Iran

Iran je zemlja plavih džamija, bazara, krivudavih ulica, drevnih zigurata, mauzoleja, palata, tepiha, snežnih planina, vrelih pustinja, ruševina…Odbacite sve predrasude i započnite vašu avanturu u zemlji iz „Priča iz 1001 noći”. Otkrijete pravi Iran, koji će vas inspirisati da sami ispričate još mnogo njih.

Iranci su izuzetno otvoreni, gostoljubivi i radoznali. Ako prošetate nekim bazarom ponudiće vas šoljicom čaja, na trgu će vam spontano prići i započeti razgovor, a u hotelu  će učiniti sve da se osećate kao u najraskošnijoj palati. Probajte preukusno vino čuvene sorte grožđa Širaz. Opijeni njegovim ukusom, uputite se do bazara, prepunog trgovaca koji prodaju lekovito bilje i začine. Svratite do skrivene čajdžinice, gde vazduh ispunjava energičan razgovor meštana i sladak miris nargila.

Iran je zemlja čarobnog sjaja, drevne arhitekture i orijentalnog gostoprimstva, bezvremena i očaravajuća.


Teheran, Širaz, Jazd i Isfahan

Teheran je smešten na obroncima veličanstvene planine Alborz čiji su vrhovi uvek prekriveni snegom. Na prvi pogled deluje kao haotičan grad prepun betonskih zgrada i ludog saobraćaja, ali pred vama je dinamična prestonica i najliberalniji iranski grad. Istraživanje ovog fascinantnog grada će vas odvesti na put kroz njegovu prebogatu istoriju. Od sjajne palate Golestan, preko Velikog Bazara, do kule Azadi. Tu su i brojni muzeji, skriveni vrtovi, moderni barovi i tradicionalne čajdžinice. Uputite se stazama u planine gde ćete se opustiti i uživati u prelepoj panorami ovog magičnog grada.

Širaz – Ovaj slavni grad predstavlja srce persijske kulture više od 2000 godina. Širaz, grad učenosti, poezije i vina, je vekovima bio jedan od najznačajnijih gradova islamskog sveta, a u 18. veku i prestonica Persije. U tom periodu su izgrađene neke od njegovih najlepših građevina. U Širazu ćete otkriti fantastične vrtove, izuzetne džamije, a atmosfera će vas odvesti u davno prohujala vremena.

Jazd – Ovaj pustinjski grad je smešten u dolini i potpuno je okružen planinama. Kada se nađete na njegovim vijugavim uličicama, okruženi kućama od blata, osetićete se kao da prolazite kroz vekove njegove istorije. Lutajući gradom kroz lavirint uskih prolaza nailazićete na tradicionalne čajdžinice i bićete očarani ornamentima od keramike koji ukrašavaju zidove starih građevina. Jazd je grad koji postoji više od 5000 godina. Među njegovim interesantnim stanovnicima nalaze se i pripadnici drevne religije zoroastrijanstva, a možete posetiti i njihov mistični hram u kojem gori večiti plamen.

Isfahan je grad zelenih bulevara, bujnih vrtova i monumentalnih građevina koji mu daju izgled neuporediv sa bilo kojim drugim iranskim gradom. Njegove zanatlije i njihove radionice predstavljaju živi muzej tradicionalne kulture. Prošetajte bazarima, preko živopisnih mostova i centralnog trga koji je zbog svoje kulturno-istorijske vrednosti upisan na listu svetske baštine UNESCO-a.