KUBA

 

Ulaz u Havanu po prvi put je idealan filmski set: nostalgični svet klasičnih automobila, krckanje tranzistora, zveckanje domina i deca koja se igraju ručno-pravljenim igračkama na ulici; na selu farmeri sa kaubojskim šeširima, jašu na konjima kroz šume i volovskim zapregama obrađuju polja, kolica prepuna domaćeg povrća a domaćini ušuškani u stolice za ljuljanje, piju rum na svojim verandama. Gotovo šest decenija komunizma, možda oduzima Kubi njeno materijalno bogatstvo; sistem ostavlja mnogo gladnh i eho kroz prazne radnje. Ali zemlja je kulturnog bogatstva  – od salse do baleta, džeza do opojne udaraljke afro-kubanske religije – sačuvane u vremenu, kao i momenat kada se Kastro i Obama rukuju po prvi put, te postoji hitnost posetiti ovo ostrvo u svojim poslednjim danima izolacije, dok i dalje nastavlja da pulsira sopstvenim, jedinstvenim ritmom. Kuba je i dalje Karipsko ostrvo, a plaže i uvale su praznik mora.

I nemojte pomisliti da je to sve što postoji – jer Manga Trip vam pokazuje čitav jedan svet izvan odmarališta.

Najbolje vreme za posetu Kubi je između novembra i aprila, da biste izbegli uragane i oluje na jesen i lepljivu vrućinu leti. Zvanični jezik je španski, ali Kubanci malo gutaju slogove. Engleski se priča svuda. Tradicionalno, Kuba je katolička, ali ima mnogo religija miksovanih sa afričkim – najčešća je Santeria čiji sveštenici su obučeni u belo. Pozivni broj je  53, broj za hitne intervencije je 116 a za informacije je 113.

U opticaju su dve valute: lokalni kubanski pezos CUP i kubanski konvertibilni pezos CUC. CUC koriste turisti za plaćanje hotela, taksija, muzeja, hrane, cigara, ruma… 1 CUC = 28.62 CUP. Roba koja se može kupiti za lokalni pezos je ograničena – voće, povrće, brza hrana na ulici, lokalne cigare. USD više nije u upotrebi na Kubi. U Banco Metropolitano možete zameniti sve strane valute. Većina turista ne koristi nacionalnu valutu, a bekpekeri i posetioci nižeg budžeta mogu da uštede kupovinom hrane za lokalne pezose ako su voljni da jedu pizzu i kajganu. Visa & Mastercard kreditne kartice, ako nisu američke, uglavnom su u upotrebi. Ne oslanjajte se na bankomate kao u drugim zemljama.

Najpopularnija lokalna roba  i suveniri su rum, cigare i kafa, dostupni u radnjama po celom gradu, ali i po ulici. Kupujte cigare sa računom, u legalnim radnjama, jer ako se budete pogađali na ulici, velike su šanse da će vam uvaliti fejk. Kubanci su dobri i u muzici – salsa, son i Afro Cubano. Kuba je popularna po medicinskom turizmu – tretmani raka, operacije oka, plastična hirurgija i bolesti zavisnosti su 60-80 posto jeftinije nego u US.

Víazul je najbolja BUS linija za obilazak ostrva koja vozi na sve zanimljive tačke. Komforni su, sa klimom i toaletom ali ponesite svoju hranu i nešto garderobe, jer klima nekad prejako duva. Astro je linija koju koristi najviše Kubanaca, ali je strancima onemogućeno da kupe kartu. Do popularnih destinacija moguće je putovati minibusevima, nekoliko dolara skuplje. Kao alternativa, tu su collectivos – jeftiniji, voze tačno gde želite i stanu gde želite ako ste gladni. Razdaljina  Santa Clara-La Habana: Viazul košta 18 CUC, collectivos košta 40-50 CUC (što je 10-12 CUC po čoveku). Taxi je najzgodniji način transporta u velikim gradovima. Postoji nekoliko vrsta: zvanični, privatni I potencijalno nelicencirani yank tanks i mali trotočkaši coco-taxi. Najviše ih ima ispred velikih hotela, ali jeftiniji su ako ih uhvatite na nekom drugom mestu. Primetićete neobično mnogo  US oldtajmera na ulicama. Popularno zvani yank tanks, to su ostaci uvoza iz 50-ih koji su i posle pola veka I dalje u upotrebi. Vozi se desnom stranom. Cena RENT-A-CAR je od 65 CUC dnevno. Ako budete umešani u saobraćajnu nezgodu, ostaćete u pritvoru dok se proces ne okonča, što može trajati mesecima, zato se ne prepopručuje rentiranje kola na Kubi. Glavni putevi su prohodni, ali su slabo obeleženi, ponesite mapu. Sistem koji ima objekte za autostopere  je najekonomičniji način za putovanje na Kubi, iako su obavezni fleksibilnost u rasporedu i dobro poznavanje španskog jezika. Poznat kao El Amarillo,  po žutim uniformama saobraćajaca, sastoji od tačaka po glavnim rutama gde vozila treba da stanu i pokupe stopere. To je često full service sa vodom, hranom i čekaonicom. Plaćate mu oko 20 pesosa kad nađete vožnju od jednog grada do drugog. Novac ide državnoj kasi, pa je zato mnogo lakše naći prevoz noću kad nema Amarila, tada vozači mogu da uzmu neke pare. Naravno, uvek je moguće uhvatiti prevoz van ovih pointa, ali onda treba dati vozaču 20-50 pezosa. Jedini pouzdan VOZ na Kubi je noćni Tren Francés  koji vozi između Havane i Santiago de Cuba. Ostali se često otkazuju,  neudobni su, nema hrane, prtljag se krade…bolje stopirajte. Mirni putevi i prelepi pejzaži su idealni za BICIKLISTE, ali ponesite svoj bajk, po mogućnosti mountain sa rezervnim delovima. Nipošto ne iznajmljujte bajk jer ćete dobiti kineski krš!

Hrana u restoranima je preterano blaga, ako očekujete ljute papričice kao na drugim karipskim ostrvima, imajte u vidu da je nacionalno jelo pirinač i pasulj. Najbolja hrana je u casa particular ili u PALADARES – restorani u privatnim kućama. Crni pasulj je glavna hrana mnogih domaćinstava, a jedu prasetinu i piletinu. Možete naći i meso kornjače na meniju Paladaresa, ali one su ugrožene pa je ovo ilegalno! PALADARES su brojni, čak i u malim gradovima, ali broj mesta je ograničen. Jedite samo u onima koji imaju jelovnike sa cenama,  u suprotnom možete platiti mnogo više. Ako vas Kubanac odvede u paladares, moraćete da platite i njemu što vas je doveo. Obrok košta 7-10 CUC po osobi. Obrok u hotelima i restoranima je 20-30 CUC po osobi. Teško je naći objekat koji služi doručak, osim u casas particulares koji služe obilan doručak za 4 CUC po osobi, ako se dogovorite. Ukusan obrok od pirinča, povrća i mesa – CAJITA – mala kutija – je prihvatljiva opcija, košta oko 1 US$ i prodaje se ispred kuća. Male tezge po gradu prodaju sendviče i pizzu za cenu od 2 do12 CUP. Kvalitet varira, kad nađete dobru, upamtite je. Kupovina od njih je podrška kubanskim porodicama.