Malezija je država koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji i podeljena u 13 federalnih država i teritorija. Ukupno ima 28 miliona stanovnika. Glavni grad je Kuala Lumpur sa 3,5 miliona stanovnika. Malezija predstavlja mix različitih rasa i kultura: Maležana, Indusa, Kineza, i ostalih etničkih grupa koji žive medjusobno u harmoniji. Stanovništvo je pretežno muslimanske veroispovesti – 60 %, hindu – 18 %, Budista – 15 % i hrišćana – 5 % i ostalih.  Multikulturalizam nije od malezije napravio samo gastronomski raj već je napravio od nje i dom, za stotine živopisnih festivala. Jedna od najvećih malezijskih atrakcija su upravo ekstremni kontrasti, fantastični neboderi a s druge strane sojenice, Urbani gradovi i divlja priroda sa močvarama i mangrov šumama. Ukoliko želite da upoznate Aziju, Malezija je po nama prva destinacija koju valja posetiti, baš zbog toga što predstavlja Aziju u malom.

Langkawi – arhipelag koji čine 99 tropska ostrva nalazi se na severozapadu Malezijskog poluostrva. Najveće ostrvo poznato pod imenom Pulau Langkawi. Prirodni raj ne može se uporediti ni sa jednim tropskim ostrvom u jugoistočnoj Aziji. Lepe peščane plaže i čista smaragdna voda oko ostrva, savršeni su za sportske aktivnosti i rekreaciju. Raznovrsan i bogat podvodni svet u vodama ovog arhipelaga nudi mogućnost za uživanje u snorklingu i ronjenju. Langkawi je sa svojim nacionalnim parkovima pod zaštitom UNESCO-a, zbog svog geološkog nasledja, mnoštva pećina i fosila koji su pronadjeni na ovom 500 miliona godina starom arhipelagu.

Langkawi je savršen, na njemu možete uživati, radili sve i svašta ili ništa, bilo da uživate u prirodi i raznoraznim aktivnostima u prirodi bilo da se izležavate na plaži i uživate u suncu.

Aktivnosti na ostrvu:

–                                  Uživanje na plažama: Panta Kok, Cenang i Tengah su najleše plaže na Pulau Langkawi. Pored kupanja i uživanja na suncu, na plažama se nudi širok spektar vodenih sportova (skuteri, kajak, pedalina, wind sufring…), veliki broj kafića i restorana koji nude raznoliku hranu svih svetskih kuhinja, živu svirku i fantastičnu atmosferu.

–                                 

Obilazak arhipelaga brodićima: predstavlja sjajan način da se opustite i uživate u pejzažu koji oduzima dah. Ukoliko se odlučite da na ovaj način provedete odmor odvojite nekoliko dana za obilazak najlepših ostrva Langkawi-ja. Ture sa brodićima traju od 4 do 5 sati. Postoji mogućnost za organizovanjem večernjih vožnji gde možete uživati u zalasku sunca uz šarene koktele.

–                                  Marine park Pulau Payar: je udaljen 19 nautičkih milja od Langkawi-ja i čini ga nekoliko ostrva sa nestvarno lepom vegetacijom i veoma bogatim podvodnim svetom. Pulau Payar je najpoznatije ostrvo čije vode su idealne za snorkling, ronjenje i plivanje. Šareni korali, tropske ribice i rakovi nabaciće vam osmeh na lice. Neponovljivo iskustvo i atrakcija, koju možete doživeti jeste i plivanje sa ajkulama.

–                                 

 Kilim geoforest park: Nudi nezaboravno iskustvo za prave avanturiste. Kilim obuhvata površinu od 100 kvadratnih kilometara i karakterističan je po zakonom zaštićenoj mangrov šumi, izolovanim plažama sa belim peskom i plavim lagunama. Možete se ukrcati na brodić i krenuti u obilazak mirnom rekom. Celim putem bićete izloženi predvnim ekosistemom i videćete: iguane, komodo guštere, orlove, krabe, okruženi mangrov močvarom i formacijama vertikalnih stena sa mnoštvom majmunčića. Obavezno posetite Bat cave (pećinu slepih miševa) kao i farmu riba gde će vam ljubazni domaćini objasniti koje sve vrste riba možete naći u ovim vodama. Nakon ribarskih farmi dolazi se do ušća reke u more i ponovo ispred vas videćete panoramu načičkanu ostrvcima i ribarskim brodićima. Kupanje na pustim plažama.

