BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

Laos – dragulj sa Mekonga

Laos je država u Indokini, u jugoistočnoj Aziji, površine 236 800 km2 i broji 5 miliona stanovnika. To je planinska zemlja do 2 820 m visine u slivu Mekonga.

Glavni grad je Vijentijan i nalazi se u dolini Mekonga. Tu se nalazi najveća budistička stupa na svetu Pha that Luang ili Velika stupa koja se nalazi na grbu zemlje.

Laos je najnerazvijenija i najzagonetnija od svih francusko-indokineskih zemalja.

Dugo je bila izolovana zbog posledica bombardovanja. Naime, za devet punih godina, od 1964 do 1973. godine, SAD su bacile više od dva miliona tona ubojitih sredstava na Laos tokom 580 000 naleta, što znači da su bombe padale svakih 8 minuta, 24 sata dnevno, punih devet godina. Tako je Laos zemlja koja je najduže i najjače bombardovana na svetu!  Statistike govore da su SAD na severni deo zemlje bacile 1,9 miliona metričkih tona bombi dok je, poređenja radi, na celu Evropu tokom Drugog svetskog rata palo 2,2 miliona!

Za privredni sistem Laosa kažu da je kapitalistička realnost ukrašena socijalističkom ideologijom.

Glavno zanimanje stanovništva je poljoprivreda. Od kultura najviše se proizvodi pirinač, kafa, čaj, kukuruz, pamuk, duvan, indigo, pomorandže, limunovi i kininsko drvo. Stočarstvo je takođe razvijeno i ogleda se uglavnom u uzgoju goveda. Laos zauzima treće mesto po ilegalnoj proizvodnji opijuma na svetu, a kafa koja se ovde proizvodi važi za najbolju kafu u jugoistočnoj Aziji i predstavlja njen najveći izvoz. Služe je sa kondenzovanim mlekom. Vrhunskog je kvaliteta i jedna je od najskupljih na svetu!

Za ljubitelje alkohola je lepo znati da je njihovo lokalno, ukusno pivo Beer Laos jedno od najpoznatijih izvoznih brendova. Laošani proizvode i domaći viski od pirinča koji se zove Lao-Lao. Jedan je od najjeftinijih na svetu, a podjednako je efektivan kao Jack Daniels.

Zemlja je nekada posedovala veliki broj slonova te se zvala zemlja milion slonova.

Poseduje znatno bogatstvo u šumama, polovina zemlje čine šume.

Od ruda, Laos poseduje nalazišta kalaja, zlata, srebra, boksita, olova, cinka, bakra, gvozdene rude, nafte, kao i drago kamenje.

Glavni ekonomski partneri Laosa su: Tajland, Malezija, Vijetnam, Japan, Francuska, Amerika, Hongkong i Singapur.

Laošani su indokineskog porekla, srodni Tajlanđanima i Kinezima. Većina (85%), je budističke veroispovesti koja ih čini među najopuštenijim ljudima na svetu. Meštani su jedno od najvećeg blaga ove zemlje. Srdačni su i gostoprimivi. Vole svoju zemlju i ne opterećuju se materijalnim dobrima niti budućnošću.

Najstariji fosil modernog čoveka na svetu upravo je pronađen u Laosu– u pećini na severu zemlje. Star je 46 000 godina.

Klima je monsunsko-tropska.

Čitava zemlja je apsolutno prelepa i gde god da se okrenete, bićete okruženi kraškim planinama, čarobnim rekama, brojnim pećinama i impresivnim vodopadima među kojima Khone Phapheng spadaju u najveće vodopade u jugoistočnoj Aziji.

Prirodni pejzaži su bajkoviti-dovoljno je da skrenete van staze i ugledate oštre krečnjačke litice, duboke džungle i vijugavu reku Mekong u pozadini.

Od ležerne prestonice, bogate monaške tradicije bivše prestonice Luang Prabanga, misteriozne ravnice Jars i bekpekerskog raja Vang Vienga, ova zemlja nudi svakom po nešto.

