BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

TIBET

Tibet predstavlja najvišu visoravan na svetu i jedna je od pet autonomnih pokrajina Kine. Stanovnici su Tibetanci i ima ih 3 miliona. Glavni grad je Lasa.

Više od četvrtine Tibeta nalazi se na visini iznad 3500 m, a oko njega su visoki planiniski venci (Kunlun, Sečuanski Alpi, Pamir, Karakorum i Himalaji). Klima je uglavnom surova, nešto blaža samo u visokim zapadnim dolinama (Salvina, Mekong i Jangcekjang) i na jugu (visoka dolina Bramaputre gde, u Lasi, srednja januarska temperatura iznosi 0°). U dolinama se koncentrišu ljudi i poljoprivredne kulture, dok visoke oblasti Tibeta služe za letnju ispašu stoke (ovce, jakovi, koze). Posle duge izolacije, Tibet danas ima puteve koji ga povezuju sa Kinom i Indijom.

Zemlja je bogata rudnicima zlata, srebra, uglja kao i mnogim drugim mineralima.  Predstavljaju znatne rezerve koje Kina u velikoj količini koristi. Takođe se ističe bogatom hidroenergijom. Naime,  Tibet je izvor pet najvećih reka u Aziji i samim tim obezbeđuje vodu za preko milijardu ljudi. Tibetanski prirodni resursi podupiru globalnu moć Kine.

Jak, himalajsko goveče je osnovna životinja i predstavlja sastavni deo tibetanske kulture. Od njega se koristi sve-mleko, meso, koža i vuna. Takođe služi za prevoz i rad.

Do 1951. godine Tibet je bio nezavisna zemlja.  Vrhovni duhovni i politički vođa bio je Dalaj Lama koji je posle pripajanja Kini 1951. godine pobegao u izgnanstvo i danas živi u Indiji. Naseljavanjem mnogobrojnih kineskih kolonija, Tibetanci postaju nacionalna manjina u spostvenoj zemlji, koja je 1965. godine dobila status autonomne pokrajine.

Tibetanci su nomadi, mongolskog porekla i važe za poseban narod čija su se otkrića, posebno u nauci, odigrala, mnogo pre sadašnje Evrope. Ne dozvoljavaju da im se iko meša u istoriju i kulturu, a važe za optimistične, hrabre i nesputane ljude.

Tradicionalni Tibetanci čvrsto veruju da uvek moraju da pomognu drugima, a ako nisu u mogućnosti da to učine, nikada ne smeju da im nanesu zlo. Veruju da su pravi neprijatelji u životu sebičnost, gnev i neznanje.

Većina Tibetanaca poštuje tibetanski budizam i kolekciju domaćih tradicija poznatu kao Bon. Tibetanske lame igraju važnu ulogu u životu naroda Tibeta, kao i vođenje verskih obreda i briga o manastirima.   Osnovna težnja tibetanskog života je ciklus-točak koji se okreće i mantra (molitva). Kolektivna mantra je om mani padme hum-što znači rođenje-život-smrt-rođenje. Veruju da čovek ne umire fizičkim umiranjem. Telo je samo odelo duše, a čovek se inkarnira.

Tibet, koga zovu krov sveta, je najviša oblast na Zemlji, sa prosečnom nadmorskom visinom od 4.900 metara. Nalazi se u visoravni severno od Himalaja. Predstavlja tajanstveno, egzotično mesto za mnoge posetioce. Od početka 20. veka, zemlja sa svojim veličanstvenim pejzažima, fascinantnim građevinama i misterioznom verskom kulturom privlači sve veći broj putnika.

Naša je preporuka da obiđete sledeće:

Palata Potala smatra se modelom tibetanske arhitekture. Nalazi se na Crvenom brdu u Lasi, pokriva više od 360.000 kvadratnih metara, ima 13 spratova i 1000 soba. Da bi se ušlo u svaku, potrebno je tri meseca. Svaka soba tj. svaki deo palate, ukrašen je raznobojnim, živim muralima. Najneobičniji su murali duž obojenog  koridora na drugom spratu koji predstavljaju jedinstven prizor i opisuju budističke priče, običaje i legende o drevnom Tibetu.

