BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

KUBA

REPUBLIKA KUBA je država i intrigantan arhipelag u severnim Karibima, između SAD- a i Bahama na severu, Kajmanskih ostrva i Jamajke na jugu, Meksika na zapadu i Atlantskog okeana na istoku . Njen najveći deo čini Ostrvo mladosti , površine oko 111000 kvadratnih km što je otprilike 2/3 teritorije Floride. To je ujedno i najveće ostrvo u Antilskom arhipelagu. Podeljena je na 15 pokrajina i 169 opština uz jednu specijalnu opštinu- Isla de Juventud. Zvanični jezik je španski, iako većina Kubanaca koji su zaposleni u oblasti turizma veoma dobro govori engleski jezik.

HAVANA je glavni grad Kube sa 2,2 miliona stanovnika i četvrti je najveći grad na Karibima. U Staroj Havani je sačuvan veliki broj građevina iz doba španske kolonizacije, epoha baroka,neoklasicizma iart deko-a. Havana na UNESKO-voj listi Svetske baštine.

DEMOGRAFIJA I RELIGIJA Do prve polovine šesnaestog veka Kubu su naseljavala domorodačka plemena plemena Taino, Siboni i Ganajatabi koja su praktično istrebljena ropskim radom i bolestima iz Evrope koje su sa sobom doneli španski konkvistadori. Danas na teritoriji Kube živi oko 12 miliona stanovnika od čega oko 75% živi u urbanim područjima. Prosečna gustina naseljenosti iznosi oko 100stanovnika po km², a najgušće naseljene oblasti su ujedno i najveći gradovi (Havana, Santjago de Kuba, Holguin,..) Kuba je multirasno društvo u kojem apsolutno dominira belci sa 65%, zatim mulati i  crnci, kao i male haićanske i kineske zajednice. Pored katoličanstva, koje ima nejveći broj vernika i poklonika, posebno mesto u relegijskom miljeu Kube zauzima i tzv. Santerija- afro-kubanska religija, slična vudu-u, u kojoj su afrička magija i verovanja pomešana sa tradicijama katoličke crkve.

KLIMA Kube je tropska. Srednja godišnja temperatura je 25°C, sa ekstremnim letnjim vrućinama i visokom vlažnošću vazduha, praćena vetrovima .Veći deo godišnjih padavina izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra.

ISTORIJA 27. oktobra 1492. Kristofer Kolumbo je otkrio Kubanski arhipelag dok je plovio u potrazi za Novim svetom. Nakon toga je započet proces kolonizacije Kube pod vođstvom Dijega Velaskeza koji osnovao sedam najvećih gradova po imenima svojih brodova. Španska dominacija je trajala oko četiri veka sve do okupacije SAD-a. Velika revolucija je bila 1959.godine i od tada Kubanci broje godine (na primer 2009. je kod njih 50. godina Revolucije).

KUBA JE POZNATA PO:

  • CIGARAMA, posebno markama Havana, Monte Kristo, Kohiba i Partagas
  • RUMU, od kojih je najpoznatija marka Klub Havana. Ako je star bar 7 godina, rum dobija atribut stari (añejo). Rum se proizvodi fermentacijom od sirupa šećerne trske
  • LEGENDARNIM KUBANSKIM KOKTELIMA Mohito, Pina kolada, Daiakiri,  Kuba libre, Ernest Hemingvej specijal
  • KUBANSKOJ MUZICI  koja je proizvod mešanja mnogih muzičkih žanrova, afričkih, španskih i latinoameričkih (mambo, konga, rumba, ća-ća-ća, son , nueva trova , habanera, danson i mnogi drugi). Posebnu ulogu u popularizaciji kubanske muzike igrao je muzički album i istoimeni film Klub Buena Vista (Buena Vista Social Club)
  • STARIM AMERIČKIM AUTOMOBILIMA (naročito tipa Ševrolet)
  • ERNESTU GEVARI-  argentinskom revolucionaru bolje znanom po nadimku ČE, koji se sa Fidelom Kastrom borio u Kubanskoj revoluciji

KUBANSKA HRANA Po poreklu, kubanska kuhinja je rezultat uticaja dva faktora, španskog i afričkog, iako su se u kasnijim periodima, sa dolaskom kineske emigracije krajem 19. veka, nadovezali elementi azijske kuhinje. Njihova kuhinja je uglavnom kontinentalna s jakim uticajem mora i morskih plodova. Neka jela mogu biti ljuća, sa začinima kao što su čili ili crni luk. Omiljeni specijaliteti su razne vrste omleta, pileća supa, supa od crnog pasulja, pečena svinjetina, pržena piletina s pirinčem, prženo i pečeno povrće. Nacionalno jelo zove se kreolski ahiako. To je spoj povrća i raznih vrsta mesa koje se kuva zajedno, a razlikuje se po začinima i raznovrsnosti sastojaka koji se koriste pri spremanju. Najuobičajeniji su juka, malanga, bonjato, krompir, zelene i zrele banane, kukuruz i komadi suvog i usoljenog mesa.

