa Delfines – Prelepa, nerazvijena, divlja plaža, sa koje se pruža nezaboravan pogled na hotelsku zonu Kankuna

Interactive Aquarium – Akvarijum u kome posetioci mogu videti i dodirnuti morske ježeve, plivati sa delfinima, a oni sa najviše hrabrosti mogu hraniti ajkule dok su zaključani u podvodnom kavezu

Coba ruins – Ove izolovane Indijanske ruševine, kilometrima udaljene od civilizacije, ostaci su jednog od najvećih gradova Maja

Exotic rides Mexico – Nagazite do daske najbolje i najlepše automobile sveta (Ferrari, Lamborghini,itd) na trkačkoj stazi u Kankunu

Fish spa Mexico – Masaža koju će Vam umesto čoveka, pružiti Garra Rufa ribica, poznatija kao ‘’Riba doktor’’, jer se ove ribica hrane mrtvim delom kože. Nežno otklanjajući mrtve ćelije iz spoljašnjeg sloja kože, bez dodirivanja unutrašnjih slojeva,ujedno proizvodeći mikro masažu koja aktivira cirkulaciju krvi i olakšava regeneraciju zdrave kože. Novi slojevi kože su nakon toga sjajni, glatki i zdravi. Masaža traje najmanje 30 minuta dok je Vaše telo postavljeno u udobnu fotelju, 150 Garra Rufa ribica će brinuti o Vašem telu, a postoji mogućnost masaže celog tela, gde oko 800 Gara Rufa ribica obavlja posao.

 

Playa del Carmen

 

Meksičko odmaralište Playa del Carmen nalazi se na obali Karipskog mora, duž Rivijere Maja na poluostrvu Jukatan, u meksičkoj državi Kinta Ro. Playa del Carmen je mali, prijateljski grad koji leži direktno na dugim, belim, peščanim plažama prepunih palmi, naspram kristalno jasnih plavih voda Kariba. Nekadašnje ribarsko selo je sada takozvani ’’raj Kariba’’ i savršeno mesto za odmor, ne samo za ljude koji traže dobar party i kupanje, već i za ronioce, surfere i morske ribolovce.

Sićušne prodavnice na svakom koraku su, koje su deo tradicije u svakom meksičkom gradiću, nude  niz različitih proizvoda. Paralelno sa očaravajućim šetalištem duž plaže i svetionikom, koji je postao simbol grada, nalazi se Quinta Avenida (Peta Avenija), koja je prepuna prodavnica i mesta za izlaske. Bezbroj prodavnica stoji izmedju živopisnih restorana i prelepih barova, koji noću privlače kako turiste, tako i meštane. Barovi na plaži privlače ’’noćne ptice’’ u velikom broju sa svojim hladnim pićima i elektro muzikom. Nakon toga, party manijaci mogu provesti noć plešući pod zvezdama u klubu Blue Parrot.

Putovanje u Tulum, bivšu luku u naselju Maja, odlazak iz Playa del Carmen-a, i poseta kompleksu hramova  Castillo, koji oduzimaju dah, izgradjenom na oštrim stenama pored tirkiznog mora, su nešto što stvarno treba videti…

 

Rancho Baaxal – Smešten na oko 15 minuta severno od Playa del Carmen, u džungli duž čuvene Maroma plaže, Rancho Baaxal Vam nudi ture jahanja. Primaju se samo male grupe, jer su trodnevne ture i ’’Full moon ride’’ (jahanje kada je pun mesec) su ograničene na 6 ljudi. Ovo je idealno putovanje za grupu prijatelja, a kada Vas jahanje kroz džunglu izmori, možete galopirati na plaži ili se osvežiti pićem tokom kratkog odmora na bajkovitom pesku.

Xcaret Eco theme park– Na samo sat vremena vožnje južno od Kankuna i 15 minuta od Playa del Carmen-a, nalazi se Xcaret ,tzv ’’Meksički sveti raj’’, jedan od najpopularnijih Eko parkova na Rivijeri Maja. Legenda govori da su Maje ovo mesto koristile da se ovde kupaju kako bi očistili njihove umove i tele pre odlaska na obližnje ostrvo Cozumel, gde bi se divili boginji plodnosti, Ixcel.

Bonanza Ranch – Bonanza ranč pruža jahanje obalama plaže i kroz džunglu

Rio secreto – Spustite se dole u rupu u zemlji u kojoj se nalazi drveće jutinga pod čudnim uglovima, a vinova loza prekriva svaki pedalj šume ispod, dok svetlo polako nestaje kako se Vaša tura spušta u srce Meksika. Prizor koji uliva strahopoštovanje, gde se stalaktiti naziru u dnu kako se spuštate sve dublje i dublje, dok na kraju ne skliznete u kristalno bistru voda koja teče kroz lavirint. Nakon neodredjenog vremenskog perioda, pojavićete se na drugom mestu u šumi. Hodajte, plivajte, plutajte, pored neverovatnih znamenitosti, gde je razgovor zamenjen ćutanjem iz strahopoštovanja prema neverovatnoj snazi prirode.