–                                  Vodopadi: – Na Pulau Langkawi možete posetiti nekoliko vodopada i kupati se u njima, od kojih su najpoznatiji: Telaga Tujuh, Durian Perangin i Temurun vodopad. Vodopadi su lako dostupni – nakon kraćeg trekinga kroz tropsku šumu i džunglu, uz cvrkut ptica, dolazi se do uredjenih mesta za piknik i odmor.

–                                  Žičara i most (Cable car): Uživajte u vožnji žičarom do vrha Gunung Mat Chincang. Prelep pogled na Andamansko more i arhipelag Langkawi. Na visini od 1000 metara nalazi se i most dugačak 125 metara. Most predstavlja fascinantno inženjersko dostignuće. Šetnju po ovom mostu nikada nećete zaboraviti.

–                                  

Podvodni svet (Underwater world): Posetom ovoj atrakciji bliže ćete se upoznati sa podvodnim svetom koji obitava u vodama Langkawija. Underwater world je najveći i najpoznatiji akvarijum u jugoistočnoj Aziji.

–                                  Wild life park: Park je dom za preko 2500 ptica i više od 150 retkih vrsta ptica i životinja. Predstavlja prvi pokriveni animal park u Aziji.

–                                  Orijentalno selo: U orijentalnom selu možete kupovati tekstil, stvari tipične za ovo podneblje kao i začine i predmete za kuhinju. Selo predstavlja novi koncept duty free kupovine koja je smeštena u posebnom resortu. Pored kupovine postoje i restorani gde možete probati neke od rethih i zaboravljenih azijskih specijaliteta.

–                                  Galeria Perdana: U njoj možete videti preko 2500 unikatnih predmeta koje je bivši premijer Malezije dobijao na poklon. Izložba sadrži predmete od kristala, drveta, kože, srebra, keramike i stakla. U Galeriji Perdana takodje možete videti i Islamsku umetnost i rukotvorine, tekstil i oružje.

–                                  Muzej umetnosti i rukotvorina (Craft Complex): Kako i sam naziv kaže, ukoliko ste zainteresovani za kupovinu rezbarija i rukotvorina i želite da ponesete kući nešto autentično Maleezijsko – Craft Complex je pravo mesto za vas.

–                                  Pecanje: Ukoliko ste zaljubljenik u pecanje Langkawi je idealno mesto za vas. Fishing trips: Brodićem oko ostrva i more prepuno ribe garantuje dobru zabavu.

–                                  

Treking: Veliki broj uredjenih staza na ostrvu za treking zadovoljiće sve koji vole ove aktivnosti. Šetajte se po tropskoj šumi i stopite se sa džunglom i osetite mir i spokoj. Odmor za dušu i telo.

–                                  Mardi Agro Park: predstavlja poljoprivredno tehnološki informativni centar sa eksperimentalnim laboratorijama i plantažama od preko 20 vrsta sezonskog i ne sezonskog voća. Možete prilikom obilaska parka da kupite sveže voće i povrće.

–                                  Masaže: Na svakom ćošku nailazićete na razne vrste masaža, od Tajlandskih, indonežanskih, ajurveda masaža i kineskih. Preporučujemo da probate sve.

–                                  Šoping: Langkawi je duty free area. Moderni tržni centri i prodavnice, bazari nude široki spektar robe od parfema, kozmetike, produkta od kože, sportske garderobe, nakita, konfekcije, pića i cigareta, elektronike i svega što vam padne na pamet… i to sve po cenama bez poreza. Idealno za šopingholičare!