Beograd, Ruzveltova 10, Tel. +381 11-40-95-295 [email protected] Novi Sad, Jevrejska 13, Tel. +381 21-300-68-99

PERU

Peru se nalazi na Pacifičnoj obali I treća je najveća država u Južnoj Americi. Peru je zemlja kontrasta, misteriozna zemlja bogate istorije, neverovatnih prirodnih lepota i prijateljskog naroda. Svetski poznat je kao srce Inka. Posetite Peru i uživajte u raznolikosti ove fantastične zemlje, iskusite predele, kulturu i istoriju zemlje, istražite izgubljeni grad Inka ili Svetu dolinu.  Od pustinje do džungle, Inka preko Španskih osvajača, Peru je destinacija gde svako može nešto naći da ga fascinira, kako iskusni avanturista tako i putnik početnik.

Lima– Lima glavni grad Perua, bio je naseljena civilizacija koja je merila svoje bogatstvo i strateški položaj, vekovima pre nego što je osnovan kao grad kraljeva, i to se može videti  po mnogobrojnim hramovima i svetilištima. Lima je glavni prolaz do do Perua, grad koji vrvi od istorije, etnička mešavina kolonijalnih i modernih elemenata. Metropola je okružena svakim aspektom prirode, more, ostrva, planine, pustinje i biljnim svetom. Različiti delovi grada sa preko 8 miliona ljudi, aktivnim noćnim životom, obdarenom kulturom čine Limu nezaboravnim gradom.Posetite park The Plaza Mayor, smešten u istorijskom centru Lime, okružen palatom vlade, katedralom arhiepiskopa Lime. Arhitektura Palate Vlade Perua je prošla kroz mnoge promene, sadašnja struktura je izgradjena u 20.veku, dizajnirana od strane Peruanskih diktatora u stilu koji podseća na grandioznu francusku baroknu arhitekturu. Katedrala Lime, rimokatolička katedrala, izgradnja je počela 1535 godine ali zgrada je pretrpela mnoge rekonstrukcije i transformacije, ali ipak je zadržala kolonijalnu strukturu i fasadu, posvećena je apostolu Svetom Jovanu. Museum of the Nation je jedan od dva muzeja Peruanske istorije u Limi. Drugi je Muzej nacionalne arheologije, antropologije i istorije, najstariji i i najveći muzej u Peruu. Muzej ima više od 100,000 artefakta koji spajaju čitavu istoriju ljudske okupacije Perua. Larco Museum je u privatnom vlasništvu, nalazi se u Pueblo Libre distriktu. Muzej prikazuje hronološki galerije koje daju temeljan pregled na Peruansku pretkolumbijsku istoriju, takodje se nalazi i galerija sa pretkolumbovsko erotskom grnčarijom. Real Felipe tvrdjava izgradjena je da brani glavna vrata Perua i Limu od gusara i pirata tokom kolonijalnih vremena. Real Felipe tvrdjava je trenutno muzej peruanske vojske koji prikazuje oružje, istorijske uniforme i ostale vojne rekvizite.

Kusko– Inka zidovi, šareni kostimi, crkve izgradjene na vrhu palata, tvrdjava izgubljena u visinama Anda, legendarni putevi sve to podseća na posetioce koji stižu u Kusko, sveti grad Inka. Sacsayhuamán bivši glavni grad Inka carstva. To je kompleks zidova, kao i mnoge druge konstrukcije u doba Inka, napravljen od velikog poliranog suvog kamena. Coricancha bio je glavni hram Inka, okružen zlatom, medjutim po dolasku Španskih osvajača gotovo je uništen i izgradjen kod crkve Santo Domingo. Tambomachay je još jedno mesto Inka carstva, meštani ga još zovu i El Bano del inca/ Kupatilo Inka. Na putu za Maču Pikču nalazi se Aguas Calientes gradić koji leži u dolini ispod drevnih Inka ruševina i ogradjen visokim zidovima i šumama.