Palata je prvobitno izgrađena 641. godine na zahtev Songtsan Gamba, vladara kraljevine Tubo, za princezu Venčeng, svoju buduću mladu. Ova struktura je kasnije spaljena do temelja tokom rata i obnovljena u 17. veku za vreme vladavine Petog Dalaj Lame.

Jokhang hram, koji se nalazi na čuvenom Barkhor trgu u Lasi, je prvi tibetanski budistički hram i deo je dvorca Potala. Hram se nekad zvao Tsulag Khang (“Kuća Mudrosti”), ali je sada poznat kao Jokhang (“Budin dom”). To je krajnja  destinacija tibetanskih hodočašnika. Izgrađen je u stilu arhitekture dinastije Tang. Jokhang hram ima četiri sprata. Statua koja prestavlja Sakyamunija sa 10 godina je jedna od samo tri statue koje je on lično osmislio.

Tibetansko ime Mont Everesta, najvišeg vrha na svetu, je Komolangma, što znači “sveta majka” i predstavlja boginju Zemlje. Osim iskusnih planinara, Mont Everest privlači kako naučnike tako i obične turiste. Vrh planine je prekriven snegom tokom cele godine. Mnoge životinje i lekovite biljke se nalaze u nacionalnim prirodnim rezervatima koji su izgrađeni na području planine Komolangma.

Sveto jezero Manasarovar

Ovo prelepo jezero u zapadnom Tibetu predstavlja mesto hodočašća za budiste i hinduse. Pruža veličanstven pejzaž, posebno pogled sa 7,694m visine Gurla Mandate i legendarne planine Kailaš, koju smatraju centrom sveta. Ovde se nalaze  zanimljive divlje životinje. Manasarovar je najviše poštovano od svih tibetanskih svetih jezera. Posebno je sveto hindusima. Budisti povezuju jezero sa Majom, Budinom majkom.

Tibetanski muzej pruža uvid u tibetansku istoriju, kinesku okupaciju i kasniji tibetanski otpor i egzodus, kroz fotografije i video snimke na engleskom jeziku.

Palčo manastir je glavni manastir u gradiću Giantse. Manastir je kompleksna struktura, koja, pored manastira Tsuklakhang, takođe uključuje Kumbum građevinu visoku 35 m sa hiljadu Budinih lica. Veruje se da je najveći objekat takve vrste u Tibetu koji je najviše poznat po svojim  kapelama (kojih ukupno ima 108 i prostiru se na nekoliko spratova) i starom Džong ili utvrđenju.

Manastirski kompleks Tashi Lungpo – brdo sreće je najveće i najatraktivnije versko središte u Tibetu.  Predstavlja tradicionalno sedište Pancho lame. Manastir poseduje veličanstvenu palatu, gigantske statue kao i murale koji predstavljaju remek dela budističke umetnosti.

Barkhor je malo naselje drevnih ulica sa javnim trgom koji okružuje Jokhang hram u starom delu Lase. Najstariji ulica nastala je pre oko 1.300 godina nakon što je Jokhang hram izgrađen (647. godine), privlačeći na hiljade budističkih hodočasnika. Na ulicama se oseća verska atmosfera što je autenitčna slika prestonice. Pored prodavnica koje nude molitvene točkove, chubas (tradicionalnu tibetansku odeću) i tibetanske noževe, nalazi se i čuvena pijaca sa izvanrednim predmetima umetničkih zanata.

Tradicionalna tibetanska hrana  sastoji se uglavnom od ječma, mesa ovce, koze i jaka, kao i mlečnih proizvoda. Tsampa je osnovno jelo Tibetanaca, koje se konzumira svakodnevno.To je pečeno brašno, obično od ječma, a ponekad i od pšenice. Najčešće se meša sa slanim tibetanskim čajem od putera. Njihova kuhinja je poznata i po upotrebi rezanaca, knedli, sira (često iz jaka ili kozjeg mleka), putera i supe.

Pored prelepe prirode, monumentalnih građevina i obaveznog osmeha Tibetanaca, ovo putovanje ima pre svega duhovnu vrednost. Naučiće Vas da su osnovne vrednosti budizma mudrost, samilost, empatija i harmonija i da život treba posmatrati kao deo ciklusa koji se ne završava smrću, već da iznova počinje.