LIBAN – BEJRUT

6 dana / avio

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

Istražite Liban na potpuno drugačiji način, vratite se u prošlost i oživite drevne gradove, opustite se uz zvuke talasa tamno plavog Mediteranskog mora, uživajte u prefinjenim mirisima i ukusima libanske kuhinje… Prilično je jedinstven za razliku od bilo koje druge zemlje Bliskog istoka. Sa 250 kilometara obale i dva opsega prelepih planina prekrivenih snegom, strateški je lociran na raskrsnici tri kontinenta. Liban je destinacija za sve turiste koji traže pogled na veličanstvenu prirodu, istorijske i arheološke lokalitete, mešovitu i živu kulturu, i najbolji noćni život, sve to zajedno sa izuzetnom kuhinjom i jedinstvenim doživljajem.

Bejrut– leži na Mediteranu i to je ono što daje lepotu gradu. Bejrut je jedan od najživljih gradova na svetu. Njegova kulturna agenda i noćni život drži grad neprekidno budnim. To je raznovrsni, multikulturni grad, dom hrišćana i muslimana. Grad je nekada bio poznat kao „Pariz istoka“ i danas možete naći kafiće koje podsećaju na one koje su u Parizu, a evropski stil arhitekture se može videti svuda. Bejrut je platforma za brojne aktivnosti, možete plivati u Sredozemnom moru i skijati  na planinama u istom danu. Nekada najposećeniji grad, kosmopolitski, zanimljiv i nepredvidiv konzervativan i liberalan, mesto gde se istok susreće sa zapadom. Mesto na kojem se susreće preko mnoštvo religija. Poznat i cenjen zbog izvanredne kuhinje, galerija, muzeja, meka za luksuzni šoping…Bejrut je sve to, i mnogo više.


Plan i program puta:

1. dan: Beograd – Bejrut

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Bejrut sa usputnim presedanjem…

2. dan: Bejrut

Dolazak u Bejrut u ranim jutarnjim časovima. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme za odmor. U dogovoreno vreme krećemo u fakultativni obilazak Bejruta sa vodičem. Videćemo Al Omari džamiju, drevnu gradjevinu iz 13.veka koja je sagradjena na ruševinama i ostacima Vizantijske crkve, Saint George katedralu, najstariju katedralu pravoslavne zajednice u Bejrutu i okolini, Martyrs trg, masivnu i dominantnu džamiju Mohammad Al – Ameen koja predstavlja mešavinu otomanskog i orijentalnog stila, dobro očuvana Rimska kupatila, Grand Serail veličanstvenu gradjevinu u kojoj se danas nalazi vlada, pravimo pauzu za užinu u Rene Moawad najstarijem parku u Bejrutu. Nastavljamo dalje ka Raouche – Pigeon rocks zapanjujućim stenama koje vam žele dobrodošlicu u Bejrut. Avanturu završavamo šetnjom najpoznatijom promenadom pored mora – Corniche. Slobodno vreme. Noćenje.  

3. dan: Bejrut – Baalbek – Anjar – Ksara  

Slobodan dan u Bejrutu ili fakultativni obilazak Baalbeka, Anjare i Ksare. Istražićemo drevni Rimski grad Baalbek i videćemo najbolje očuvane ostatke rimskih gradjevina u Libanu, Jupiterov hram gde se nalazi impresivni podijum i veličanstveno dvorište. Značaj Baalbeka uvidelo je još i Nemačko carstvo krajem 19.veka, kada su izvršena i najvažnija iskopavanja. Impresioniraće vas gotovo svaki detalj ovog mesta – veličina grada, očuvanost, grandioznost. Baalbek se smatra jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta na svetu, rame uz rame sa Palmirom i Petrom. Nastavljamo dalje ka Anjaru, obilazimo spektakularni kompleks Anjar Umayyad, oživećemo drevne kulture i uživati u helenističko-rimskoj arhitekturi. Odlazimo do Ksare, jedinstvenog sela koje je godinama bilo prekriveno peskom i pećine Ksara u kojoj se danas čuvaju na hiljade vinskih boca. Čućemo priče o raznim procesima proizvodnje i opustiti se dok degustiramo poznata Libanska vina. Povratak u Bejrut. Noćenje.