SAVETI ZA TURISTE

VREMENSKA RAZLIKA je -6h.

NACIONALNA VALUTA je Kubanski Konvertibilni Pesos ( CUC ). Od stranih valuta preporučujemo da ponesete EUR-e. Americki dolari se menjaju uz 20% provizije (preporuka da se ne nose ).Kreditne kartice ( osim kartica američkih banaka ) se primaju, ali ne svuda i uz obaveznu naplatu od 20% provizije na istaknutu cenu

proizvoda ili usluga koje plaćate. Najisplativije je poneti gotovinu u EUR-ima.

Kubanski Konvertibilni Pesos ili 1CUC = 1,1 EUR

CENE hrane variraju, bogat obrok  u pristojnijem restoranu je  oko 8 CUC-a.
Pivo
 je 1-2 CUC-a, kokteli su 2-4 CUC-a, rum od 0,25 do 1 CUC. Zanimljivo je da je pivo u prodavnicama tek neznatno jeftinije nego u kaficima (0,90 CUC-a).

TAXI se može uzeti na svakom mestu. Taksimetri se ne koriste iako postoje, stoga se cena dogovara sa putnikom.

VODA iz slavina je obično pitka samo za lokalno stanovništvo, a ne preporučuje se

turistima. Flaširana voda je oko 1,5 CUC.

NAPOJNICE na Kubi nisu uključene u račun i podrazumevaju se. Ako ste zadovoljni

dobrom hranom i uslugom, uobičajeno je nagraditi ih sa oko 5-10% od iznosa na

računu, nosače prtljaga 1 CUC po komadu prtljaga.

SUVENIRI –na izlasku iz Kube dozvoljeno je izneti 23 cigare po osobi bez potvrde ( obavezno čuvajte svaki račun zbog carine ).Na otvorenim tezgama, zanimljive su drvene, gipsane figure, slike za koje se morate uveriti da imaju licencu , u suprotnom cete morati traziti sluzbeni sertisfikat da ih mozete izneti iz zemlje. Ne preporučujemo kupovinu starih knjiga, jer su one koje su izdate pre 1940proglašene za nacionalno blago i ne mogu se izneti iz zemlje bez posebnog odobrenja.

Havana (španski Ciudad de la Habana) je prestonica Kube i jedna od njenih 14 provincija. Pedesetih, pre komunističke revolucije, Havana je bila jedna od najposećenijih tačaka Kariba, a otkako se Kuba opet otvorila za turizam devedesetih, ponovo je postala popularna. Uvek je krcata turistima, spremite se za gužve i redove.

Najzgodniji način transporta je TAXI –  stari ševroleti, lade, ali i pežoi, škode i mercedesi. U gradu, vožnja ilegalnim taksijem nije problem, ali od ili do aerodroma, može da privuče pažnju policije. Najjeftinije taxi udruženje je Panataxi – bele ili žute lade sa crvenim znakom, kao i žuti pežoi. Do aerodrome stižete za 12 CUC iz centra. Coco Taxi i žuti trotočkaši su jeftin način vožnje po centru. ŠETNJA je daleko najbolji način da se iskusi grad. Mapu u ruke i uživajte!

NE PROPUSTITE: Muzej Revolucije i Capital building. Posetite FABRIKU CIGARA po kojima je Kuba čuvena,  jedna postoji tačno iza Capital Buidling. U FABRICI RUMA Havana Club, jednog od najpoznatijih kubanskih rumova –  Većina izložbi je prevedena na engleski i dovoljno jasna. Šetajte ULICOM PRADO uveče, osvetljena  je i vrvi od uličnog života, kafića i šarma. Omiljeno šetalište turista i lokalaca je EL MALECON, sa očaravajućim pogledom na Zaliv. Vikendom mnogi lokalci ovde dolaze da se zabavljaju, ponesite flašu i pridružite im se. Uživajte u nepomračenoj slavi LA HABANA VIEJA– starog grada. PLAZA DE LA REVOLUCION je ogroman trg kojim dominira statua i spomenik Jose Marti i slika Che Guevare koja ukrašava Ministrastvo unutrašnjih poslova. Dođite rano ujutro ili kasno uveče jer je tokom dana preplavljeno turistima i jako je vruće. PARK JOHN LENNON-A u Vedado sadrži jedinu statuu zapadnjačkog muzičara u Havani. Cvikeri su bili ukradeni pa zamenjeni. U HOTELU HABANA LIBRE u Vedado  bili su smešteni Kastrovi vojnici nekoliko dana po osvajanju Havane. Sadrži sjajan izbor fotografija u holu, kao i jedini 24h fast food restoran u gradu. KATEDRALA DE SAN CRISTOBAL u starom gradu, primer je barokne arhitekture sa asimetričnim figurama. Jedan od tornjeva je širi od ostalih. PLAZA DE ARMAS je prostran i elegantan trg,  okružen baroknim konstrukcijama koje daju autentični kolonijalni šmek. Podignut 1600, zamenivši stari trg koji je bio centar religijske, administrativne i vojne aktivnosti, do 18. veka korišćen je za vojne smotre i parade. Danas je poznata i kao Cespedes Park, u čast osnivača države, čiji spomenik stoji u centru. Ovaj trg je često pominjan u knjigama istorije, atrakcije velike istorijske važnosti nalaze se oko trga, kao Capok drvo –  Ceiba. Latino američki FESTIVAL NOVOG FILMA u decembru sa internacionalnim filmovima na repertoaru, privlače oko pola miliona ljudi. TROPICANA SHOW je najpoznatiji kabare koji košta 90 CUC, ne propustite dok ste u Havani! Provozajte se u stilu, vožnja OLDTAJMEROM košta 20-30CUC na sat za 4 osobe.