 Machu Picchu– Morate da vidite da biste verovali, da otvorite oči i shvatite da ste u magičnom gradu koji je postao jedan od sedam svetskih čuda. Nalazi se na visini od 2,430 metara, smešten je na uzvišici izmedju planinskog venca Anda, i uzdiže se iznad Urabamba doline. Smatrali su da nije ništa ostalo od gradjevina Inka, dok nisu 1911. Godine otkrili Maču Pikču. Arheolozi smatraju da Maču Pikču nije bio klasični grad jer nema trgovina, vojnih utrvdjenja, već carski posed ili religijsko utočište. Ako ste više za muzeje možete posetiti muzej Inka, Museo de arte Precolumbino, Museo de Arte popular.

Puno– osnovan krajem 17.veka, nakon otkrića okolnih runika srebra. Mala luka Puna je najpogodnija polazna tačka da se obidju jezero Titikaka i okruženje arheoloških nalazišta. Jezero Titikaka je najveće jezero na svetu iznad 2,000 metara.Veličanstveno jezero predstavlja granicu Perua I Bolivije. Titikaka je za mnoge Peruance mistično i sveto mesto jer Manco Capas poglavica Inka verovao je da je direktni potomak sunca i da je vaskrsao iz jezera zajedno sa svojom sestrom i našao carstvo Inka.

BOLIVIJA

Bolivija je idealna destinacija za sve one koje vole prirodu, kulturu i avanturu, koji žele da obogate svoj duh. Bolivija je jedna od najintrigantnijih zemalja Južne Amerike, kao narod sa najvećom koncentracijom domorodačkog stanovništva na tom kontinentu, većina od njih još uvek održava svoju tradicionalnu kulturu i verovanja. Ova živa istorijska kultura je jedan od razloga zašto je Bolivija uzbudljiva destinacija. Odmor u Boliviji predstavlja spektakularan pejzaž, fascinante ostatke drevnih civilizacija, bogatu kulturu starosedelaca.

La Paz – grad koji dodiruje nebo, je tačan opis. La Paz je glavni grad Bolivije, živahan grad koji raste i širi se u svim pravcima i ima populaciju oko 800,000 stanovnika. Malo je gradova u svetu koji imaju spektakularnu postavku kao La Paz, to je prizor kontrasta,  centralni skup crkvenih tornjeva i poslovnih blokova u odnosu na veličanstveni vrh planine Ilimani, dok se sa strana nalaze strme padine doline koja je pokrivena trošnim kućama siromašnijih gradskih stanovnika. Plaza Murillo nalazi se na u starom gradu, to je centralni trg La Paza i veoma je povezan sa političkim životom Bolivije. Na njemu se nalaze predsednička palata, nacionalni kongres Bolivije i katedrala La Paza. Bolivijska palata Vlade ili kako je stanovništvo zove Palacio Quemado je rezidencija predsednika Bolivije. Coca Museum objašnjava istoriju i značaj biljke koka i jedan je od najomiljenijih muzeja medju turistama. Takodje dele i besplatne uzorke listića koke za posetioce. Muzej arheologije predstavlja bolivijski period i ljude u pre-kolumbijskom periodu, vodjen je od strane nacionalnog instituta za arheologiju. Museum Costumbrista sadrži umetničke slike i fotografije i keramičke figure. U muzeju San Francisko videćete fantastične bašte oživljavajući istoriju umetnosti, prelepe slike i istorijske artefakte.

Copacabana – gradić smešten na Bolivijskoj obali jezera Titikaka. Ovo je originalna Kopakabana, koja pozajmljuje ime plaži u Riju. Ime je dobio od Kota Kavana što u bukvalnom prevodu znači pogled na jezero. Bazilika Dame Kopakabane je iz 16. Veka španska kolonijalna kuća koja predstavlja devicu Kopakabane.