Kraljevina Tajland predstavlja neodoljivu kombinaciju prirodnih lepota, budističkih hramova, fascinantne istorije, čuvenog gostoprimstva i upečatljive kuhinje. Ova egzotična zemlja je iznenađujuće pristupačna i pogodna za obilazak. Uvodni koraci su, najčešće, u Bangkoku, modernoj prestonici internacionalnog senzibiliteta, protkanom budizmom. Na vrhu krune, Kraljevine Tajland, nalaze se mistične planine i provincija Chiang Mai, boemski centar zemlje, gde radoznali posetioci mogu u jedinstvenom ambijentu pohađati kurseve kuvanja i učiti Tajlandski jezik. Na severu je provincija Mae Hong Son, okružena visokim planinskim vencima i vrhovima prekrivenim maglom. Spuštajući se obalom koja se pruža duž 3219km, nižu se ostrva sa visokim palmama koje se nadvijaju nad sedefastim peskom. Plaže su zadivljujuće i hedonističke, a ostrva rasuta u Andamanskom moru i Tajlandskom zalivu. Najznatiželjniji će se uputiti na severoistok zemlje, gde će zaći duboko u tajlandsku dušu, pokušavajući da se naviknu na začinjenu hranu koja prži usta, kao i zanimljiv tonalni jezik..

Istorija Tajlanda je duga i impresivna, a počinje još od neolitske civilizacije čija je naseobina danas pod zaštitom UNESCO-a BAN CHIANG. Tokom ranih vekova nove ere, plemena Moni i Kmeri i tajski narodi, etnička grupa koja se iz južne Kine doselila u Vijetnam i postepeno u Laos i severni Tajland, osnovali su carstvo u granicama modernog Tajlanda. Budistička civilizacija u kojoj se govorilo jezikom Mona i koja je postojala u Dvaravati periodu, u prvom milenijumu, ustupila je mesto kmerskom carstvu Angkor na prelasku u drugi milenijum. Tajski narodi postali su dominantna sila u regionu u 13 veku, postepeno stičući nezavisnost od susednih kraljevina. Tajlandska istorija traje hiljadama godina, ali moderna istorija ove države počinje od osnivanja Kraljevine Sukhothai, prve domaće kraljevine koja se početkom 13. veka osamostalila od Kmerskog carstva. Teravada budizam proglašen je tada državnom religijom, a podstiče se i korišćenje tajlandskog sistema pisanja koji je postao osnova modernog Tai jezika. Sukotai period smatra se zlatnim periodom tajlandske politike, religije i kulture. To je država u zemlji izobilja, gde ima dovoljno hrane za sve, kojom upravljaju pristupačni  i plemeniti kraljevi i koja je neosvojiva.

Od sredine 14. veka na ovim prostorima dominiralo je Kraljevstvo Ajutaja. Urmanske snage uspele su da 1767. godine za kratko osvoje kraljevinu, ali nisu uspele da zadrže kontrolu duži vremenski period. Pošto je porazio burmanske snage, Sijam je 1769. godine, ponovo ujedinio kralj Taksin, koji  je osnovao novu prestonicu, bliže moru. Ovim potezom olakšao je spoljnu trgovinu, obezbedio nabavku oružja i učinio odbranu i povlačenje lakšim u slučaju burmanskog napada. Tong Duang, moćni general Taksimove vojske, inače plemenitog roda, nakon smrti kralja Taksina, postao je Rama I i preuzeo je presto 1782. Godine kao prvi kralj iz dinastije Chakri, iz koje potiče i današnji kralj Tajlanda. Njegov prvi potez nakon preuzimanja prestola bio je da preseli kraljevsku prestonicu preko Chao Phraya iz Thon Buri-ja u Bangkok i da počne izgradnju Grand palaca-a i drugih kraljevskih gradjevina.

Tajland je jedina zemlja jugoistočne Azije koja zvanično nikada nije bila pod kolonijalnom vlašću niti jedne strane sile. Mirna revolucija koja se dogodila 1932. godine, dovela je do uspostavljanja ustavne monarhije, u kojoj je premijer šef vlade, a kralj ima ulogu šefa države.  Sedam godina kasnije država menja ime i dotadašnji Sijam postaje Tajland. Od 1946. godine, do danas, Tajland je pod vladavinom izuzetno poštovanog kralja iz Chakri dinastije, Njegovog Veličanstva kralja Pumipuna Adunjedeta, poznatog i kao kralj Rama IX.