Havana je iznenađujuće skupa ako spavate u hotelima i jedete u restoranima, kao bilo koja druga popularna destinacija. Problem je što Kuba ima dvojnu ekonomiju, ako biste živeli tu i koristili pezose, bila bi neverovatno jeftina. Na žalost, za turiste je ovo skoro nemoguće. Većina hotela gde se plaća pezosima ne primaju strance ili ako primaju, morate platiti CUC-om. Ako ste u low budget fazonu, spavajte u pansionima, mnogo je jeftinije a i hrana je bolja. Bankomata ima u centru, ali američke krreditne I debitne kartice ne mogu da se koriste. Uvek proverite sa svojom bankom da li vaša kartica važi na Kubi. Možete podići novac sa MasterCard u nekoliko menjačnica – npr Hotel Nacional, ali očekujte veliku proviziju

Dok RESTORANI koji primaju konvertilni pezos mogu biti vrlo skupi za prosečnu hranu, Café de Oriente ima predivan ambijent. Prosečna cena večere je oko US$20 za dvoje. Neki restorani kao Hanoi u Calle Brasil, nude velike obroke za 5 CUC. Nacionalnim pezosima možete kupiti sladoled za 1 pezos (US$0.04) na malim tezgama po gradu. Bocadito – mali sendvič sa šunkom ili Cajita– mali obrok u kartonskoj kutiji za manje od 20 pezosa (US$0.80), ili parče pizze za 7-10 pezosa (US$0.40). Terminal de Omnibus pored Plaze de la Revolucion ima dobar peso café gde je piletina 25 pesosa – ($1.00 USD). Ako dobro otvorite oči, naći ćete ceo meni za 6-10 CUC. U starom gradu ih ima u manjim ulicama. Interesantan je restoran Bavaria u kineskoj četvrti, ako možete da zamislite kineski ambijent, a služe se pizza i špageti! Restorani u hotelima sa 5 zvezdica služe osrednju hranu za velike pare. Najinteresantniji restoran u zemlji je La Guarida.Nalazi se u stanu, do kog morate proći staru zgradu. Hrana je najbolja u Havani, enterijer je nadrealan. Oko $20 po osobi, rezervacije su obavezne, dva tri dana ranije.  +53 7 866 9047. Doručak se retko gde služi osim u Chan Li Po u centru Havane, blizu kineske četvrti

La Bodeguita del Media je BAR gde je visio Ernest Hemingvej. U El Floridita, probajte daiquiri ilio Hemingway Special.

 TRINIDAD

Čudan, kompaktan i jednostavan da se upozna, Trinidad je gradić na Kubi, koji je zajedno sa oblinjim Valle de los Ingenios,  pod zaštitom UNESCO-a od 1988. godine. Najstariji  ’’muzej na otvorenom’’ na Kubi, koji svojom lepotom očarava, sadrži samo tri pristojna hotela u centru. Truckajući se nad kaldrmisanim ulicama dok  ulazite u grad, ubrzo ćete videti oko čega je cela frka. Lepe obnovljene kuće Trinidada i divna popločana kolonijalna dvorišta savršeno se kombinuju sa ovim čudesnim ambijentom izmedju Sierra del Escambray-a i Kariba…

U gradu postoji više muzeja po glavi stanovnika nego u bilo kom drugom delu Kube. Trinidad ima savršen stepen autentičnosti i intimnosti, koji mnogima kolonijalnim gradovima nedostaju. Stare žene koje se ljuljaju u stolicama i kanarainci koji cvrkuću u svojim zatvorenim kavezima, označavaju protok vremena kao što su to radili vekovima.