BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899


ZAGREB

Kneza Mislava 3

+385 (1) 5807190


 

Instagram

Želite li primati Manga Trip novosti?

Saznajte prvi o Manga Trip akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

“Vijetnam nije rat nego zemlja”, glavni je moto turističke organizacije ove zemlje smeštene na jugoistoku Azije. Socijalistička Republika Vijetnam imala je burnu istoriju i bila česta meta osvajača, počev od Kineza, koji su vladali hiljadu godina, a zatim su sitne vijetnamske države 700 godina bile samostalne, ratujući međusobno. Početkom 19. veka dinastija Ngujen uspela je da osvoji i ujedini veći deo južnog Vijetnama i vladala je do 1954. godine. Sredinom 19. veka veliki deo Vijetnama postao je francuska kolonija. Komunisti i nacionalisti uspeli su da se udruže samo da bi zbacili Francuze 1954. godine, ali su posle toga dozvolili da njihova međusobna netrpeljivost uvuče narod u bratoubilački rat, u koji se kasnije umešala Amerika. Ovaj rat okončan je 1975. godine, ali su odmah počeli novi sukobi s Crvenim Kmerima. Primirje je potpisano tek 1989. godine, i to je prvi put od početka Drugog svetskog rata da Vijetnam nije bio u ratu.
Grad Ho Ši Min, nekadašnji Sajgon, kako ga većina stanovnika još uvek zove, ekonomsko je i kulturno središte Vijetnama. Sajgon je moderan grad, sa oko 9 miliona stanovnika, više od 3 miliona motocikala i isto toliko bicikala juri kroz njega. Sajgon, danas živi ritmom velikih svetskih metropola, s puno restorana i noćnih klubova u zapadnjačkom stilu. Ali je uspeo da sačuva stari šarm i tradiciju. Puno pagoda i hramova, Palata reunifikacije, katedrala Notr Dam i Muzej posledica rata svedoci su istorije. Veoma zanimljivo iskustvo i najbolje mesto za šoping u Vijetnamu su pijace Bin i Ben Tan ili okolna sela, gde možete naći tradicionalne proizvode kućne radinosti: vijetnamsku plavo-belu keramiku, rukom tkane torbe i odeću, kupaste šešire, oslikane i lakom premazane predmete i nakit. Cenkanje je neižbežno.
Pije se pivo Saigon ili Ba ba ba, dok se vino uvozi iz čitavog sveta. Dobar provod je zagarantovan, a glavna mesta su diskoteke kao što su Apocalypse, Now i Catwalk, koje su odlična mesta za upoznavanje s mladima.
Vijetnamci idu kroz život kao što voze svoje motore. Idu napred i ne gledaju ni levo ni desno, a pogotovo ne iza sebe. Vijetnamski rat, koji je trajao od 1966. do 1973. godine, stanovnici ove zemlje zovu – američkim. O tom ratu se ne priča mnogo; naime, preko dve trećine današnjeg stanovništva rođeno je nakon 1975. Kada posetite podzemne tunele u mestu Cu Chi, pokrajinu Tau Ninh i skoro 200 kilometara široku deltu reke Mekong, čovek nikako ne može a da se ne zapita kako su Amerikanci mislili da bi mogli da pobede Vijetnamce. Iako ih je ubijeno preko tri miliona, i to na najsuroviji način – od napalm bombi do bojnih otrova i raznih hemijskih sredstava – manje od pola miliona Amerikanaca nije moglo da pobedi deset puta brojnijeg neprijatelja naviklog na vruću i vlažnu klimu, močvare i džunglu.