Tajland je smešten u samom srcu jugoistočne Azije, a ima više prirodnih granica sa susednim zemljama: planinski venac na granici sa Mjanmarom, na severu i zapadu, dugi tok reke Mekkong, koji razdvaja Tajland od Laosa na severu i istoku i reku Mekkong i planine Dongrak, koje čine granicu ka Kambodži na istoku. Smešten je na samo 15 stepeni severno od Ekvatora i ima tropsku klimu.

Obzirom da Kraljevini Tajland pripada severni deo malajskog poluostrva, na jugu se ova zemlja graniči sa Malezijom. Protežući se duž malajskog poluostrva, Tajland razdvaja, andamansko more od tajlandskog zaliva, sa plažama i ostrvima duž obale. Ostrva i sa jedne ( Puket i Ko Phi phi)  i sa druge strane (Koh Samui i Koh Phangan), podjednako su važna kao turističke destinacije, a obe obale imaju i brojne istorijske znamenitosti, nacionalne parkove, prelepe šume, vodopade i plaže.

Pretežna delatnost je poljoprivreda sa 38.2%, industrija sa 13.6% i usluge sa 48.2%.

Dobro razvijena infrastruktura, slobodna tržišna  ekonomija, politika stimulisanja investicija i jaka izvozna industrija, stavljaju ekonomiju ove zemlje na II mesto po veličini u jugoistočnoj Aziji. Tajland je najveći izvoznik pirinča na svetu, a osim njega izvoze se i poljoprivredni proizvodi uključujući i ribu, kao i tekstil, guma, automobili, nakit, kompjuteri i drugi elektronski uređaji. Stopa nezaposlenosti, manja od 1 %, predstavlja sedmu najnižu stopu na svetu, a samo 10% stanovništva je ispod linije siromaštva. Turizam obezbeđuje ovoj zemlji samo 7% BDP a.

Tajland je 543 godine ispred Zapada, barem prema njihovom kalendaru, koji kao početak modernog doba računa godinu rođenja Bude.

Glavni grad Tajlanda je Bankok sa 8.426 milliona stanovnika. Sredstvo plaćanja je tajlandski bat. Oficijelni jezik je Thai 90.7% a najveći procenat stanovnika čine Tajlanđani 95.9%.

Zvanična religija zemlje je teravada budizam i većina Tajlanđana su budisti 94%, Muslimani su druga najveća verska grupa 5% i većina njih živi u najjužnijim provincijama, blizu granice sa Malezijom, dok Hrišćana ima 1%.

Budizam je po svojoj prirodi milostiva i tolerantna religija i shodno tome, Tajlanđani veoma poštuju drugačija verska uverenja i vrlo su otvoreni za diskusiju o svojim budističkim vrednostima sa posetiocima . U budističkom hramu može se pronaći i Kuran kerim i hrišćansko Sveto pismo. Zbog budističkih principa, Tajland je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu.

Religija prožima mnoge aspekte života na Tajlandu. U hramove odlaze kada osete potrebu, nema posebnih dana. Viši monasi su duboko poštovani i nije neuobičajeno videti da njihove slike krase zidove firmi ili kuća ili da se nalaze na ukrasima unutar taksija.

Od svakog muškarca se očekuje da bude monah minimalno mesec dana i zato ih ima svuda po zemlji. Najstrožije im je zabranjeno da uzimaju novac, sami uzgajaju hranu ili jedu ono što im stanovnici daruju, uglavnom vrlo skromne obroke. U sklopu hramova postoje otvorene biblioteke iz kojih se, uz dozvolu monaha, može zauvek uzeti bilo koji naslov. Skulpture Sidarte su odličje njihove religije pa ih u samom hramu ima nekoliko stotina, čak i hiljada.

Pre ulaska u hramove, obavezno je izuvanje obuće.

Posetioci mogu i da nauče osnove meditacije, jedne od primarnih praksi u budizmu, u velikom broju hramova širom Kraljevstva.