BEOGRAD

Ruzveltova 10 (u pasažu)

 +381 (11)4095295‎

 ‎+381 (11)4095296


NOVI SAD

Maksima Gorkog 42

 ‎+381 (21) 3006899

Instagram

Da li želite da primate Manga novosti?

Saznajte prvi o Manga akcijama!

Prijava na mailing listu!

Wanna get our awesome news?

We will send you emails only several times per week. Isn't that cool?

Subscribe!

Actually we will not spam you and keep your personal data secure

Sri Lanka

Šri Lanka, uglavnom je nazivaju biserom Indijskog okeana. Ima mnogo imena koja su joj ljudi nametali tokom istorije. Serendib, Cejlon, Suza Indije, Neverovatno Ostrvo, Ostrvo Dharme, Biser Orijenta su samo neki od njih. Ovo živopisno čudo, oktriva svoju bogatstvo i lepotu, i takav intentzitet osećanja koji čini turistu prijatno uzbuđenim za sve vreme njegovog boravka na ostrvu.

Ukupna površina ostrva iznosi 65.610 kvadratnih kilometara. Ona obuhvata prelepe tropske plaže, raznoliku floru i faunu, drevne spomenike, hramove i preko hiljadu specijaliteta koji mogu da zadovolje svačiji ukus. Reljef ostrva karakteriše planinska masiv nešto južnije od centra ostrva sa visinom koja dostiže do 2.500 metara okružen širokim ravnicama. Plaže „Palminog drveća“ okružuju ostrvo, a temperatura mora retko kada pada ispod 27 stepeni celzijusa.

U nizijama klima je tipična tropska sa prosečnom temperaturom oko 30 stepeni, u planinskoj regiji pada i do 16 stepeni, a na obalama dostiže temepraturu do 35 stepeni celzijusa. Ne treba izostaviti veliku vlažnost vazduha u svim predelima ostrva, a naročito u centralnom. Sunčani i topli dani su prisutni čak i za vreme monsuna što govori da u Šri Lanki ne prestaje sezona. Jugozapadni monsuni donose kišu od maja do oktobra južnom, zapadnom i centralnom delu ostrva a Severoistočni donose kišu od decembra do aprila severnom i istočnom delu ostrva.

Što se tiče stanovništva, Šri Lanku naseljava oko 21 milion stanovnika. Od tog broja 73,8 posto čine Šrilankanci, ostale čine manje etničke grupe od kojih su najbrojniji indijski i šrilankanski Tamili.

Maternji jezik je sinhalski i priča ga 74% stanovništva, sledeći je tamilski 18% i ostali jezici oko 8 %

Šri Lanka je multi-versko društvo. Budizam je glavna religija ali i druge religije kao što su hinduizam, hrišćanstvo i islam su prisutne kod velikog broja ljudi.

Oko 70% stanovništva je budističke vere. Budizam je dopao na Šri Lanku iz Indije za vreme vladavine kralja Ašoka u trećem veku pre nove ere i odigrao je značajnu ulogu u uspostavljanju Sinhalskog kraljevstva od davnih vremena. Budizam je smatran za najvišim etničkim i filozofskim oličenjem Sinhalske kulture i civilizacije.

Hinduizam je uglavnom zastupljen kod Tamila u Šri Lanki koji etnički pripadaju južnoj indiji gde je stanovništvo uglavnom hinduističke veroispovesti.

Muslimani čine 7% stanovništva Šri Lanke. Muslimanska vera se najviše proširila na ostrvu za vreme doseljavanja arapskih trgovaca na ostrvo oko 10 veka.

Hrišćanstvo je prvi put došlo na ostrvo za vreme kolonizacije ostrva od strane portugalaca u šesnaestom veku. Pod njihovom vlašću rimokatolicizam se veoma brzo i masovno širio po ostrvu ugrožavajući budizam i hinduizam. Nastavak širenja hrišćanske vere usledio je i od strane Holanđana i Engleza i tek kasnije kada su nacionalistički pokreti Šri Lanke došle na vlast, širenje hrišćanstva je ograničeno.

Bez obzira na različitost u religiji i društvu, narod Šri Lanke poseduje topao i prijateljski karakter koji se može videti u stalnim nasmejanim licima i želji da se pomogne onima kojima nisu poznati aspekti lokalnog života. Šrilankanci su veoma gostoljubivi i poznati po tome da pozivaju ljude u svoje domove koliko god oni skromni bili. Zato ne treba biti iznenađen ako vas bilo ko od njih zamoli za društvo, a ako ih odbijete mogu se vrlo lako naljutiti.

Što se tiče kulturnog nasleđa, Šri Lanka poseduje šest arheoloških nalazišta svetske baštine priznate od UNESCO-a. Svako od njih predstavlja posebnu dragocenost iz različitih perioda istorije.

Kada je hrana u pitanju, mnoge vrste pirinča, začini, povrće i voće, zajedno sa primerima hrane kao posledica stranih uticaja na ostrvu, osiguravaju da Šri Lanka ima raznovrsnu i jedinstvenu kuhinju. Kao osnovni sastojak obroka, pirinač se jede sa često raznovrsnim izborom kari sosova (patlidžan, krompir, zelene banane, piletina, riba) koje mogu biti od slabo začinjenih do delikatno začinjenih.
pecarosi-sri-lanka