“Vijetnam nije rat nego zemlja”, glavni je moto turističke organizacije ove zemlje smeštene na jugoistoku Azije. Socijalistička Republika Vijetnam imala je burnu istoriju i bila česta meta osvajača, počev od Kineza, koji su vladali hiljadu godina, a zatim su sitne vijetnamske države 700 godina bile samostalne, ratujući međusobno. Početkom 19. veka dinastija Ngujen uspela je da osvoji i ujedini veći deo južnog Vijetnama i vladala je do 1954. godine. Sredinom 19. veka veliki deo Vijetnama postao je francuska kolonija. Komunisti i nacionalisti uspeli su da se udruže samo da bi zbacili Francuze 1954. godine, ali su posle toga dozvolili da njihova međusobna netrpeljivost uvuče narod u bratoubilački rat, u koji se kasnije umešala Amerika. Ovaj rat okončan je 1975. godine, ali su odmah počeli novi sukobi s Crvenim Kmerima. Primirje je potpisano tek 1989. godine, i to je prvi put od početka Drugog svetskog rata da Vijetnam nije bio u ratu.
Grad Ho Ši Min, nekadašnji Sajgon, kako ga većina stanovnika još uvek zove, ekonomsko je i kulturno središte Vijetnama. Sajgon je moderan grad, sa oko 9 miliona stanovnika, više od 3 miliona motocikala i isto toliko bicikala juri kroz njega. Sajgon, danas živi ritmom velikih svetskih metropola, s puno restorana i noćnih klubova u zapadnjačkom stilu. Ali je uspeo da sačuva stari šarm i tradiciju. Puno pagoda i hramova, Palata reunifikacije, katedrala Notr Dam i Muzej posledica rata svedoci su istorije. Veoma zanimljivo iskustvo i najbolje mesto za šoping u Vijetnamu su pijace Bin i Ben Tan ili okolna sela, gde možete naći tradicionalne proizvode kućne radinosti: vijetnamsku plavo-belu keramiku, rukom tkane torbe i odeću, kupaste šešire, oslikane i lakom premazane predmete i nakit. Cenkanje je neižbežno.
Pije se pivo Saigon ili Ba ba ba, dok se vino uvozi iz čitavog sveta. Dobar provod je zagarantovan, a glavna mesta su diskoteke kao što su Apocalypse, Now i Catwalk, koje su odlična mesta za upoznavanje s mladima.
Vijetnamci idu kroz život kao što voze svoje motore. Idu napred i ne gledaju ni levo ni desno, a pogotovo ne iza sebe. Vijetnamski rat, koji je trajao od 1966. do 1973. godine, stanovnici ove zemlje zovu – američkim. O tom ratu se ne priča mnogo; naime, preko dve trećine današnjeg stanovništva rođeno je nakon 1975. Kada posetite podzemne tunele u mestu Cu Chi, pokrajinu Tau Ninh i skoro 200 kilometara široku deltu reke Mekong, čovek nikako ne može a da se ne zapita kako su Amerikanci mislili da bi mogli da pobede Vijetnamce. Iako ih je ubijeno preko tri miliona, i to na najsuroviji način – od napalm bombi do bojnih otrova i raznih hemijskih sredstava – manje od pola miliona Amerikanaca nije moglo da pobedi deset puta brojnijeg neprijatelja naviklog na vruću i vlažnu klimu, močvare i džunglu.

Mekong je najveća reka jugoistočne Azije i trinaesta najduža reka u svetu. Dug je 4.023 km, a uz njega i od njega živi preko 90 miliona ljudi. Izvire u dalekom Tibetu, a što je najbolje – još uvek se ne zna gde tačno. Nakon Tibeta, Mekong prolazi kroz kinesku provinciju Junan, da bi potom zaplovio uz granicu Burme i Laosa, zatim teče slobodno po Laosu, pa opet je granica izmedju Tajlanda i Laosa. Pri susretu s Mekongom u Kambodži može vam se desiti da vidite neke od posednjih grupica iravadi (Irawaddy) delfina kako skaču iznad površine i hvataju vazduh. Tih velikih rečnih delfina ovde je sve manje i verovatno ih za nekoliko godina više neće ni biti. Mekong je inače poznat kao reka u kojoj žive najveće ribe. U njemu je ulovljena najveća slatkovodna riba ikad zabeležena – u pitanju je som dužine 2,7 metara i težine 293 kg. Svojim tokom od Pnom Pena, glavnog grada Kambodže, reka počinje da se račva u deltu, koja se nastavlja kroz Vijetnam, gde je lokalno stanovništvo od davnina naziva Reka devet zmajeva. Kako je reka svoj tok umnožila u devet krakova delte i bezbroj međukanala, tako se i život uz nju beskrajno intenzivirao. Na svakom kilometru ovog geografskog fenomena vidi se vekovna isprepletenost čoveka i reke.

Šta videti:

Reunification palata– poznata I kao “palata nezavisnosti”. Ima važnu ulogu u istoriji Vijetnama, kada su 1975. godine komunistički tenkovi provalili vrata, što je simbolično obeležavanje kraja rata.

Saigon Notre-Dame bazilika– osnovana od strane francuskih kolonizatora, katedrala ima dva zvonika i dostiže visinu od 58 metara.

Carska žad pagoda– taoistička pagoda. Izgradile su je kineske zajednice 1909.godine.

Dam Sen kulturni park– zabavni park, ima površinu od 50 hektara, 20% čine jezera, a 60% drveće i baste.

XaLoi pagoda– najveća pagoda u  Ho Ši Minu. Izgrađena 1956. godine

Cu Chi tuneli– veliki ratni muzej koji posetiocima nudi podzemni život vojnika. Obuhvata više od 120 kilometara tunela.

Ne propustite u Vijetnamu:

  1. Ha Long zaliv ,nalazi se u severnom Vijetnamu blizu kineske granice i jedno je od svetskih prirodnih čuda. Zaliv je prošaran sa 1,600 krečnjačkih ostrva i ostrvca. Ovo mesto je nadrealno i podseća na mesta iz filmova.
  2. Carska tvrđava Thang Long u Hanoju je drevno mesto i politički centar zemlje. U vreme hiljadugodišnjice Hanoja UNESCO je proglasio tvrđavu svetskom baštinom.
  3. Hoi An je više nego samo gradić, bio je to jedan od najvažnijih trgovačkih luka koji povezuju Aziju i Evropu tokom 16. i 17. veka. Iako se veliki trgovinski centar preselio na drugo mesto, Hoi je bio uspešan u očuvanju i vraćanju svojih šarmantnih korena.
  4. Ho Ši Min mauzolej u Hanoju, Ho je verovatno najpopularniji lider u Vijetnamu, i svom narodu poznat kao “čika Ho”. Njegovo telo je ovde sačuvano u staklenoj vitrini. Izgradnja mauzoleja je započela 1973. godine po uzoru na mauzolej Lenjina u Rusiji.
  5. Moj sin svetilište je hindu svetilište, pod zaštitom UNESCO-a.
  6. Kompleks spomenika Hue, nijansa spomenika pod zaštitom UNESCO-a, nalazi se u gradu Hue u centralnom Vijetnamu.
  7. Phong Nhake Bang nacionalni park, nalazi se u provinciji Kvang Bin, najstarija kraška formacija u Aziji.
  8. Peščane dine u Mui Ne Mui su najvažnija turistička atrakcija pored plaže, masovne dine koje se imaju opseg boje od bele do zlatne, takođe se u blizini mogu naći i crvene dine.