4. dan: Bejrut – Jeita Grotto – Byblos 

Slobodan dan u Bejrutu ili fakultativni izlet do Jeita Grotto – najveće pećine na Bliskom Istoku, ponosu Libana. Očaraće nas zapanjujuća kolekcija stalaktita i stalagmita. Pećina je bogata podzemnim vodama, jezercima, ogromnim svodovima, sa fantastičnim dekorativnim osvetljenjem i uredjenjem za posetioce. Nastavljamo dalje do Harise i odlazimo do “Dame Libana” najpoznatije znamenitosti u zemlji odakle se pruža prelep pogled.  Za hrišćane, ovo je izuzetno važno mesto posvećeno Bogorodici od Libana. Odlazimo do Byblosa, grada koji će nas očarati svojim šarmom i koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Ruševine mnogih civilizacija mogu se naći u Byblosu. Jedan je od najstarijih feničanskih gradova i upravo ovde je nastalo feničansko pismo. Sačekaćemo smiraj dana uz predivan pogled na Mediteran dok uživamo u Libanskom vinu. Povratak u Bejrut. Noćenje.

5. dan: Bejrut – Besharreh – Kozhaya – Četinari Libana  

Slobodan dan u Bejrutu ili fakultativni obilazak Besharreha, malog i lepog sela smeštenog u srcu doline Kadiša koja je pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo ovo drevno selo, videćemo mnoge crkve i manastire. Nastavljamo dalje ka Kozhayai, dobro očuvanom gradu koji je deo Svete doline. U turbulentnom osmanskom periodu Maroniti su se krili u Kozhayai. Posetićemo manastir Svetog Antonija, delom je sagradjen u planini, odakle se pruža predivan pogled na okolne šume i doline. Odlazimo do severa Libana, gde ćemo otkriti veličanstvene četinare Libana koji stoje kao simbol zemlje. Videćemo najviši planinski masiv Libana i uživaćemo u jakom i lepom mirisu četinara. Povratak u Bejrut.  Noćenje.   

6. dan: Bejrut – Beograd

Odjavljivanje iz smeštaja i slobodno vreme do polaska na aerodrom. Predlažemo odlazak do poznatog bejrutskog suka za finalni šoping. Let za Beograd sa usputnim presedanjem. Sa osmehom na licu planiramo sledeće Manga putovanje. Kraj putovanja.


SMEŠTAJ:
BEJRUT – Ramada Beirut Downtown Hotel 4* ili sl. – nalazi se u centru na 5 minuta hoda od poznatog Zaytouna Bay-a, Beirut Souks šoping centra i mnoštva kafića i restorana. Udaljen je 600 m od plaže. Korniče šetalište pored mora nalazi se na 15 minuta hoda od hotela. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka poseduje klimu, sto i kablovsku TV i svaka poseduje sopstveno kupalilo. U sobi se nalazi sef, ketler i aparat za kafu. Ovaj moderan hotel nalazi se na odličnoj lokaciji za one koji žele da pešice istraže Bejrut.


MANGA PROMOCIJA

ZVANIČNA PONUDA >>> LINK


Aranžman obuhvata:
-Avio prevoz (Beograd – Bejrut – Beograd) sa uključenim svim taksama
-Sve transfere po programu putovanja
-4 noćenja u Bejrutu u hotelu 4* (1/2 ili 1/3 sobe sa klimom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodjstvo puta / predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvata
-Vizu i uslugu viziranja za Liban (60 usd). Za više informacije o dobijanju libanske vize obavezno se informišite na ovom linku (Azija/viza za Liban)
-Mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cena po kg zavisi od aviokompanije sa kojom se leti)
-Medjunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje
NAPOMENA: Putnicima koji imaju vizu ili pečat Izraela u svom pasošu, imigracioni organi Libana neće dozvoliti ulaz u zemlju.ZVANIČNA PONUDA >>> LINK

PRIJAVI SE