Mekong je najveća reka jugoistočne Azije i trinaesta najduža reka u svetu. Dug je 4.023 km, a uz njega i od njega živi preko 90 miliona ljudi. Izvire u dalekom Tibetu, a što je najbolje – još uvek se ne zna gde tačno. Nakon Tibeta, Mekong prolazi kroz kinesku provinciju Junan, da bi potom zaplovio uz granicu Burme i Laosa, zatim teče slobodno po Laosu, pa opet je granica izmedju Tajlanda i Laosa. Pri susretu s Mekongom u Kambodži može vam se desiti da vidite neke od posednjih grupica iravadi (Irawaddy) delfina kako skaču iznad površine i hvataju vazduh. Tih velikih rečnih delfina ovde je sve manje i verovatno ih za nekoliko godina više neće ni biti. Mekong je inače poznat kao reka u kojoj žive najveće ribe. U njemu je ulovljena najveća slatkovodna riba ikad zabeležena – u pitanju je som dužine 2,7 metara i težine 293 kg. Svojim tokom od Pnom Pena, glavnog grada Kambodže, reka počinje da se račva u deltu, koja se nastavlja kroz Vijetnam, gde je lokalno stanovništvo od davnina naziva Reka devet zmajeva. Kako je reka svoj tok umnožila u devet krakova delte i bezbroj međukanala, tako se i život uz nju beskrajno intenzivirao. Na svakom kilometru ovog geografskog fenomena vidi se vekovna isprepletenost čoveka i reke.

Šta videti:

Reunification palata– poznata I kao “palata nezavisnosti”. Ima važnu ulogu u istoriji Vijetnama, kada su 1975. godine komunistički tenkovi provalili vrata, što je simbolično obeležavanje kraja rata.

Saigon Notre-Dame bazilika– osnovana od strane francuskih kolonizatora, katedrala ima dva zvonika i dostiže visinu od 58 metara.

Carska žad pagoda– taoistička pagoda. Izgradile su je kineske zajednice 1909.godine.

Dam Sen kulturni park– zabavni park, ima površinu od 50 hektara, 20% čine jezera, a 60% drveće i baste.

XaLoi pagoda– najveća pagoda u  Ho Ši Minu. Izgrađena 1956. godine

Cu Chi tuneli– veliki ratni muzej koji posetiocima nudi podzemni život vojnika. Obuhvata više od 120 kilometara tunela.

Ne propustite u Vijetnamu:

  1. Ha Long zaliv ,nalazi se u severnom Vijetnamu blizu kineske granice i jedno je od svetskih prirodnih čuda. Zaliv je prošaran sa 1,600 krečnjačkih ostrva i ostrvca. Ovo mesto je nadrealno i podseća na mesta iz filmova.
  2. Carska tvrđava Thang Long u Hanoju je drevno mesto i politički centar zemlje. U vreme hiljadugodišnjice Hanoja UNESCO je proglasio tvrđavu svetskom baštinom.
  3. Hoi An je više nego samo gradić, bio je to jedan od najvažnijih trgovačkih luka koji povezuju Aziju i Evropu tokom 16. i 17. veka. Iako se veliki trgovinski centar preselio na drugo mesto, Hoi je bio uspešan u očuvanju i vraćanju svojih šarmantnih korena.
  4. Ho Ši Min mauzolej u Hanoju, Ho je verovatno najpopularniji lider u Vijetnamu, i svom narodu poznat kao “čika Ho”. Njegovo telo je ovde sačuvano u staklenoj vitrini. Izgradnja mauzoleja je započela 1973. godine po uzoru na mauzolej Lenjina u Rusiji.
  5. Moj sin svetilište je hindu svetilište, pod zaštitom UNESCO-a.
  6. Kompleks spomenika Hue, nijansa spomenika pod zaštitom UNESCO-a, nalazi se u gradu Hue u centralnom Vijetnamu.
  7. Phong Nhake Bang nacionalni park, nalazi se u provinciji Kvang Bin, najstarija kraška formacija u Aziji.
  8. Peščane dine u Mui Ne Mui su najvažnija turistička atrakcija pored plaže, masovne dine koje se imaju opseg boje od bele do zlatne, takođe se u blizini mogu naći i crvene dine.