Naša je preporuka da obiđete sledeća mesta:

Luang Prabang se nalazi u istoimenoj provinciji u severnom delu Laosa. Ovo je brdovita oblast sa 55 000 stanovnika. Grad je uvršten u Svetsku kulturnu baštinu 1995. godine i UNESCO ga je proglasio za najočuvaniji grad u jugoistočnoj Aziji;  jedna je od najprimamljivijih destinacija ovog dela Azije. Postao je turistička atrakcija zbog svoja postojeća 32 od ukupno 66 hramova građenih pre francuske kolonizacije krajem prošlog veka.

Gradić je smešten u vrlo lepom okruženju na 700 m nadmorske visine na ušću reke Nam Kan u Mekong, okružen maglovitim, zelenim planinama. Mesto je od posebnog istorijskog značaja jer je ovde osnovana prva laoška kraljevina 1353. godine koja je trajala do 1975. godine kada je uspostavljen komunistički režim.

Kraljevska palata Luangphabang sagrađena je 1904. godine u vreme kralja Sisavang Vong-a duž obale reke Mekong da zameni staru palatu, oštećenu od strane kineske milicije 1887. godine.

Palacio Real de Luangphabang, čije zvanično ime je Haw Kham u bukvalnom prevodu znači Zlatna palata. Predstavlja zgradu izgrađenu od cigala i tikovine pod francuskim uticajem. Stil Kraljevskog dvora je mešavina francuske Beaux Arts arhitekture i tradicionalne laoške.

Danas je pretvorena u muzej gde se nalaze impresivno stepenište od mermera, umetnička dela neprocenjive vrednosti, zbirka oružja, murali koji prikazuju život u Laosu u poslednjih nekoliko decenija, nakit, kraljevska kruna i garaža sa kolekcijom automobila laoškog kralja. To su uglavnom američki automobili iz 1950-ih do 1970-ih godina.

Pusi Hill koje se takođe zove Pusi Planina je mala planina u centru grada Luang Prabang. Pusi  znači “sveto brdo”. Visoko je stotinak metara. Uspon do vrha je sasvim vredan truda jer se sa vrha pruža božanstven pogled na reke Mekong i Nam Kan kao i šumovite planine. Na vrhu brda je uska platforma sa malim budističkim hramom i zlatnom stupom. Omiljeno je mesto za gledanje zalaska sunca;

Wat Xieng Thong je izvanredan primer lepote budističkih hramova. Simbol od velikog istorijskog značaja, ovo veličanstveno remek delo je karakteristično stilu Luang Prabang i ima razrađen mozaik koji prikazuje drvo života, intrigantno urezane zidove i retka budistička božanstva. Najimpresivnije zdanje je paviljon sa pogrebnom kočijom nekadašnjih laoških kraljeva. Poznat je kao “Manastir zlatnog drveta”.

Čuvena Paku (Pak Ou) pećina nalazi se na samoj obali reke u kojoj se od davnina čuva stotine Budinih statua svih veličina. Pretpostavlja se da su u ovakvim pećinama i sami kraljevi provodili izvesno vreme u toku svog budističkog staža.

Na tridesetak kilometara od grada nalaze se poznati Kuang Si vodopadi koji se spuštaju niz brdo stvarajući niz rajskih bazena u osnovi. Kupanje u ovoj svežoj i čistoj vodi predstavlja pravu nagradu i osveženje. U okruženju se nalazi Kuang Si spasilački centar za medvede koji svakako treba obići.

Posetite kamp slonova blizu grada Luang Prabang i upoznajte ova nežna džinovska stvorenja po kojima je ova zemlja bila poznata.

Postoje nekoliko nacionalnih jela u Laosu kao što su:

-Lab-mešano goveđe meso sa ribljim sosom, čilijem i lumunom;

supa od bambusa-bambus pomešan sa ribljim sosom;

goveđa supa-kuvana govedina pomešana sa ribljim sosom, čilijem i lokalnim povrćem;

salata od papaje i piletina na žaru. Salata od papaje se pravi od mlade papaje i ribljeg sosa koji se zove Pa Dak. Ima jak miris, ali se Laošanima dopada.